Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten
Smaktipset PUBLICERAD 21/3/2024

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Våffeldagen infaller alltid 25 mars och få rätter är väl lika uppskattade som våfflor, både hos barn och vuxna. Här tipsar vi om den perfekta våffelsmeten, bästa våffeljärnet, de annorlunda recepten och toppingen som fulländar våfflorna!

Text: Pär Brandt

På rak arm är det nära på omöjligt att tänka sig en maträtt som är mer populär än våfflor. Lite festligare än pannkakor och bra som både förrätt, tilltugg, mellanmål, huvudrätt och dessert.

Men en del av er har säkert stått och muttrat vid våffeljärnet och undrat över varför just dina våfflor blir så tråkiga. Här är tipsen som gör dig till en mästare vid våffeljärnet!

1. Köp ett bra våffeljärn

Som alltid lönar det sig att investera i bra kvalitet. Och när det gäller våffeljärn behöver det bara kosta några hundralappar extra.

Googla på ”bäst + våffeljärn + test” om du behöver vägledning. Nästan alla våffeljärn idag är gjorda i aluminium. Gjutjärn är egentligen ett bättre material men då blir det dyrare.

Satsa på ett ”dubbeljärn” som gräddar två våfflor samtidigt. Det sparar tid och gästerna (eller hungriga barn) slipper vänta så länge.

Vispa inte för mycket och låt smeten "vila".

2. Låt smeten vila

Precis som med pannkakor och ugnspannkaka är det en stor fördel om våffelsmeten får ”vila”. Det innebär att mjölet blir riktigt genomfuktat av mjölk, ägg och smör.

Har du möjlighet så gör våffelsmeten dagen innan våfflorna ska gräddas. Då sväller smeten upp och blir luftigare, vilket gör våfflorna frasigare.

Överdriv inte vispandet, det räcker när ingredienserna gått ihop. Ingår vatten i receptet ska det vara kallt. En del använder mineralvatten – prova!

3. Snåla inte med smöret

Med för lite smör blir inte våfflorna frasiga och goda. Vill du hålla ner ditt kaloriintag är det bättre att äta en mindre portion.

För lite smör gör också att våfflorna riskerar att bränna fast i järnet. Rapsolja kan helt eller delvis ersätta smöret i smeten. Vill man ha lite karamellsmak så tillsätt brynt smör i våffelsmeten.

En klick med flytande margarin i våffeljärnet, innan du häller på smeten, minskar risken för att våfflorna bränner fast i järnet.

4. Salt och bakpulver

Många gör våffelsmet utan salt men häller gärna i lite extra socker. Då tappar man en del av smaken, glöm inte bort saltet. Men överdriv heller inte.

Bakpulver behövs för att smeten ska svälla upp och bli luftig, vilket gör våfflorna frasiga. Med bakpulver behövs ingen tid för jäsning, men låt ändå smeten vila – minst 10 minuter.

Lägg våfflorna på ett galler, så behåller de frasigheten.

5. Behåll frasigheten

Staplar man våfflor ovanpå varandra, på en tallrik, så tappar de en del av sin frasighet. Om du inte serverar våfflorna direkt så kan de förvaras på ett galler i ugnen, på låg värme (cirka 75 grader).

6. De udda recepten

Våffelsmet kan varieras nästan i oändlighet. Var inte rädd för att experimentera och testa nya varianter.

För att få våfflorna mera ”matiga” så kan man blanda i rivna potatisar, finrivna morötter eller vita bönor (!). Bönorna finfördelas med en stavmixer. Kikärter är en annan variant. Matiga våfflor passar bra till topping som inte är så söt, eller varför inte använda rårörda lingon?

Det går även att göra våffelsmet utan ägg, rapsolja istället för smör samt givetvis alla ersättningsprodukter som finns för att undvika gluten och laktos.

Så här gör de flesta, staplar våfflorna på en tallrik. Men då blir de mjuka.

7. Söt topping

Bland barn, såväl som vuxna, är söt topping en klassiker. Det kan vara så enkelt som jordgubbssylt och en klick vispad grädde. Variera med olika typer av sylt, exempelvis hallon och björnbär.

Men ibland vill man kanske lyxa till det med färska bär, som jordgubbar eller hjortron. Då ligger mycket av smakupplevelsen i de härliga bären, där våfflorna får vara grunden.

En budgetvariant är att köpa frusna bär, låt tina och rinna av först annars blir det lätt vattnigt och kladdigt. Fyll på med lite socker när du vispar grädden, det ger en rikare smak.

Ytterligare en variant är att toppa med färska fikon och honung. Passar bra som en avslutande, lyxig dessert. Då behöver man inte servera en hel våffla utan låta gästerna ta ett ”hjärta” i taget. Och varför inte något sött bubbel i glasen?

Kallrökt lax funkar alldeles utmärkt på våfflor.

8. Salt topping

Nu kommer vi in på ett område som främst riktar in sig på vuxna. Med en ”salt” topping kan man uppleva något nytt som de flesta inte förknippar med våfflor, utan kanske snarare crepes eller galetter.

Räkor, rökt lax, pesto, löjrom, stenbitsrom, gräddfil, färskost, chevré, brieost, bacon, prosciutto, buffelmozzarella, rostade pinjenötter, fänkål, spenat, pepparrot och finhackad lök är en del av det som du kan prova. Bara fantasin sätter gränserna, som man brukar säga.

Med fördel kan man göra flera varianter och låta gästerna ta som tilltugg till mousserat vin (klicka för att läsa mer). Små, hjärtformade bitar av våffla går dessutom utmärkt att äta med händerna, utan bestick.

9. Norsk topping

I Norge äter man gärna våfflor – eller krumkaker – med malen kardemumma i smeten. Helst med hjortron (multebär), krusbär eller lingon till. Istället för vispgrädde så har man gräddfil. Multekrem är en blandning av hjortron och grädde.

En annan norsk variant är att använda mesost (brun getost) som topping på våfflor. Passar inte alla smaklökar, men helt rätt 17 maj!

Norska krumkaker är en variant på våfflor. Gärna fyllda med multekrem.

10. Håll våffeljärnet rent

När våfflorna är klara drar du ut sladden ur uttaget och låter järnet svalna. Torka rent med papper och använd inte diskmedel. Utsidan av våffeljärnet kan torkas rent med disktrasa och vatten.

En smart metod att få rent våffeljärnet är att använda en så kallad ”diskvåffla”. Blanda 0,5 deciliter vatten med 1–2 deciliter vetemjöl och 2 matskedar salt. Grädda som vanligt och släng sedan diskvåfflan.

Grundrecept våffelsmet

Som ni redan förstått kan våffelsmeten varieras, nästan i oändlighet. Det finns otaliga varianter om man söker på nätet. Men det här receptet är enkelt att komma ihåg och en bra grund att utgå från. Räcker till cirka 10 våfflor.

• 100 gram smör
• 4 deciliter vetemjöl
• 0,5–1 tesked salt
• 1 tesked bakpulver
• 5 deciliter mjölk
• 2 ägg

Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser. Vispa så att mjölet löses upp. Låt smeten vila minst 10 minuter.

Våffeldagens historia

En del menar att våffeldagen är ett resultat av felsägning. Vårfrudagen (25 mars) uttalades som vaffeldag, vilket blev våffeldag. Våfflor blev vanligt på mitten av 1800-talet, men det finns äldre svenska recept. Traditionen att fira vårfrudagen är mycket gammal, går att härleda till Vendeltid (innan vikingarna).

Vårfrudagen, eller Jungfru Marie bebådelsedag, är den dag då ärkeängeln Gabriel berättar för Maria att hon ska föda guds son, Jesus. 25 mars är alltså 9 månader innan juldagen. Bebådelse betyder förutsägelse, eller förebud.

Fram till 1953 var Jungfru Marie bebådelsedag en helgdag. Men den fick stryka på foten, liksom annandag pingst – som dock kompenserades med Sveriges nationaldag 6 juni.


Fler artiklar från Smaktipset:

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...