Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!
Text: Pär Brandt
Hänga upp tavlor kan vara en utmaning. Men väl på plats ger de en ombonad hemkänsla som även kan berätta en del om dig själv.
Nedan har vi samlat 10 tips som hjälper dig att hänga upp en eller flera tavlor – eller skapa en hel tavelvägg.
Utklippta pappersbitar i samma storlek som tavlorna kan vara en god hjälp. Se till att tejpen inte skadar tapeten.
1. Gör en provhängning
Lita på din stilkänsla men testa först innan du börjar spika och borra i väggen.
Lägg tavlorna bredvid varandra på golvet. Testa genom att flytta runt. Dra isär eller dra ihop. Ganska snart kommer du att hitta en naturlig harmoni.
Genom att ställa dig på en stol eller stege får du rätt avstånd till tavlorna. Ta en bild med mobilen för att hjälpa minnet.
Känns det ändå inte bra? Diska eller vattna blommorna, tänk på något annat. Prova sedan igen, det kanske bara var två tavlor som behöva skifta plats för att det skulle kännas helt rätt.
Ett annat sätt att visualisera din tavelvägg är att klippa ut papper i samma storlek som tavlorna. Använd golvskyddspapp eller kartong. Tejpa sedan upp ”tavlorna” på väggen för att hitta rätt balans. Läs mer om tavelvägg här (artikeln öppnar i ett nytt fönster).
Är det en tapetserad vägg måste du använda tejp med "svagt" klister, som maskeringstejp, annars riskerar tapeten att skadas. Om man först tejpar mot byxbenet så försvinner det mesta av den klistrande styrkan.
Här ser vi hur tavlorna hänger med gemensamma horisontella och vertikala linjer.
2. Exakt rakt – eller ojämnt
Hänger man upp flera tavlor intill varandra blir det snyggt om man skapar raka linjer. Till exempel att alla tavlor hänger längs en rak linje i ovankant – eller underkant. Eller motsvarande vertikala linjer.
Bestämmer du dig för raka linjer gäller det att vara noga. Det blir inte snyggt om tavlorna missar med någon centimeter hit eller dit.
Tycker du att det är svårt och tidsödande med raka linjer gäller det motsatta – häng ojämnt. Men då bör det vara rejäla, tydliga skillnader på kanske 5, 10 eller 20 centimeter.
Laserkryss kan vara väldigt användbart när man ska hänga upp tavlor.
3. Använd mätverktyg
Hänger tavlan snett? Våra ögon är känsliga även för små avvikelser och då hjälper det med vattenpass eller krysslaser.
En tumstock eller måttband kan också behövas för att få raka linjer. Dessa mätverktyg behövs även när du ska göra hål i väggen eller placera en upphängning till tavlorna.
Vill du läsa mer om olika mätverktyg kan du klicka på länken (artikeln öppnar i ett nytt fönster).
Det blir mycket enklare om man är två som hjälps åt att hänga upp tavlor.
4. Ta hjälp – var två
Hänga upp tavlor kan vara knepigt på egen hand. Placeringen känns rätt när du håller tavlan mot väggen men på några meters avstånd blir det ett helt annat intryck.
Därför är det en stor hjälp att vara två vid tavelhängning. En som håller tavlan och sedan du på lite avstånd som smakdomare. Ha ett par bitar maskeringstejp redo för att markera höjd och läge i sidled.
Här ser tavlorna ut att hamna lite för högt. Om det inte blir fler, längre ned på väggen.
5. Häng inte för högt
Det blir sällan snyggt och harmoniskt att titta upp på en tavla. Visst finns det undantag från denna regel, riktigt stora tavlor kan till exempel behöva hängas relativt högt.
En gammal regel är att en tavla ska ”hänga i brösthöjd”. Vilket i praktiken innebär att centrum på tavlan hamnar i höjden 145–160 centimeter över golvet.
Regler är ju till för att brytas, men prova måttet ovan som en utgångspunkt.
Ett annat undantag är när tavlor ska hänga ovanför en soffa eller byrå, då kan de behöva sitta högre upp.
Prova 3 istället för 4, kan göra stor skillnad.
