Så gör du en krämig och god coleslaw – det perfekta tillbehöret
PUBLICERAD 30/4/2024

Så gör du en krämig och god coleslaw – det perfekta tillbehöret

Grillat Vad vore grillat utan de goda tillbehören? En klassiker är coleslaw som passar bra till det mesta. Här får du ett krämigt recept där vi dessutom avslöjar det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat!

Text: Pär Brandt

Sallad och en eller ett par goda röror är det som gör grillpartyt riktigt lyckat. I den här artikeln fokuserar vi på klassikern coleslaw, en krämig vitkålssallad med morötter och majonnäs.

Som vi kan gissa oss till av namnet kommer coleslaw från USA, där man även äter salladen på smörgås och ovanpå varmkorv. Ungefär som tyskarna äter surkål (Sauerkraut).

Grunden till coleslaw är vitkålssallad. Vill du göra båda varianterna är det väldigt lätt, det är ”bara” dressingen som skiljer dom åt. 

Det viktigaste när du gör coleslaw och/eller vitkålssallad är att verkligen massera och knåda den strimlade vitkålen. Ta i rejält med fingrarna så känner du hur vitkålen bokstavligen mjuknar i skålen. Rätt effekt har uppnåtts när du ser att vitkålen ”vattnar sig” i botten av skålen, häll ut vätskan när du knådat färdigt.

Recept, coleslaw, grillning, krämig, morötter, hemligheten, krispig, osthyvel, knåda, potatisskalare, vinäger, kalorisnålt, majonnäs, crème fraiche, dijonsenap, kylskåp.Mandolin funkar, men enklast är att använda en osthyvel.


Grundrecept coleslaw 4 personer

Ingredienser:

 • 0,5 kilo vitkål
 • 2 medelstora morötter
 • 200 gram (0,2 deciliter) majonnäs
 • 1 deciliter crème fraiche
 • 3 matskedar äppelcidervinäger
 • 1 tesked dijonsenap
 • 1 tesked salt
 • 1 tesked strösocker (eller honung)
 • 1/2 tesked nymald svartpeppar
Recept, coleslaw, grillning, krämig, morötter, hemligheten, krispig, osthyvel, knåda, potatisskalare, vinäger, kalorisnålt, majonnäs, crème fraiche, dijonsenap, kylskåp.Coleslaw har fördelen att gå bra ihop med det mesta från grillen.

Instruktioner:

 1. Beroende på storlek brukar ett vitkålshuvud väga 1–2 kilo. Skala av de yttersta lagerna vitkålsblad, de brukar vara rätt sega. Skölj.
 2. Strimla vitkålen så fint du kan. En del använder kniv (svårt), andra föredrar mandolin men lättast är nog att använda osthyveln.
 3. Riv morötterna med ett rivjärn eller använd en potatisskalare för att få längre (och snyggare) strimlor. Använd en kniv för att göra morötterna smalare, så blir inte strimlorna från potatisskalaren så breda.
 4. Förflytta över den strimlade kålen i en stor skål, ta en tredjedel i taget ungefär. Nu kommer det viktigaste: knåda in saltet ordentligt samtidigt som fibrerna ”knäcks” i vitkålen. Fortsätt med en tredjedel kål, samma procedur, och sedan den sista vitkålen. Nu bör det ha samlats en del vätska i botten av skålen, från den masserade vitkålen. Häll ut vätskan.
 5. Blanda ner de strimlade morötterna i vitkålen, rör runt.
 6. Blanda ihop dressingen med majonnäs, vinäger, crème fraiche och kryddor samt dijonsenap i en mindre skål. Socker/honung kan behövas för att minska stinget i vinägern, men det är valfritt. Nymald svartpeppar adderar lite välbehövlig hetta. Lägg till oregano om du tycker att det behövs.
 7. Vill du ha en krämigare och lyxigare coleslaw så ökar du mängden majonnäs och crème fraiche.
 8. Rör ner dressingen i den stora skålen med strimlad och knådad vitkål. Dra över plastfolie och låt stå i kylskåpet, helst en timme. Coleslaw kan stå 3–5 dagar i kylskåpet.
Recept, coleslaw, grillning, krämig, morötter, hemligheten, krispig, osthyvel, knåda, potatisskalare, vinäger, kalorisnålt, majonnäs, crème fraiche, dijonsenap, kylskåp.Öka mängden majonnäs om du vill ha en krämigare coleslaw.


Minska kalorierna

I det här grundreceptet för coleslaw ingår majonnäs och crème fraiche. Det finns ”lätt-varianter” av båda med en mindre mängd kalorier och de smakar faktiskt inte så speciellt annorlunda.
Ett annat sätt att behålla krämigheten men minska kalorierna är att byta ut en del av dressingen till kvarg och/eller yoghurt. Men ta inte bort all majonnäs, då smakar det inte lika gott.

Recept, coleslaw, grillning, krämig, morötter, hemligheten, krispig, osthyvel, knåda, potatisskalare, vinäger, kalorisnålt, majonnäs, crème fraiche, dijonsenap, kylskåp.Låt din coleslaw dra minst en timme i kylskåp innan du serverar.

Mer om Grillat
Tips: 3 kokböcker för grillning
Tips: 3 kokböcker för grillning
Grillat

När solen skiner och grillen lockar är det dags att bläddra i några av Sveriges bästa kokböcker dedikerade till grillning. Här är tre utvalda verk av svenska kockar som inte …

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd
Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd
Grillat

Äntligen har det blivit dags att plocka fram grillen och låta det härliga oset göra grannarna gröna av avund. Följ redaktionens kloka lista så blir grillaftonen en succé!

Baka pizza på grillen med pizzasten
Baka pizza på grillen med pizzasten
Grillat

Att baka pizza på grillen med en pizzasten ger dig smaken och konsistensen som liknar resultatet från en riktig pizzaugn. Genom att uppnå höga temperaturer och minska tillagningstiden får du …