Laga din egen korvlåda till jobblunchen
När du vill ordna en billig matlåda är korven din bästa vän. Du kan komma undan för en spottstyver och recepten kan varieras i oändlighet. Testa Smaktipsets enkla favorit!
Text: Christian Körner
Det finns många anledningar att älska korv. Det är lättlagat, gott och gör sig prima som lunchlåda på jobbet.
Det här är vad du behöver för att ro ihop redaktionens gottiga korvlåda
• 4 stora korvar, välj en sort som passar din plånbok
• 2 rejäla potatisar
• 1 stor morot
• 1 lök
• 2 vitlöksklyftor
• Olivolja
• Salt och peppar
• Valfria örter, som till exempel timjan eller rosmarin
• 1 burk krossade tomater eller tomatpuré
Vitlök. Alltid vitlök.
Så här gör du
Börja med att förbereda grönsakerna, skala och skär potatis, moroten och löken i tärningar. Vitlöken ska du finhacka.
Sedan steker du korvarna i olivoljan tills de blivit gyllenbruna på alla sidor. Efter det ska de skäras upp i skivor.
När det är gjort kör du ner de hackade grönsakerna i samma panna. Stek på medelvärme tills de mjuknat. Tillsätt sen vitlök, salt, peppar och örterna du har valt mot slutet av stektiden.
Titta vad smarrigt. Snart i din egen lunchlåda!
Det sista du gör är att lägga tillbaka korvskivorna i stekpannan och addera de krossade tomaterna eller purén.
Det går givetvis bra att äta en portion direkt, men tanken är ju att du ska ha lunchlådor till jobbet.
Så låt härligheten svalna och förpacka. Fyra portioner att förgylla arbetsdagen med bör det räcka till.
Om du vill ha extra sting i grytan – addera lite chili.
Att tänka på
Det går bra att variera grönsakerna efter säsong och vad du har hemma. Vill du ha en vegetarisk variant funkar det fint att byta ut korven mot mer grönsaker, zucchini eller paprika. Gillar du mer riv kan du lägga i lite mer hetta!