Kantarellpaj med västerbottenost och soltorkade tomater
Smörfrästa kantareller är alltid gott men här lyfter vi smakupplevelsen till nya höjder med västerbottenost, fräst spenat och soltorkade tomater. Din nya favoritpaj!
Text: Pär Brandt
I dessa tider kan vi inte få nog av läckra recept med kantareller. Här kombinerar vi skogens gula guld med en annan svensk klassiker – västerbottenost.
För att dessutom ge pajen en liten touch av Medelhavet så lägger vi även till soltorkade tomater, vitlök och fräst spenat.
Om du ska bjuda på buffé med plockmat så blir det lite festligare att göra små pajer. De går att grädda i paj- eller kakformar i papper, med en diameter på cirka 7 centimeter. Finns även cupcake-formar i ungefär den storleken.
Forma pajdegen runt sidorna och i botten. Häll sedan i fyllningen med kantareller, tomater och spenat i formen. Fyll slutligen på en lagom mängd med äggstanning.
Mindre form på pajerna passar bra till en buffé med plockmat.
Ingredienser för 4 personer:
Pajdeg:
- 125 g smör, kallt och tärnat
- 300 ml vetemjöl
- 2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
- 200 g färska kantareller
- 150 g västerbottenost, riven
- 100 g soltorkade tomater, finhackade
- 200 g babyspenat
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 msk smör för stekning
Äggstanning:
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- Salt och peppar efter smak
Så här gör du:
-
Pajdeg: Blanda mjöl och smör i en skål tills det ser ut som brödsmulor. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen i en pajform, nagga degen med en gaffel för att det inte ska bli "bubblor". Låt stå i kylskåpet i cirka 30 minuter.
-
Förgrädda pajskalet i ugnen vid 200 grader i cirka 10 minuter.
-
Fyllning: Rensa och dela kantarellerna om de är stora. Stek kantarellerna i smör/olja på medelhög värme tills vätskan har försvunnit. Använd oljan från de soltorkade tomaterna. Lägg fyllningen åt sidan.
-
Fräs babyspenaten och vitlök i samma panna tills spenaten mjuknar lite lagom. Var försiktig att inte fräsa spenaten för hårt, då försvinner den nästan. Använd gärna olja från tomaterna. Blanda i de soltorkade tomaterna.
-
Sprid ut kantarellerna, spenatblandningen och den rivna västerbottenosten jämnt över det förgräddade pajskalet.
-
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Häll stanningen över fyllningen i pajskalet.
-
Grädda pajen i ugnen vid 200 grader i 25–30 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och stanningen har tjocknat till.
-
Låt kantarellpajen svalna något innan servering. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad.