Favoritreceptet i höst: Supergoda rårörda lingon med raw agavesirap
Smaktipset PUBLICERAD 1/10/2024

Favoritreceptet i höst: Supergoda rårörda lingon med raw agavesirap

Alla älskar vi lingon som ett fantastiskt tillbehör i den svenska husmanskosten. Det här receptet på rårörda lingon maximerar smaken hos ”skogens röda guld” med hjälp av det naturliga sötningsmedlet raw agavesirap.

Text: Pär Brandt

Ska man konservera sylt behövs väldigt mycket socker, annars förstörs bären efter en tids förvaring. Socker behöver inte vara ”dåligt” men det finns andra sätt att maximera smakerna.

I det här receptet ska vi använda en betydligt mindre mängd sötningsmedel för att verkligen framhäva smaken hos lingonen. De rårörda lingonen bör frysas in i små portioner och därefter tas fram efter behov och förvaras i kylen.

Om du vill ha en ganska fast struktur på lingonsylten går det att blanda lingonen direkt med raw agavesirap. För att få en lite mjukare, syltaktig konsistens kan man koka upp lingonen snabbt och sedan blanda i agavesirap.

Agavesirap ger en 40–60 procent sötare smak än vitt socker. Har du inte tillgång till agavesirap går det att använda vanlig sirap.

Maximera smaken

De som vill experimentera kan även testa med att tillföra honung i lingonsylten. Eller varför inte lägga till lite kanel? Eller pyttelite chili för att få ett sting av hetta?

Det finns flera kryddor och bär man kan använda för att göra smakerna riktigt intressanta. För att få ut mer volym i sylten är det till exempel enkelt att blanda i äppelmos. Eller varför inte jordgubbar, blåbär eller kokta rabarber för att addera smak?

Som tillbehör till exempelvis köttbullar är de rårörda lingonen perfekta. Inget mer behövs. 

Men vill du ha en smakrik sylt till pannkakor eller våfflor så går det utmärkt att experimentera med olika bär och kryddor. Lingonen är lite syrliga och kan med fördel kombineras med både sött och hetta. Läs mer om våfflor och våffelsmet på denna länk (klicka för nytt fönster).

Rårörda lingon klarar sig i flera veckor i kylskåpet. Hur länge beror på temperaturen.

Köttbullar med rårörda lingon, kan det bli mer svenskt?

Ingredienser:

• 500 gram färska eller frysta lingon.
• 3–4 matskedar raw agavesirap (justera mängden beroende på hur söt du vill ha det).
• Sirap, honung, andra bär eller kryddor för att maximera smaken.

Instruktioner:

1. Om du använder frysta lingon, låt dem tina först.
2. Skölj lingonen noggrant om de är färska. Ta bort blad och skräp från plockningen.
3. Placera lingonen i en skål.
4. Tillsätt raw agavesirap över lingonen. Rör runt. Provsmaka. Lägg till lite mer om det behövs för att få rätt smak.
5. Rör runt tills lingonen är väl blandade med sirapen.
6. Låt lingonsylten stå i kylen i minst en timme innan servering så att smakerna blandas väl. Har du möjlighet så gör lingonsylten dagen innan, då får smaken växa.
7. Vill du ge lingonen en ”större smak”? Lägg till lite kanelpulver, en aning curry eller chili. Var inte rädd för att testa. 

Tips: Förvara rårörda lingon i en lufttät behållare i kylen. Det finns flera typer av glasburkar där lock och behållare har en tätsittande packning i gummi, se bilden längst upp. Rårörd lingonsylt håller sig bra i flera veckor tack vare syran från lingonen och konserveringseffekten från agavesirapen.

Varför inte göra en paj med rårörda lingon? Perfekt dessert, servera med syrlig grädde eller vaniljsås.

Hösten är en efterlängtad tid för att plocka lingon.

Till våfflor och pannkakor kan man lägga till lite extra smaker.

Fler recept från Smaktipset

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Inspiration

Nu börjar tulpansäsongen!

Julen har städats ut och nu längtar vi till vår och ljusare tider. Med en krispig bukett av tulpaner kan du få känslan av vår hemma redan i januari. Här...

Trädgård

Dags att så chili och paprika

Om du vill odla egen chili och paprika så finns det massor med spännande sorter att utforska. Men förutom värme behöver de tid för att hinna utveckla...

Smaktipset

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Det är lätt hänt att det blir skinka kvar efter högtidens firande. Man vill ju definitivt att den ska räcka till annandagen, och griljerar hellre för mycket...