Så beskär du dina prydnadsbuskar
PUBLICERAD 15/3/2024

Så beskär du dina prydnadsbuskar

Trädgård Buskar i trädgården ger liv och färg med en vacker blomning, goda bär, ett dekorativt bladverk eller en sprakande höstfägring. Och för att hålla sig fina behöver dom emellanåt beskäras. På vilket sätt, när och hur ofta beror på vilka buskar du har i din trädgård.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Vårvinter eller JAS?

De flesta prydnadsbuskar går bra att beskära både under JAS (juli, augusti, september) och tidigt på våren i mars–april.

Var lite försiktig med att beskära tidigt på året då det finns risk för uttorkning vid perioder med barfrost (när det inte finns någon snö som skyddar). Särskilt vid hård beskärning. Obs! Beskär inte när det är kallare än minus tio grader.

Men vänta inte för länge så att busken har vaknat från sin vintervila – då är det bättre att avvakta till efter midsommar i stället.

Vingad benved med sprakande höstfärgerVingbenved är en prydnadsbuske som får en helt fantastisk höstfärg

En fördel med att beskära tidigt på våren är att det inte finns några löv som skymmer sikten och du kan lättare se vilka grenar som ska tas bort.

Dock ska buskar med kraftig savstigning som tenderar att blöda eller som är på gränsen till sin härdighet beskärs i JAS. Och buskar som blommar på fjolårsskott beskärs med fördel efter blomningen.

När du sågar eller klipper bort en gren är det viktigt att du lägger snittet rätt.

Underhållsbeskär för en vacker och frisk buske

En etablerad buske behöver underhållsbeskäras för att hålla sig fin. Oftast innebär detta en gallring för att skapa plats för nya grenar att utvecklas. Med beskärningen vill du successivt föryngra busken så den håller sig vital och behåller sin naturliga form.

  1. Börja med att ta bort skadade och döda grenar.
  2. Studera busken både på håll och nära.
  3. Ta bort några av de äldsta grenarna långt ner. Oftast ser du skillnad på att de äldre grenarna är kraftigare, skrovligare och har en annan färg än de yngre grenarna.
  4. Studera busken igen innan du tar bort fler grenar. Är den jämt luftig? Håller den sin form?
  5. Ta bort grenar som växer på ett sätt som inte är karakterisiskt för busken. Kanske växer dom starkt uppåt, inåt i busken eller i en konstig vinkel.
  6. Ta åter ett kliv bakåt och studera busken.
  7. Du kan även klippa bort grenar i en grenvinkel för att hålla formen. Eller korta in ovanför en nod för att stimulera sidogrenar.

Gallra inte bort mer än en tredjedel av grenarna. Beskär du busken varje år så tar du färre grenar.

Blommar den på årsskott eller fjolårsskott?

Generellt så brukar buskar som blommar på våren och försommaren blomma på fjolårsskott. Och buskar som blommar på sensommaren och hösten på årsskott.

När hösten går över i vinter och sedan vårvinter blir årsskotten till fjolårsskott. För att veta om din buske blommar på fjolårsskott eller årsskott så tittar du på grenarna.

Ser du inga raka grenar utan fröställningar blommar busken troligen på årsskott. Det betyder att om du beskär på vårvintern – innan knopparna börjar svälla – så kommer nya årsskott som blommar till sommaren eller hösten.

Buskar som blommar på årsskott blir oftast vackrast om de klipps ner på vårvintern. Annars blir de snabbt risiga och förvuxna.

Hit hör bland annat syrenbuddleja, spirea (höstblommande), getris och syrenhortensia. En beskärning i mars–april före knoppsprickningen ger nya fina skott som blommar till sensommaren eller hösten.

Syrenbuddleja blommar på årsskott och kan klippas ner varje årSyrenbuddleja blommar på årsskott och kan klippas ner varje år

Ser du några grenar som står rakt upp och saknar fröställningar eller bärrester? Om ja så är detta fjolårsskott och dom ska du vara rädd om då dessa kommer att blomma i vår.

Buskar som blommar på fjolårsskott beskär du med fördel direkt efter blomningen. Då går du inte miste om någon blomning och busken hinner få nya årsskott som sedan blommar nästa vår.

Norskspirean blommar på fjolårsskottNorskspirean blommar på fjolårsskott och beskärs direkt efter blomning

Hit hör bland annat forsythia, paradisbuske, spirea (vårblommande), syren, prakttry och smällspirea. Ta gärna lite varje år så håller sig busken fin och du behöver inte ta till radikala åtgärder.

Vaktmästarbeskärning? Nej tack

En allför vanlig syn är tyvärr en så kallad "vaktmästarbeskärning" där man bara kapar busken rakt av i midjehöjd. Resultatet blir en buske som ser ut som en igelkott i toppen och är kal nedtill.

Här kan en föryngringsbeskärning vara det enda som får ordning på busken igen.

Har busken blivit väldigt risig?

Om busken har försummats och blivit risig och förvuxen kan en föryngringsbeskärning på vårvintern vara ett alternativ. Det innebär att du tar ner den till 10-20 centimeter från marken.

Det är inte alla prydnadsbuskar som klarar av denna radikala behandling, men för det mesta blir det en nystart för busken. Och är alternativet att ta bort busken helt så är det värt ett försök.

Om du inte vill starta om från början är ett annat alternativ att dela upp arbetet på tre år där du gallrar bort en tredjedel varje år. Det kan vara att föredra om du inte vill gå miste om blomning eller insynsskydd.

Trädgårdstok är en riktig tuffing som tål att föryngringsbeskärasTok är en riktig tuffing som mår bra av att klippas ner helt med några års mellanrum

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att gallra bland de nya skotten som kommer upp. Annars har du snart en buske som är risig och vildvuxen igen.

Exempel på buskar som brukar klara av att föryngringsbeskäras är kornell, aronia, forsythia, tok, måbär, bondsyren, liten stefanandra och schersmin.

Vid en föryngringsbeskärning går det åt mycket energi. Så glöm inte att pyssla om din buske lite extra genom att gödsla och jordförbättra. Och vattna om det är en torr vår och sommar.

 

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …