Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept
Smaktipset PUBLICERAD 4/1/2024

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Letar du efter billig vardagsmat som passar perfekt i lunchlådan är potatisgratäng en svårslagen klassiker. Enkel att laga och god att kombinera med annat – eller så lägger du bara till en fräsch sallad.

Text: Pär Brandt

Potatis är gott, nyttigt och kalorisnålt. Något vi lätt glömmer bort och istället blir det ofta någon typ av pasta som hamnar i veckans lunchlådor.

En annan fördel med potatisen är att den finns färsk och tillgänglig året runt. Så varför inte variera med en god potatisgratäng? 

Potatisgratäng går lätt och snabbt att laga. När den står i ugnen får du tid över till att göra annat, som exempelvis lammkotletter eller rostbiff. Eller varför inte lyxa till det med oxfilé, viltstek eller göra egna köttfärsbiffar?

På så sätt kan du bjuda på en god rätt till helgen och genom att göra extra mycket potatisgratäng räcker den även till ett par lunchlådor till jobbet i veckan som kommer. Potatisgratäng klarar sig i kylen under 5–7 dagar och den går även att frysa in.

Nedan hittar du ett enkelt och snabblagat grundrecept. Längst ner i artikeln ger vi några varianter att testa samt dryckestips.

En sådan här mandolin underlättar och sparar tid när man ska skiva potatisen. Men var rädd om fingertopparna!

Recept potatisgratäng 4 personer

Ingredienser:

•    800 gram fast potatis
•    3 dl vispgrädde
•    1 dl mjölk
•    1/2 tesked färskriven muskotnöt
•    Salt och peppar efter smak

Tillägg för extra smak (valfritt):

•    2 vitlöksklyftor, pressade
•    1 dl riven ost (till exempel gruyère, västerbotten eller cheddar)
•    Färsk timjan eller rosmarin för dekoration

Skruva ner värmen något (150 grader) i ugnen på slutet så blir inte ytan så bränd, eller använd folie.

Instruktioner:

1.    Börja med att slå på ugnen, 200 grader.
2.    Skala potatisen och skiva den i tunna skivor, helst med en mandolin eller matberedare för att få jämnt skivade skivor. Spola inte potatisen och lägg den inte i vatten, stärkelsen behövs för att gratängen ska bli krämig.
3.    Häll grädde och mjölk i en tjockbottnad kastrull och värm upp på medelvärme. Tillsätt den rivna muskotnöten och låt det sjuda i några minuter. Om du vill ha extra smak, tillsätt nu den pressade vitlöken.
4.    Smörj en ugnsform med smör eller olja. Lägg ett lager av de skivade potatisarna i formen och krydda med lite salt och peppar. Häll sedan över en del av gräddmjölkblandningen. Upprepa processen, skikt för skikt, tills potatisen och gräddmjölkblandningen är slut.
5.    Om du väljer att använda riven ost, strö den över gratängens topp.
6.    Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i ugnen. Gratinera i ugnen i cirka 40–45 minuter. Ta bort aluminiumfolien under de sista 15 minuterna för att få en fin, gyllenbrun yta på gratängen.
7.    När potatisen är mjuk (använd en provsticka) och gratängen har fått en härlig färg, ta ut den från ugnen. Låt gratängen vila i några minuter innan servering.
8.    Innan servering kan du dekorera med färsk timjan eller rosmarin för att ge extra smak och ett vackert utseende.
Potatisgratängen är en perfekt sidorätt som passar utmärkt till olika huvudrätter, och den går även bra att servera som en vegetarisk rätt tillsammans med en sallad. 

Sötpotatis istället för vanlig potatis blir en riktig höjdare – testa!

Våga variera

Potatis är grunden i det här receptet men var inte rädd för att lägga till andra smaker. Prova med ett lager skivad jordärtskocka, kålrot eller varför inte fänkål? Du kan även byta ut potatisen mot sötpotatis som ger en mustigare smak.

En annan smakförstärkare är riven Västerbottenost, både som topping och kanske även inblandad i gratängen om du vill lyxa till det riktigt. Ytterligare en variant är att smula ned ädelost i gratängen – det blir supergott.

Blå potatis kan se festligt ut men den är mjölig och lämpar sig därför inte till gratäng. Fast potatis är bäst för gratäng.

Vill du dra ner på kalorierna så öka mängden mjölk i förhållande till grädden och hoppa över osten på toppen av gratängen. Har du veganer till middagen så finns det sådana alternativ istället för animalisk mjölk och grädde från kor.

Potatis säljs ofta som tvättad men tänker du skiva ner den med skal – och behålla mycket av nyttigheterna – gäller det att skrubba rent knölarna noga från all jord. Ta även bort groddar. Potatis med gröna fläckar ska slängas då den kan vara giftig.

Tänk också på att potatis alltid ska förvaras mörkt och helst även svalt.

Riven ost, Västerbotten eller smulad ädelost, gör gratängen magiskt god.

Dryckestips:

Till potatisgratäng kan du med fördel servera ett mjukt och fruktigt rödvin. Ett fylligt vitt vin går utmärkt och varför inte testa ett rosévin? Öl går givetvis också bra, gärna en smakrik lager.

Om du har potatisgratängen som tillbehör till lamm, oxkött, grill- eller viltstek så är det dessa som styr valet av vin eller öl.

Givetvis går det alldeles utmärkt med mineralvatten till potatisgratängen. 😉

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Sötpotatis adderar smak. Skär i tunna skivor och njut av resultatet.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...