Så blir du av med getingar - och undvik den farliga trenden!
Trädgård PUBLICERAD 7/6/2024

Så blir du av med getingar - och undvik den farliga trenden!

Getingar kan vara obehagliga och i värsta fall farliga. Men det finns flera knep för att hindra getingplågan i sommar. Använd dock inte bensin - det är en farlig trend från TikTok som kan skada ungdomar.

Text: Pär Brandt

Getingar sticker sällan utan anledning, men när det ändå sker kan det göra rejält ont. Läs på om deras bon, beteende och vad som får getingar att sticka. Då minskar du risken för att råka ut för obehagliga överraskningar.

Egentligen är getingar nyttiga insekter som pollinerar växter och äter andra insekter, som bladlöss och larver. I Sverige finns det 50 olika arter av geting.

Just i år, 2024, förutspår Anticimex att det blir extra gott om getingar. För några år sedan sjönk antalet getingar men nu ser de ut att ha repat sig och ökat i antal igen.

Farlig metod på TikTok

På TikTok finns det filmer där personer i USA tar bort getingar med bensin. En burk eller flaska fylls i botten med bensin och sedan håller man denna upp mot getingboet. Då ska getingarna "svimma" av bensinångorna och drunkna. 

Eftersom många ungdomar använder TikTok kan de inspireras att få bort getingar med bensin. Något som inte rekommenderas, det kan bli mycket farligt:

"Getingarna blir inte glada och då riskerar du att få en del på dig," säger skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten till TV4 Nyheterna. "Våra getingbon ser inte ut som i USA och nu är de så pass stora i Sverige så man skulle behöva en hink för att göra detta. Det kan vara hundratals eller även upp mot tusen getingar i ett bo. Ofta flyger de in och ut, och om några är utanför boet kan de bli arga och då riskerar du att få en hel del på dig."

Getingar älskar sött och därför kan du ställa ett glas saft långt bort i trädgården, då söker sig getingarna bort från din veranda.

Sött och kött är getingarnas favorit

Täck över all mat som står ute. Det gäller även dricka och glas. Ett smart trick är att lägga en tallrik med sylt en bit bort från middagsbordet. Det drar till sig getingarna och ni får en större chans att slippa dem medan ni äter.

Tänk också på att aldrig dricka direkt ur en aluminiumburk. Då är risken stor att få en geting i munnen, vilket inte bara är obehagligt utan kan bli riktigt farligt. Drick alltid ur klara glas, och lär barnen varför.

Förhindra bobyggen

Olika arter bygger olika bon. Men oavsett vilket är det inte många som vill ha getingar under takutsprånget eller i friggeboden. Tur då att det finns ett riktigt bra sätt att få dem att välja en annan plats för bobygget. Gör helt enkelt en attrapp av ett getingbo och häng upp på lämpligt ställe. Getingar är revirhävdande och uppfattar de platsen som upptagen finns det goda chanser att de håller sig borta. 

Getingar bygger gärna bo där de är skyddade mot regn. Som under takfoten eller innanför vindskivorna.

Spana efter bon tidigt

Kolla redan på våren efter getingbon. Då har de inte hunnit växa sig så stora och är lättare att plocka bort. Ofta byggs bona i håligheter i väggar och träd men även i fågelholkar och under tak. Getingar försvarar sina bon ilsket så du gör klokt i att inte peta eller spruta vatten på dem.

Lura getingarna att flytta

Att försöka flytta på ett stort getingbo är inte att rekommendera. För getingarna kommer gå till attack. Men det finns getingmedel man kan spruta på boet så flyr getingarna. Medlen gå att köpa men man kan även blanda själv.

Ett miljövänligt sätt att få bort getingar är att spruta med en blandning pepparmyntsolja och vatten. Pepparmyntsolja finns hos apotek och hälsokostbutiker. En matsked pepparmyntsolja räcker till en liter vatten. Getingar gillar inte doften och söker sig iväg till andra ställen.

Ta bort getingbon

Anlita alltid proffs när det handlar om stora bon. I värsta fall är det tiotusentals getingar som ger sig ut för att försvara sitt hem. När det gäller mindre bon så kan man plocka bort dem tidigt på våren, gärna på kvällen då kylan gör getingarna inaktiva. Under vintern dör alla getingar utom drottningen så då är det riskfritt att rensa bort ett bo.

Getingar älskar övermogen frukt. Städa bort den från trädgården.

Rensa bort all fallfrukt

Fallfrukten kommer jäsa och skapa en doft som getingarna gillar. Av samma anledning gillar de öl och vin. Så se till att plocka bort lockelserna.

När du får en geting under kläderna

Det är såklart obehagligt, men med lite is i magen brukar det gå bra. Lyft på plagget så ser getingen ljuset och hittar ut själv. I regel sticker de inte om du inte klämmer på dem.

Drick inte direkt ur en flaska eller burk, då är det svårt att upptäcka getingen på insidan.

Kläm aldrig på en geting

Du kan vifta bort en geting utan den försvarar sig. Se bara till att inte klämma den för då kommer den svara med ett smärtsamt sting.

I närheten av ett bo ska du dock undvika att ens vifta. Då riskerar du nämligen att reta upp hela gänget och får fly.

Getingstick i halsen

Det är turligt nog extremt ovanligt att getingar sticker i mun eller hals. Men det kan hända om man dricker ur en flaska och inte ser att man då samtidigt sköljer ner en geting eller ett bi.

Den allergiska reaktionen leder till svullnad och kan till viss del dämpas med kyla. Exempelvis isbitar i en plastpåse. Försök även att inte gripas av panik, då förstärks reaktionen.

Men huvudrådet är att kontakta vården om svullnaden blir till besvär. Blir läget allvarligt kan det bli aktuellt att åka till akuten eller få ambulanstransport.

Lindra smärtan

Ett gammalt husmorsknep för att lindra smärtan efter ett getingstick är att gnugga bettet med en sockerbit. Om det verkligen hjälper låter vi dock vara osagt.

En mera säker metod är att mosa en huvudvärkstablett till pulver, blanda upp med lite vatten och sedan stryka på smeten på huden. Det tar inte bort all smärta, men lindrar.Liknande artiklar:Pälsängrar äter hål på dina kläder – så här skyddar du dig

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Guide: Mitt husdjur har skadat – täcker försäkringen?

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Mer om Trädgård
Trädgård

Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får en buskigare...

Trädgård

Vacker och lättskött slänt med buskar

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkel...

Trädgård

Förvandla din uteplats eller balkong till en lummig oas

Här får du inspiration och tips på hur du skapar en härlig plats genom att inreda med växter i krukor. Oavsett om du har en balkong, solig altan elle...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Smaktipset

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept...