Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd
PUBLICERAD 20/3/2024

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Grillat Äntligen har det blivit dags att plocka fram grillen och låta det härliga oset göra grannarna gröna av avund. Följ redaktionens kloka lista så blir grillaftonen en succé!

Text: Christian Körner

Kött, fisk och fågel. Allt går finemang att lägga på grillen. Men det finns naturligtvis saker att tänka på för att nå framgång på altanen.

Det här är Smaktipsets tio gyllende grillregler!

När kolen är grå är det dags att lägga köttet på grillen. Så här ska det se ut.

1. Fixa den perfekta glöden

Låt dig inte frestas att lägga på köttet för tidigt. Vänta tills grillkolen blivit grå och glöden syns ordentligt. Gallret ska vara riktigt varmt och det tar uppåt en halvtimme att nå dit. 

2. Se till att köttet ligger framme innan

Tunna bitar kan vara kalla som direkt ur kylskåpet. Men är bitarna är tjocka eller om det gäller grönsaker så ska de hålla rumstemperatur. Annars kan de fastna i gallret.

3. Glöm inte att marinera

Alla vet att kött tjänar på att marineras. Men faktum är att såväl grönsaker som svamp och ost mår bra av behandlingen. Grönsakerna efter att de grillats och köttet i en plastpåse i kylen innan. Glöm inte att torka av köttbitarna så att inte marinaden rinner ner i glöden.

Klicka för att läsa mer: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

Grillspett är gott.Att grilla är både festligt och gott. Smaktipset guidar dig till guld.

4. Rubba köttet

Rub kallas de torra kryddblandningr som du klappar in i köttet. Täck ordentligt och rubba rejält. Örter och kryddor väljer du med fördel själv. Morteln är ett prima redskap för uppgiften.

5. På med glaze

Glaze ger både färg och smak och finns att köpa färdigt. Men allra trevligast är det förstås at blanda din egen. Pensla på under eller efter grillningen. Det blir bäst.

6. Skär grönsakerna rätt

Aubergine, zucchini och sötpotatis ligger lättare kvar på gallret om du skär dem på snedden. Ingen vill ju att grönsakerna ska rasa ner i glöden. Tunnare skivor går snabbare.

Aubergine är en favorit på grillen.Aubergine kan man aldrig få nog av. Och härligheten är perfekt att grilla.

7.  Spara på metallen

Det finns ingen anledning att använda dubbla ark aluminiumfolie. Nöj dig med ett enkelt och rulla in i bakplåtspapper istället. Sen skickar du det i återvinningen. Grönsaker och potatis är enklast att grilla i korg.

8. Använd rätt spett 

Olika råvaror tar olika tid att bli klara. Därför är det klokt att grilla, svamp, grönsaker och kött på olika spett. Sen blandar man som man tycker på tallriken.

Lax är gott att grilla.Mmm. Med grillad lax slår du knockout på gästerna.

9. Grilla firren som en kock

Pensla fisken och lägg den sen på grillen ögonaböj. Där ska den få en fin yta. Om det är skinn på kan du med fördel bara grilla ena sidan och sedan laga klart andra på indirekt glöd under locket. Skaldjur är enklast att grilla i halster.

10. Håll koll på tid och temperatur

Kyckling ska vara genomstekt men får inte bli för torr. Det blir trist och tråkigt. Skaffa en stektermometer så blir det alltid rätt och riktigt. Det är väl spenderade spänn och en investering som även är behjälplig när du grillar kött.

Grillspett är en given succé när du har gäster.Bon appétit!

Mer om Grillat
Så gör du en krämig och god coleslaw – det perfekta tillbehöret
Så gör du en krämig och god coleslaw – det perfekta tillbehöret
Grillat

Vad vore grillat utan de goda tillbehören? En klassiker är coleslaw som passar bra till det mesta. Här får du ett krämigt recept där vi dessutom avslöjar det viktigaste tricket …

Tips: 3 kokböcker för grillning
Tips: 3 kokböcker för grillning
Grillat

När solen skiner och grillen lockar är det dags att bläddra i några av Sveriges bästa kokböcker dedikerade till grillning. Här är tre utvalda verk av svenska kockar som inte …

Baka pizza på grillen med pizzasten
Baka pizza på grillen med pizzasten
Grillat

Att baka pizza på grillen med en pizzasten ger dig smaken och konsistensen som liknar resultatet från en riktig pizzaugn. Genom att uppnå höga temperaturer och minska tillagningstiden får du …