Hårt sittande lock på burkar och flaskor – så öppnar du
PUBLICERAD 28/6/2022

Hårt sittande lock på burkar och flaskor – så öppnar du

Aktuellt Man ska inte svära, men hårt sittande lock på burkar och flaskor kan verkligen vara irriterande! Men misströsta inte, även de mest envisa lock går att öppna med våra enkla tips.

Text: Pär Brandt

Vi har alla gjort det. Stått i köket och kämpat som djur med en burk som vägrar öppna sig. Varför konstruerar man skruvlock som inte går att öppna?!?

När inte musklerna räcker för att få upp locket börjar många använda närliggande hjälpmedel som knivar och saxar. Vilket för det första är farligt och för det andra sällan öppnar locket.

Främsta anledningen till att burkar är svåröppnade är att tillverkaren vill han en säker, lufttät förpackning som är stabil länge. Då kan det bli en ”lite för bra” förslutning.

Men det beror också på att innehållet oftast är varmt vid påfyllning. När produkten svalnat minskar den kvarvarande mängden luft och det skapar ett undertryck i förpackningen. Det pressar locket hårdare mot burken.

När man har ett envist lock som inte vill lossna är det lätt att börja tvivla på vilket håll som man ska vrida. Men för att öppna ett burklock skruvar man alltid moturs.

Följ våra tips nedan så ska du se att burklocket öppnar sig. Helt utan svordomar!

Spola med varmvatten

Det enklaste, vanligaste och förmodligen äldsta knepet att få upp ett plåtlock på en glasburk. Stål utvidgas av värme, vilket uppnås genom att spola burklocket med varmvatten.

Stål har en högre utvidgningskoefficient än glas, därför bör locket i bästa fall släpper sitt hårda grepp. Men det är svårt att spola varmvatten på en burk utan att samtidigt bränna fingrarna, och då avbryter många innan locket blivit tillräckligt varmt.

Bästa sättet är istället att koka vatten, häll ner i en större plastförpackning (bara så att locket täcks, en centimeter upp) och sänk sedan ner glasburken, fast vänd upp och ner.

Vänta en halv minut, lyft upp och vänd burken samt svep en kökshandduk runt locket (för att inte bränna sig). Vrid upp! I de flesta fall räcker detta för att få upp locket. 

Knacka på lock och burk

Ibland har man tur och det behövs inte så mycket våld för att få locket att släppa sitt grepp om burken. 

Det kan räcka med att knacka på locket, eller burkens undersida. Fast här behövs det tur, som sagt, många envisa burklock kräver tuffare metoder för att lossna.

Ett annat trick är att vända burken upp och ner, mot en skärbräda. Lägg båda händerna på burken och låt tryck till. Överdriv dock inte tyngden, då glasburken kan gå sönder.

Öppna locket med en sked

Ännu en metod att släppa in luft och därmed få ”vakuumlåset” att släppa sitt hårda grepp.

Tekniken är väldigt enkel. Titta på videon här intill så blir handgreppet enkelt att följa. Skedens form och kanten på burken bildar ihop med skaftet en hävstång som förstärker handkraften.

Men det är inte alla skedar som lämpar sig. Förslagsvis kan man leta upp en stabil, rostfri sked på loppmarknaden som du inte behöver vara rädd om.

Sked är betydligt säkrare än att använda en kniv (som man kan slinta med och skada sig) eller en bordskniv som oftast är för klen och deformeras.

Använd en flatskruvmejsel

Det här är ungefär samma princip som tricket ovan med sked. Vilken metod man tycker bäst om är en smaksak.

Använd en flat skruvmejsel (inte en kryssmejsel) med ganska smal spets (kanske 4–6 millimeter). Stick upp klingan i glipan mellan plåtlock och glasburkens hals. Tryck till och vrid om.

Oftast blir det en snabb belöning med ett svagt och kort ”pfff-ljud”, vilket skapas av att luften kommer in i burken och undertrycket släpper greppet om locket. Sen är det lätt att skruva upp locket.

Välj lättöppnade burklock

Hösten 2014 introducerade Orkla Foods en ny typ av tvådelade, lättöppnade skruvlock. De började användas på produkter från Bob, Felix och Önos.

Det tvådelade skruvlocket ”Orbit Closure” utvecklades några år tidigare av Crown Europe. Locket håller tätt men är samtidigt lätt att få upp.

Skillnaden jämfört med konventionella skruvlock är verkligen stor, det behövs inte alls mycket kraft för att öppna locket. Se filmen här intill.

 

Använd specialhjälpmedel

Att burkar kan vara svåra att öppna är förstås ingen ny företeelse. Och det finns gott om hjälpmedel, allt som behövs är en snabb googling på ”hjälpmedel + öppna + lock”.

Det finns flera varianter av tänger som greppar om burklock och andra typer av skruvkorkar. Mycket bra hjälp för de som av olika anledningar inte har så starka nypor.

En annan produkt som hjälper till att ge ett bra grepp om lock är ”greppduk”, gjord i ett silikonmaterial. Finns hos SmartaSaker och Pufz, till exempel. Greppduk kan vara bra till många andra saker som sitter hårt, exempelvis en vattenkran man inte använt på länge.

En variant på ovanstående är att ta på sig ett par läderhandskar, då får man bättre grepp om locket. Är lädret lite lätt fuktat så blir greppet ännu bättre.

Mer om Aktuellt
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Aktuellt

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när …

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Aktuellt

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs och lär!

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen
Aktuellt

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler och värre. Men det går att …