Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd
Äntligen har det blivit dags att plocka fram grillen och låta det härliga oset göra grannarna gröna av avund. Följ redaktionens kloka lista så blir grillaftonen en succé!
Text: Christian Körner
Kött, fisk och fågel. Allt går finemang att lägga på grillen. Men det finns naturligtvis saker att tänka på för att nå framgång på altanen.
Det här är Smaktipsets tio gyllende grillregler!
Så här ska det se ut.
1. Fixa den perfekta glöden
Låt dig inte frestas att lägga på köttet för tidigt. Vänta tills grillkolen blivit grå och glöden syns ordentligt. Gallret ska vara riktigt varmt och det tar uppåt en halvtimme att nå dit.
2. Se till att köttet ligger framme innan
Tunna bitar kan vara kalla som direkt ur kylskåpet. Men är bitarna är tjocka eller om det gäller grönsaker så ska de hålla rumstemperatur. Annars kan de fastna i gallret.
3. Glöm inte att marinera
Alla vet att kött tjänar på att marineras. Men faktum är att såväl grönsaker som svamp och ost mår bra av behandlingen. Grönsakerna efter att de grillats och köttet i en plastpåse i kylen innan. Glöm inte att torka av köttbitarna så att inte marinaden rinner ner i glöden.
Klicka för att läsa mer: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott
Att grilla är både festligt och gott. Smaktipset guidar dig till guld.
4. Rubba köttet
Rub kallas de torra kryddblandningr som du klappar in i köttet. Täck ordentligt och rubba rejält. Örter och kryddor väljer du med fördel själv. Morteln är ett prima redskap för uppgiften.
5. På med glaze
Glaze ger både färg och smak och finns att köpa färdigt. Men allra trevligast är det förstås at blanda din egen. Pensla på under eller efter grillningen. Det blir bäst.
6. Skär grönsakerna rätt
Aubergine, zucchini och sötpotatis ligger lättare kvar på gallret om du skär dem på snedden. Ingen vill ju att grönsakerna ska rasa ner i glöden. Tunnare skivor går snabbare.
Aubergine kan man aldrig få nog av. Och härligheten är perfekt att grilla.
7. Spara på metallen
Det finns ingen anledning att använda dubbla ark aluminiumfolie. Nöj dig med ett enkelt och rulla in i bakplåtspapper istället. Sen skickar du det i återvinningen. Grönsaker och potatis är enklast att grilla i korg.
8. Använd rätt spett
Olika råvaror tar olika tid att bli klara. Därför är det klokt att grilla, svamp, grönsaker och kött på olika spett. Sen blandar man som man tycker på tallriken.
Mmm. Med grillad lax slår du knockout på gästerna.
9. Grilla firren som en kock
Pensla fisken och lägg den sen på grillen ögonaböj. Där ska den få en fin yta. Om det är skinn på kan du med fördel bara grilla ena sidan och sedan laga klart andra på indirekt glöd under locket. Skaldjur är enklast att grilla i halster.
10. Håll koll på tid och temperatur
Kyckling ska vara genomstekt men får inte bli för torr. Det blir trist och tråkigt. Skaffa en stektermometer så blir det alltid rätt och riktigt. Det är väl spenderade spänn och en investering som även är behjälplig när du grillar kött.