Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – det behöver inte bli dyrt att mäta rätt!
Text: Pär Brandt
Ska du sätta upp en tavla, få plats med en ny soffa eller kanske bygga utemöbler? Oavsett projekt så behöver du mäta i både centimeter, millimeter och grader.
Förmodligen har du redan en tumstock och kanske ett måttband. Men det finns många fler mätverktyg som hjälper dig att lyckas. Se siffrorna som en prioritetslista, lasermått är inte det första du behöver köpa (punkt 7) men är väldigt användbart i vissa lägen.
Felaktiga mått kan tyvärr bli dyrbara. Därför gäller det att mäta rätt – följ våra 8 tips för att lyckas!
En tumstock är användbar och förmodligen har du en liknande redan.
1. Tumstock
Förmodligen har du redan en tumstock i verktygslådan. Väldigt praktisk och lätt att ha med sig i snickarbyxorna.
Nästan alltid är längden 2 meter, men det finns också tumstockar på 1 meter som är lättare att få plats med i fickan.
Trä eller plast är något av en smaksak. De av plast är lite mer tåliga, framför allt mot fukt.
Stora fördelen med tumstock, jämfört med måttband, är styvheten och att man relativt lätt kan måtta med en hand.
Barn älskar att leka med tumstockar. Behöver du köpa en ny tumstock så ge din gamla till ett barn. Brukar ta max 30 sekunder innan det är dags att åka till järnhandeln. Kostar från 20 kronor.
Namnet talmeter kommer från uppfinnaren, Ture Anders Ljungberg (TAL-meter).
2. Måttband / talmeter
Måttband heter även talmeter, vilket är ett lite lustigt namn. Talmeter har inget med prat att göra utan verktyget uppfanns 1954 av ingenjören Ture Anders Ljungberg (TAL-meter). Tal är alltså en akronym.
Stålbandet är böjligt vilket gör det idealiskt att mäta omkrets. Det går också att skjuta ut i exakt rätt längd och blir inte ”för långt” som en tumstock kan bli.
Från mätskalans avläsningspunkt till gaveln på talmetern brukar det vara ett visst mått, exempelvis 50 millimeter. Då är det enkelt att mäta invändiga mått – kant till kant – och använda stålbandets mått + 50 millimeter.
En annan finess hos talmetern är den lilla rörliga ”vinkeln”, längst ut på spetsen av stålbandet. Den är rörlig för att ge korrekt mått både invändigt och utvändigt. Det rörliga avståndet är lika stort som metallens tjocklek. Då kan man trycka in stålbandet mot en vägg, till exempel, och ändå få rätt mått.
Beroende på vilka projekt du gör så är det praktiskt med mer än ett måttband. Exempelvis ett som är 3 meter och ett som är 8 meter långt. Finns även pyttesmå måttband som är 1 meter, väldigt praktiskt att ha i fickan om man till exempel är på ett möbelvaruhus. Räkna med 30 kronor och uppåt, beroende på längd och utförande.
Skaffa en bra, lång stållinjal – det ångrar du inte.
3. Stållinjal
En del av er har kanske inte använt linjal sedan ni gick i skolan. Men en lång stållinjal är väldigt, väldigt användbar.
Inte minst när man tapetserar och behöver skära rakt med mattkniv. Knivbladet kan löpa tajt intill stålkanten utan att skada linjalen. Då blir det långa, raka och snygga snitt. Eller linjer, om man använder blyertspenna.
Rådet är att direkt investera i en lång stållinjal på 1 meter (från 100 kr). Kortare linjaler på exempelvis 30 centimeter är smidigare (från 50 kr), men då kan man lika gärna använda en vinkelhake.
Behöver du dra ett tuschstreck på en yta så är stållinjal inte så bra, då kapillärverkan drar in tuschet under linjalen. Använd istället en plastlinjal med rundfasad kant.
På den här vinkelhaken finns det skalor i både millimeter och tum.
4. Vinkelhake
En vinkelhake är helt oumbärlig. Inte minst när man ska såga träplankor eller träreglar. Det underlättar alltid att ha ett vinkelrätt streck att såga efter.
Vinkelhake för snickerier har ofta en ”tjock” sida och en tunnare stållinjal. Tanken är då att vinkelhaken ska vara lätt att lägga an mot kanten på exempelvis en träregel.
Beroende på vilka projekt du utför så kan det behövas mer än en vinkelhake (från 50 kr). Det finns även justerbara vinkelhakar (smygvinkel) för att kunna ställa i andra vinklar än 90 grader.
Här är tre viktiga mätverktyg du bör ha i din verktygslåda. Vattenpass längst ner på bilden.
5. Vattenpass
Ögonmått är nog bra att ha men ett vattenpass visar tydligt om din tavla hänger rakt. Vattenpass är så billiga att du kan kosta på dig att ha mer än ett, i olika utföranden för att passa dina projekt.
I ditt hem är nästan alla ytor (golv, väggar, tak, dörrar) byggda efter principen att de ska ”ligga i våg”, som det heter. Det innebär dock inte att allting är exakt vågrätt, det blir uppenbart när man till exempel tapetserar.
Ett kort vattenpass på cirka 30 centimeter är smidigt att använda och inte så dyrt (från 30 kronor). Men ska du sätta upp reglar till en vägg eller gjuta en grund är det bättre med ett långt vattenpass på 120–200 centimeter (då blir precisionen bättre). Kostar från 200 kronor och uppåt.
Den lilla luftbubblan inuti sitt rör – kallas libell – har två streck på vardera sidan. Ibland kan bubblan delas upp i två bubblor, då får man skaka till vattenpasset.
Vi kan även bjuda på ett klassiskt pappaskämt: ”Vad är det för vatten i ett vattenpass? Rakvatten!”
Mäter både yttermått, innermått och djup. Skjutmått behöver du!
6. Skjutmått
Skjutmått kan verka som överkurs för många men de är väldigt användbara. Ska du borra hål för en väggplugg eller sätta i en skruv kan det vara helt avgörande om hålet är 5 eller 6 millimeter – då behövs skjutmått för att vara säker.
Skjutmåttet har tre mätområden: yttermått, innermått samt djup. Det gör skjutmåttet till ett mångsidigt verktyg som du inte kan vara utan, när du väl börjat använda det.
Att läsa av måttet kan vara lite knepigt, till en början. Men det finns flera pedagogiska filmer på Youtube som förklarar hur skjutmått ska läsas av (klicka för att öppna i nytt fönster).
Skulle det ändå kännas svårt med avläsningen kan du investera i ett digitalt skjutmått. De är lite dyrare (från 300 kr) men mycket lättare att läsa av. Ett skjutmått i rostfritt stål kostar från 150 kronor. De finns även i plast för ett par tior.
Vill du hänga hyllor och tavlor riktigt rakt? Skaffa en krysslaser.
7. Krysslaser
Krysslaser är som skjutmått, har man väl börjat upptäcka hur mångsidiga och användbara de är går det inte att vara utan.
Krysslaser (eller korslaser) har ett inbyggt vattenpass som gör att linjerna alltid blir exakt vågräta. De enklare versionerna har bara en horisontell linje men det är ”krysset” som gör det här verktyget riktigt bra.
Ska du till exempel sätta upp två eller flera hyllor på väggen vill du förmodligen att de ska sitta vågrätt men även rakt (lodrätt) i förhållande till varandra. Då är en krysslaser helt oumbärlig och du kan jobba mycket snabbare.
En stor nackdel med krysslaser är att strålen inte är så ljusstark. Inomhus brukar det gå bra men är du ute i solen syns knappt ljusstrålen. Då får man vara lite taktisk och göra mätningen i skymningen.
Krysslaser går att hitta från cirka 400 kronor och uppåt. Proffsverktygen kan kosta flera tusenlappar men är i gengäld väldigt bra och ljusstarka. Tänk på att det underlättar med ett kamerastativ att fästa verktyget på.
En avståndsmätare kan ofta räkna ut både yta och volym.
8. Avståndsmätare
Håller man sig inom 2–3 meter brukar tumstock och talmeter fungera fint. Men på lite längre avstånd är en avståndsmätare med laser riktigt användbar.
Undantar man de allra billigaste versionerna är mätnoggrannheten förvånansvärt bra. På upp till 50 meters avstånd kan noggrannheten ligga inom ett par millimeter.
Laserstrålen sätter en punkt på den yta som man vill mäta till. De lite mer avancerade avståndsmätarna kan addera flera mått för att direkt få fram yta och volym. Väldigt praktiskt om man till exempel vill mäta upp hur stor en lägenhet är.
Räkna med ett pris från 500 kronor och uppåt.