Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt
Salt sägs vara världens bästa krydda men vilket salt ska du välja? Vilka skillnader finns det? Är dyrt salt bättre? Och stämmer det verkligen att salt är en hälsorisk? I den här guiden får du alla svar om salt!
Text: Pär Brandt
Kärt barn har ju som bekant många namn. Det gäller också för salt, de flesta av oss kan nog räkna upp åtminstone 5 olika saltsorter – förmodligen fler ändå.
I den här artikeln ska du få en vägledning in i saltets förtrollande värld. Det finns mycket att berätta om salt och en del är kontroversiellt där åsikterna går brett isär.
Ett mycket vanligt påstående är att för mycket salt utgör en hälsorisk. Stämmer det? Både ja och nej!
Koksalt
Koksalt är vanligt, finkornigt och raffinerat salt. Samma sak som bordssalt, eller hushållssalt.
Den kemiska formeln för natriumklorid är NaCl.
Koksalt har historiskt använts som konserveringsmedel då det drar ut vatten ur livsmedlet, vilket försvårar bakterietillväxten i kött och fisk. Även grönsaker går att salta in, som saltgurka.
Människor har sökt, utvunnet och använt salt i många tusen år. Fynd från Bulgarien visar på industriliknande produktion redan för 7.000 år sedan.
Historiskt har salt varit enormt viktigt för att kunna konservera och långtidsförvara mat för att bland annat överleva vintern.
I svenska butiker finns det ofta ett brett sortiment av salt. Här är några av de som beskrivs i texten: finkornigt utan jod, bergsalt, havssalt, Himalaya-salt och jodberikat salt. Foto: Falksalt.
Bordssalt
Bordssalt kallas ibland för vakuumsalt och ligger nära 100 procent natriumklorid (salt). Namnet kommer från placeringen, vid matbordet.
De flesta typer av salt vi kommer i kontakt med som livsmedel är raffinerade och ganska likvärdiga, med en mycket hög andel natriumklorid.
Havssalt
Att utvinna havssalt är den gamla klassiska metoden där man låter solen torka ut grunda dammar med havsvatten. Saltet tvättas, silas och torkas på nytt. Havssalt kallas även för oraffinerat salt.
Havssalt innehåller cirka 85 procent natriumklorid, resten kan vara kalcium, järn och selen. Havssalt har därför en delvis annorlunda smak, som en del föredrar. Havssalt innehåller däremot väldigt lite jod, om det inte blivit tillsatt.
Prova gärna att göra ett blindtest med bordssalt, havssalt och bergsalt. Inte helt lätt att känna skillnad!
Det är bara på Västkusten som havsvattnet är tillräckligt salthaltigt för att kunna utvinnas genom torkning. Sverige har därför varit historiskt beroende av att kunna importera salt.
Bergsalt
Den andra, traditionella metoden att utvinna salt är ur gruvor – ofta högt belägna. Kallas även för stensalt.
Himalayasalt bryts i bergskedjan med samma namn och utmärker sig med en rosa färg. Färgen kommer från olika mineraler och spårämnen som kalcium, järn, zink, litium, selen och ibland även magnesium.
Svårigheten att rena bergsalt på ett bra sätt gör att man inte alltid använder det som livsmedel. Andra användningsområden är som vägsalt, för att smälta is.
Havssalt utvinns genom att torka havsvatten i solen. Här visas saltproduktion i Thailand.
Flingsalt
Flingsalt har en lite grövre struktur med platta korn, jämfört med koksalt. Det finns både flingsalt från havssalt och från bergsalt.
Flingsalt ger en viss krispighet och bidrar till en mer intensiv saltsmak i munnen. Flingsalt tränger inte in i livsmedel på samma effektiva sätt som koksalt. Därför bör recept med salt följas genom att använda koksalt.
Örtsalt
Precis som namnet avslöjar är örtsalt en blandning av torkade örter och salt. Andelen salt är dock fortfarande hög, i de flesta fall över 90 procent.
Örtsalt är mera smakrikt och det är positivt på två sätt. Maten smakar mer och örtsalt kan därmed vara ett sätt att använda en mindre mängd salt.
De som vill kan förstås göra sitt eget örtsalt. Googla på örtsalt + recept och sätt igång att experimentera. Hemlagat örtsalt i en snygg glasburk är för övrigt en utmärkt ”gå-bort-present”.
Gourmetsalt
Gourmetsalt kan användas som ett samlingsbegrepp för de lite mera kostsamma och exklusiva varianterna av salt. Som havssalt, flingsalt, Himalayasalt, med flera.
Oftast är gourmetsalt en typ av havssalt, kanske producerad på en speciell plats med en unik sammansättning av mineraler och därmed en egen smak. Produktion av havssalt kräver en hel del manuellt arbete och därmed går priset upp.
Smakar dyr gourmetsalt bättre? Kanske det, men bara du själv kan avgöra om det är värt prisskillnaden.
Salt berikat med jod
Många köper nog salt utan att ha en aning om bakgrunden till att salt berikas med jod. Här följer en kort repetition:
Struma var en vanlig sjukdom i Sverige under 1800-talet och även i början av 1900-talet. Struma är en förstoring av sköldkörteln. Att använda salt med tillsatt jod är ett av få effektiva sätt att förebygga struma.
På 1930-talet började man sälja salt med tillsatt jod och under 60-talet ökades berikningen från 10 till 50 mikrogram jod per gram salt. En nivå som fortfarande gäller idag.
Struma är sedan länge ett minimalt problem i Norden, men det finns många andra länder där sjukdomen fortfarande är omfattande.
Att ta jod i tablettform är en helt annan sak och då handlar det om att skydda sig mot radioaktiva utsläpp. Jod skyddar framför allt sköldkörteln.
Salt utan tillsatt jod
Det finns medicinska skäl till att undvika jod och de personer som är berörda har i de flesta fall gjort en utredning och är informerade. Allergi är en sådan orsak.
Ett annat skäl att välja salt utan jod är att man då minskar risken för missfärgning vid inläggningar eller när man gravar lax.
En del forskning visar på ett samband mellan för mycket jod och hypotyreos, en brist på sköldkörtelhormon. Hypotyreos är 5–10 gånger vanligare hos kvinnor än hos män och speciellt då under eller efter klimakteriet. Hypotyreos kan ge diffusa symtom som trötthet, värk, frusenhet och nedstämdhet.
Hypotyreos kan även orsakas av för lite jod, vilket gör jod något av ett tvåeggat svärd. Gillar man salt som smakgivare – och de flesta svenskar äter mycket salt – så kan det vara idé att minska intaget av jodberikat salt.
Vid tveksamheter är det som alltid bäst att ta kontakt med husläkaren eller sjukvården.
Salt kommer i många skepnader. Finkornigt, örtsalt, Himalaya-salt (rosa), svart salt från Hawaii samt grovt flodsalt från Australien.
Koshersalt
Namnet kommer från judisk matlagningstradition och koshersalt kan liknas vid ett salt med större, grövre korn. I volym så väger koshersalt ungefär hälften av vad koksalt väger.
Densiteten påverkar därför doseringen, det behövs mer koshersalt för att uppnå samma sälta som koksalt/bordssalt.
Den här typen av lite grövre saltkorn är vanlig i amerikansk matlagning, något man kan tänka på om man följer recept från USA. Har du inte tillgång till koshersalt så är flingsalt ett alternativ.
Förutom storleken på kornen är det ingen skillnad mellan koshersalt och vanligt koksalt.
Diskmaskinsalt
Grunden i diskmaskinsalt är den vanliga natriumkloriden, men saltet är ”grovt” – i större klumpar. Kallas även för grovsalt.
Fördelen med diskmaskinsalt är att det går igenom diskmaskinen utan att bilda proppar. Vanligt, fint bordssalt ska inte användas till diskmaskinen – då kan det bli stopp.
Diskmaskinsalt bidrar till att göra disken renare och glansigare. Doseringen beror på vattnets hårdhetsgrad. Följ anvisningarna för maskinen.
Äter du för mycket salt?
Snabba svaret är jo – förmodligen! Kroppen behöver salt och vi får utan problem i oss tillräckligt. Att ha saltbrist är extremt ovanligt för de flesta av oss som äter vanlig kost.
Som tumregel brukar man säga att 3 gram salt per dag räcker. Men många svenskar får i sig 12–15 gram salt per dag. Vilket då även kan leda till att man får i sig för mycket jod, som finns i de flesta typer av salt.
Salt är en billig och effektiv smakgivare. Inte minst professionella kockar använder denna genväg till att skapa maträtter som upplevs som ”goda”.
Smaksinnet vänjer sig vid salt och då är det lätt att hamna i en spiral där man saltar mer och mer. Men det går att trappa ner stegvis och vänja sig vid en mindre mängd salt.
Går det att aktivt minska sin egen ”salthalt”? Nja, salt försvinner naturligt med urinen och svettas man mycket kan det även ske via svettkörtlarna. Se till att dricka ordentligt så kan njurarna jobba på i sin naturliga takt.
Det finns blodtrycksmätare på marknaden från 350 kronor, enkla att handha. Har du koll på ditt blodtryck?
Kan salt vara hälsofarligt?
Då är vi framme vid den STORA frågan som upprört många. Sedan decennier tillbaka finns en etablerad uppfattning att salt är hälsofarligt, bland annat genom att höja blodtrycket – vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.
Högt blodtryck kallas ibland för ”den smygande döden” och är en av de farligaste och vanligaste riskfaktorerna som finns. Speciellt för de som är +40 år. Därför bör alla som kommit en bit upp i ålder hålla noga koll på sitt blodtryck och göra det regelbundet.
Men sambandet mellan högt blodtryck och salt är omstritt. En del forskare hävdar att även en måttligt förhöjd saltkonsumtion (i samma nivå som de flesta svenskar) leder till förhöjt blodtryck. Andra forskare menar att hälsoriskerna vid måttligt hög saltkonsumtion är försumbara.
Det finns gott om forskarrapporter som stödjer båda uppfattningarna om saltets påverkan på hälsan.
Eftersom vi i allmänhet äter klart mer salt än kroppen behöver så kan det vara idé att inte salta onödigt mycket. Men det mesta av saltet kommer via vägar som vi inte ser, som i halvfabrikat eller den goda lunchrestaurangen.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och forskare, är en av de som brukar slå fast med emfas att vi inte ska gå omkring och må dåligt efter att ha hört uttalanden från ”hälsoprofeter” (klicka för att läsa mer).
Går man upp i vikt av salt?
Nja, det är inte så att ökat saltintag leder till fettproduktion i kroppen. Däremot kan det ju finnas ett samband mellan salt och ökad kroppsvikt om de som gillar sälta äter stora mängder salta livsmedel och snacks.
Men salt binder vätska och det kan synas på vågen. Elitidrottare och kroppsbyggare kan tillfälligt sänka sin vikt genom att minska saltintaget och därmed binda mindre mängd vätska i kroppen.
För mycket salt i maten
Ibland kan det bli för mycket av det goda. Du provsmakar din gryta på spisen och inser att den blev alldeles för salt. Vad göra?
Späda ut är ju en variant som till viss del förbättrar smaken. Men ofta räcker inte det.
Om rätten tillåter det kan man lägga till en syrlig ingrediens/krydda, och/eller en söt. Om du till exempel gör en tomatsås till pastan och den blir alldeles för salt så kan man tänka om och istället lägga till en chutney. Det blir en annorlunda pastasås men ibland så får man acceptera läget och gå över till Plan B.
Ta det med en nypa salt
Eftersom vi människor använt salt så länge har det också myntats olika talesätt och ordspråk. Att ta något ”med en nypa salt” betyder exempelvis att man ska vara tveksam till sanningshalten.
”Strö salt i såren” är inte så svår att förstå och det innebär att förvärra en situation. ”Livets salt” är en variant av livets goda.
En som man kanske inte hör så ofta kommer från den tyska författaren Goethe (1749–1832): ”Ironi är det lilla saltkorn som gör rätten smaklig.”