6. Ojämna tal är snyggare
Av någon anledning är 3 tavlor bredvid varandra snyggare än 4. Och 5 tavlor är snyggare än 6. Kanske beror det på att ojämna tal får ett tydligt centrum.
Ett uttryck du säkert hört är gyllene snittet. En princip som används inom konst, foto, design och arkitektur. Man kan skriva en hel bok om gyllene snittet och varför det skapar harmoni och bara känns rätt. Googla för att lära dig mer.
Ibland kan väggar bestå av mer än ett skikt, exempelvis gipsskivor utanpå ett annat material.
7. Rätt upphängning
”Det är väl bara att slå i en spik?” Nja, hänga upp tavlor på ett säkert sätt gör du genom att ta reda på vilken vägg du har framför dig.
Knacka på väggen med knogarna, ljudet brukar avslöja vad det är för material. Betong är ”dött” medan gips och träväggar låter ihåliga. Tegelsten låter lite mjukare än betong. Är du osäker kan du provborra med en liten betongborr (typ 4 millimeter).
Med några få undantag finns det fyra typer av väggar i lägenheter och villor:
- Betong. Används till så kallade bärande väggar i flervåningshus. Svårt att borra i. Läs mer om att borra i betong i den här artikeln (artikeln öppnar i ett nytt fönster).
- Gips. Mycket vanligt material i väggar. Enkelt att göra hål i men kräver rätt upphängning. Läs mer om att borra i gipsvägg i den här artikeln (artikeln öppnar i ett nytt fönster).
- Trä. Vanligt i äldre villor. Använd skruv eller spik, mycket enkelt material när du ska hänga upp tavlor eller hyllor.
- Tegelsten. Ganska ovanligt men kan förekomma i äldre lägenheter eller villor. Lätt att borra i men kräver plastplugg för att sitta säkert.
Så här mäter du rätt höjd för skruven i väggen. Använd en skruv eller spik och lyft tavlan med upphängningstråden på baksidan. Tavlans tyngd sträcker tråden till rätt mått. Mät sedan avståndet mellan skruv och tavlans ovankant, i det här fallet 54 millimeter. Markera tavlans placering med en tejpbit i ovankant, mät sedan nedåt med 54 mm. Märk ut. Borra. Klart!
8. Takskena och linor
Känns det fel att peppra hela väggen med hål? Tänk om du ångrar dig eller vill byta till andra tavlor?
Då kan det vara bättre att skaffa ett upphängningssystem med takskena och linor. De senare kan vara gjorda i tunn ståltråd eller nylonlina.
Takskenan benämns ibland som galleriskena och det är för att tekniken är vanlig hos gallerier och museum. Det finns flera olika system för detta och de har ibland fiffiga metoder för att justera höjden för tavlorna.
Det finns flera tillverkare som erbjuder olika typer av självhäftande tavelupphängning. Tesa, Ikea eller som på bilden 3M. Som regel går de att finjustera i efterhand för att få en rak linje mellan tavlorna.
9. Självhäftande tavelkrok
Den här metoden har blivit allt mera vanlig de senaste åren. Lämpar sig bäst för mindre tavlor som väger några kilo.
Läs bruksanvisningen noga och välj rätt självhäftande tavelkrok för den typ av vägg som är aktuell (gips, tapet, målad puts).
För tyngre tavlor är det säkrast att använda gamla beprövade metoder.
Det finns specialspackel för skruvhål i väggarna. Torkar snabbt och är lätt att sandpappra.
10. Fula hål och märken
Sätter du tavlor på en tapetserad vägg så går det att skära ett ”V” i tapeten med en vass mattkniv. Vik upp tapeten och sätt spiken/skruven under fliken. När du tar ner tavlan är det bara att dutta på en klick tapetklister och vika tillbaka tapeten – osynligt!
Hål i en betong- eller gipsvägg går lätt att fylla igen med spackel. Ta ut plastpluggen, om det finns en sådan.
Välj snabbtorkande lättspackel som är enkelt att slipa. Finns hos tapet- och färghandlare.
Överflödigt spackel går att torka bort med en blöt disksvamp innan det torkar.