Kantarellpaj med västerbottenost och soltorkade tomater
Smaktipset PUBLICERAD 18/7/2024

Kantarellpaj med västerbottenost och soltorkade tomater

Smörfrästa kantareller är alltid gott men här lyfter vi smakupplevelsen till nya höjder med västerbottenost, fräst spenat och soltorkade tomater. Din nya favoritpaj!

Text: Pär Brandt

I dessa tider kan vi inte få nog av läckra recept med kantareller. Här kombinerar vi skogens gula guld med en annan svensk klassiker – västerbottenost. 

För att dessutom ge pajen en liten touch av Medelhavet så lägger vi även till soltorkade tomater, vitlök och fräst spenat.

Om du ska bjuda på buffé med plockmat så blir det lite festligare att göra små pajer. De går att grädda i paj- eller kakformar i papper, med en diameter på cirka 7 centimeter. Finns även cupcake-formar i ungefär den storleken.

Forma pajdegen runt sidorna och i botten. Häll sedan i fyllningen med kantareller, tomater och spenat i formen. Fyll slutligen på en lagom mängd med äggstanning.

Mindre form på pajerna passar bra till en buffé med plockmat.

Ingredienser för 4 personer:

Pajdeg:

  • 125 g smör, kallt och tärnat
  • 300 ml vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 200 g färska kantareller
  • 150 g västerbottenost, riven
  • 100 g soltorkade tomater, finhackade
  • 200 g babyspenat
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk smör för stekning

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör i en skål tills det ser ut som brödsmulor. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen i en pajform, nagga degen med en gaffel för att det inte ska bli "bubblor". Låt stå i kylskåpet i cirka 30 minuter.

  2. Förgrädda pajskalet i ugnen vid 200 grader i cirka 10 minuter.

  3. Fyllning: Rensa och dela kantarellerna om de är stora. Stek kantarellerna i smör/olja på medelhög värme tills vätskan har försvunnit. Använd oljan från de soltorkade tomaterna. Lägg fyllningen åt sidan.

  4. Fräs babyspenaten och vitlök i samma panna tills spenaten mjuknar lite lagom. Var försiktig att inte fräsa spenaten för hårt, då försvinner den nästan. Använd gärna olja från tomaterna. Blanda i de soltorkade tomaterna.

  5. Sprid ut kantarellerna, spenatblandningen och den rivna västerbottenosten jämnt över det förgräddade pajskalet.

  6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Häll stanningen över fyllningen i pajskalet.

  7. Grädda pajen i ugnen vid 200 grader i 25–30 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och stanningen har tjocknat till.

  8. Låt kantarellpajen svalna något innan servering. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad.

Fler recept från Smaktipset

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Vad blir det till middag? Smaka på klassiska recept som aldrig går ur tiden

Från det svenska kökets rustika rätter till klassiker inspirerade av internationella smaker – vissa recept blir aldrig omoderna. De bär på en histori...

Smaktipset

Följ med på resan från druva till vin

Visste du att varje vinflaska du öppnar bär på en historia som börjar i en enkel druva? Från vinodlingens gröna rader till vinglasets djupa toner är resan...

Smaktipset

Matlådor som smakar lika bra dagen efter

Att laga matlådor behöver varken vara tråkigt eller tidskrävande. Med smarta recept och enkla knep kan du förbereda måltider som är lika goda vid lunch...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Aktuellt

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs...

Trädgård

Årets pelargon 2025 är utsedd: Summer Twist Rose

I år har en pelargon med en riktigt speciell charm utsetts till Årets Pelargon 2025: Summer Twist Rose. Med sina mjuka, korallrosa blommor som övergå...