Pälsängrar äter hål på dina kläder – så här skyddar du dig
Inspiration PUBLICERAD 30/5/2024

Pälsängrar äter hål på dina kläder – så här skyddar du dig

Du plockar fram din fina, dyra favorittröja och upptäcker hål – katastrof! Det är förmodligen pälsängrar som varit på besök i din garderob. Men du kan bli kvitt de otrevliga insekterna genom att följa våra tips.

Text: Pär Brandt

När du fått dina kläder skadade finns det som regel bara två möjliga skadeinsekter: pälsängrar eller klädmal.

Klädmal gör ganska stora hål och deras närvaro är uppenbar när de flyger runt i din garderob.

Pälsängrar är svårare att upptäcka då de vuxna skalbaggarna är duktiga flygare och kan göra ett kort besök i ditt hem. Vanligtvis lever pälsängrar utomhus.

Men inomhus letar pälsängrar efter föda och lägger sina ägg i närheten. När äggen utvecklats till hungriga larver börjar de äta på kläder av ull, kashmir eller päls. Även kläder (och kuddar eller täcken) med dun kan bli angripna. I brist på ylle kan de även äta på andra typer av textilier.

Larverna utvecklas under minst 6 månader men kan leva i 2–3 år innan de blir en skalbagge. En fullvuxen pälsänger är ungefär 5 millimeter lång och lätt att känna igen.

Även larverna går att se med blotta ögat, däremot är äggen svåra att upptäcka. Utvecklingen från ägg till larv är snabb, bara 6–22 dagar.

Pälsängrar lägger sina ägg på våren och sen följer den ”farliga” perioden när larverna växer till sig. I värsta fall flera år.

Pälsängrar, våren, ylle, ull, pälsänger, larver, ägg, skalbagge, skador, hål, cederträolja, fällor, frys, behandling, förebyggande, tröja, kläder.Det är larverna som äter hål i dina kläder.

Förebygg är bäst

Genom att använda förebyggande åtgärder kan du slippa skador från pälsängrar.

Eftersom våren är den period när pälsängrar lägger ägg är det ingen lämplig period att hänga ut dina kläder på vädring. Då är det mycket bättre sent på hösten, gärna när temperaturen krupit ner.

Däremot är våren ett utmärkt tillfälle att städa rent i din klädförvaring. Dammsug i alla skrymslen och hörn, samt avsluta med våttorkning.

Pälsängrar, mal och silverfiskar (klicka på länken för att öppna artikeln i ett nytt fönster) gillar inte doften från cederträ. Det finns ett flertal produkter med cederträ och cederträolja som kan användas förebyggande, med god effekt.

Det finns även ”fällor” som ska locka till sig skalbaggar och larver där de fastnar och dör. Googla på pälsängrar + fälla så hittar du en mängd varianter.

Pälsängrar, våren, ylle, ull, pälsänger, larver, ägg, skalbagge, skador, hål, cederträolja, fällor, frys, behandling, förebyggande, tröja, kläder.Skalbaggen kan vara svart, brun eller brunfläckig.

Bli av med pälsänger

Om du upptäcker pälsängrar, eller ser de typiska små hålen, är det enklast att slänga kläderna i tvättmaskin och köra ett program i 60 grader. Då dör skalbaggar och larver.

Nu är det inte alla kläder i ylle som klarar en så hög temperatur och då kan man lägga dessa i frysen. Tre dygn i –18 grader bör räcka men en vecka är säkrast.

En tredje variant, om man har en bastu, är att köra upp temperaturen i minst 80 grader och låta kläderna ligga där i 1–2 timmar.

Insektsspray fungerar mot pälsängrar men är svårt att använda effektivt på större ytor.

Pälsängrar, våren, ylle, ull, pälsänger, larver, ägg, skalbagge, skador, hål, cederträolja, fällor, frys, behandling, förebyggande, tröja, kläder.Dina dyra kashmir-tröjor är säkrast i plastlådor med tätslutande lock.

Städa noga

När du behandlar kläderna gäller det att få rent från pälsängrar som blivit kvar i garderober och lådor.

Det gäller att noga dammsuga och våttorka i klädförvaringen. Var speciellt noga med alla skrymslen där larverna kan gömma sig.

För att vara riktigt på den säkra sidan är det bäst att även frysa dammsugarpåsen i några dygn innan den slängs. Lägg först i en plastpåse.

Larverna är som silverfiskar, det vill säga skygga och trivs bäst i det skyddande mörkret. Ett varningstecken är skinnrester efter att larverna ömsar skinn under sin tillväxt. Då finns de där, någonstans, även om de gömt sig.

Pälsängrar, våren, ylle, ull, pälsänger, larver, ägg, skalbagge, skador, hål, cederträolja, fällor, frys, behandling, förebyggande, tröja, kläder.Larverna kan leva i flera år och det är då de tuggar i sig dina kläder. Skalbaggarna lägger sina ägg på våren.

Fler artiklar i ämnet:

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Skydda dig mot vägglöss – bett, symtom och sanering

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Mer om Inspiration
Uppgradera din sömn: Varför kvalitet är nyckeln till god återhämtning
Inspiration

Uppgradera din sömn: Varför kvalitet är nyckeln till god återhämtning

Sömn är inte bara vila - det är grundläggande för din hälsa. Men hur övergår man från orolig till djup och återhämtande sömn? TEMPUR® kan vara svaret...

Inspiration

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Vill du göra dina Ikea-möbler snyggare, bättre och mera personliga? Klart att du gör! Här är några enkla tips och knep som verkligen gör stor skillnad...

Inspiration

Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl på helgen...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Smaktipset

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept...