Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet
Bygg & renovera PUBLICERAD 20/5/2024

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar och rengör dina möbler med olja, vax och andra medel.

Text: Pär Brandt

Ditt köksbord har levt ett hårt liv under flera år, vilket syns. Bara att kasta och köpa nytt? Nej – vänta lite, det finns en räddning!

Vad du behöver är en slipmaskin, sandpapper och någon typ av träolja och/eller hårdvaxolja. Det krävs lite arbete men vi törs lova att du blir mycket nöjd med resultatet.

På liknande sätt kan du underhålla dina bänkskivor och skärbrädor. Trämöbler har du förmodligen en del och även dessa behöver fräschas upp regelbundet med möbelpolish.

Läs vidare så ska vi ge dig användbara tips för att underhålla och förnya ditt hem.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Större ytor slipas lämpligen med maskin, annars blir det jobbigt.

1. Slipa och snygga till

För att få ett jämnt och snyggt resultat behöver träytan slipas. Har du till exempel en bänkskiva som bara behöver ny olja kan det räcka med att rugga upp ytan med stålull.

Ett köksbord är en ganska stor yta och då underlättar det verkligen med en slipmaskin. En oscillerande planslip (gör små cirkelrörelser) kostar bara några hundralappar och är användbar till andra projekt i hemmet. 

Roterande maskiner har en snabbare avverkning och kräver en viss vana, de har också en högre prislapp. Välj gärna en maskin med dammuppsamling, då blir det inte så mycket damm om du står inomhus.

Träslag är olika hårda, ek är exempelvis tufft att slipa medan furu är ganska mjukt. Beroende på träslag och maskin kan man börja med ett slippapper runt kornstorlek 120–150 och avsluta med ett finare papper kring 240–360.

En målad eller klarlackad yta måste slipas helt trären innan det går att använda olja eller någon annan produkt. Är träytan allvarligt skadad är det enklare att lämna in bordsskivan till ett snickeri och låta dom planhyvla skivan.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Stryk på "lagom" med olja, finns ingen anledning att överdriva mängden.

2. Lägg på träolja

Torka rent träytan från allt slipdamm och använd gärna en mikrofiberduk som får upp all smuts. Se till att ytan är helt torr.

Stryk ut träoljan med en pensel, roller eller mindre duk. Vilket verktyg är bäst? En smaksak.

Eftersom vi ofta behandlar horisontella ytor är det lätt att lägga på väldigt mycket träolja, vilket inte behövs. Det blir bara jobbigt att torka bort överflödet.

Lägg på ett skikt med träolja som täcker ytan, men inte mycket mer än så. Låt sedan torka, då försvinner lösningsmedlet och oljan blir kvar i träet.

En viktig detalj att titta efter när man väljer träolja är oljans torrhalt, vilket är ett mått (i procent) på hur koncentrerad oljan är. En lägre torrhalt innebär att träoljan är utspädd med mer lösningsmedel i förhållande till oljan. Och då krävs det fler strykningar för ett bra skydd. Leta efter en träolja som har minst 30-50 procent i torrhalt.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.När träoljan torkat torkas överflödet bort med en mjuk trasa.

3. Torka bort överflödet

När träoljan fått torka (se hur länge i bruksanvisningen) ska överflödet torkas bort med en torr trasa. Står du utomhus och det är kyligt så kan torktiden vara längre.

Det gäller att torka ganska ordentligt, eftersom ett överflöd av träolja gör ytan klibbig. Vilket i sin tur drar till sig smuts och damm.

Efter avtorkningen ska träytan ha ett jämnt och glansigt utseende. Om ytan varit väldigt torr och ser flammig ut så kan man behöva lägga på ett nytt lager träolja (gör om punkt 2 och 3).

Vissa typer av träolja – speciellt de som baserar sig på linolja – är brandfarliga och kan i vissa fall självantända. Följ instruktionerna på förpackningen, exempelvis att elda upp trasorna på ett säkert ställe.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Det finns flera produkter som innehåller både olja och vax, i varierande mängd.

4. Olja med vax

Det finns en uppsjö av produkter på marknaden där man kombinerat träolja med någon typ av vax. De kallas ofta för hårdvaxolja.

Hårdvaxolja finns i flera glanser. Från matt (nästan osynlig) till glansig. Sidenmatt är förmodligen den glans som passar de flesta.

Det finns även hårdvaxolja med färgpigment och påminner då om betsfärg och oljebets (klicka för att läsa artikeln i ett nytt fönster). Ofärgad hårdvaxolja fungerar utmärkt att lägga ovanpå en betsad yta som ett sista, skyddande skikt.

Hårdvaxolja läggs på med pensel eller färgdyna i ett tunt men täckande lager. Efter torktiden polerar man upp glansen i ytan med en mjuk duk.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Med lite kärlek och möbelpolish kan gamla möbler bli fantastiskt vackra.

5. Möbelpolish

En lite annorlunda produkt i det här gänget är möbelpolish. Här är – som regel – ytan som ska behandlas lackerad. Möbelpolish används sällan på trärena ytor.

Möbelpolish brukar innehålla en mindre mängd olja och i vissa fall vax. En viss mängd lösningsmedel gör att möbelpolish både kan rengöra, återfetta och ge tillbaka glansen i möbler.

En lackerad trämöbel som behandlats med möbelpolish är också mera motståndskraftig mot fläckar. Typexemplet är de ringar som kan bildas efter att någon ställt ett glas på ett bord.

På engelska kallas ibland möbelpolish för ”Danish Oil” och det säljs sådana produkter även i Sverige.

Möbelpolish kan läggas på med en liten duk eller mjuk svamp, finns det fläckar får man gnugga. Torka rent och blankt med en mjuk duk, någon torktid brukar inte behövas.

Ett gammalt husmorstips är att använda möbelpolish till vita utomhusmöbler i plast. Rengör och skyddar.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.En trären bänkskiva behöver behandlas med köksbänksolja. Annars kan det bli fläckar.

6. Köksbänksolja

Ska du olja in din bänkskiva i köket, eller dina skärbrädor, så finns det speciella produkter för detta. Brukar kallas köksbänksolja, eller något liknande.

När det gäller egenskaper så skiljer sig inte köksbänksolja från vanliga träolja eller hårdvaxolja. Men det finns en viktig skillnad: allt innehåll är ”livsmedelssäkert”.

Produkten är alltså testad och man vet att det händer inget farligt om livsmedel får bänkolja på sig. I princip ska det vara möjligt att äta smörgås med köksbänksolja på, utan att bli sjuk, men det är verkligen inget vi rekommenderar. Testa inte detta hemma!

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Linolja funkar bra på skärbrädor, men se upp med trasan – den kan börja brinna.

7. Linolja

Linfröolja, eller linolja som det ofta förkortas, är olja pressad ur linfrö. Linfröolja är ett livsmedel och säkert att använda på exempelvis skärbrädor.

Linolja är en produkt som använts i tusentals år. I Sverige började linolja användas som bindemedel i färg på 1500-talet, men i viss utsträckning ännu tidigare.

Idag används linolja främst av konstnärer och de som vill renovera hus, inte minst fönster, enligt den gamla skolan. Linolja används även i fönsterkitt.

Nackdelen med linolja är att trasor som använts vid rengöring kan självantända. Därför ska sådana trasor aldrig slängas i soporna, då kan det uppstå en brand.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Små märken och repor går att fylla igen, med rätt teknik, och bli nästan osynlig.

8. Reparera skador

Här hamnar vi egentligen i ett område som skulle kunna bli en helt egen artikel. Men det går att reparera skador i trämöbler och med lite skicklighet – och rätt produkter – blir resultatet näst intill osynligt.

Det finns speciella 2-komponents träspackel som fyller ut märken och skador. Det finns även produkter som man smälter ner med värme. Efter torkningen kan ytan slipas jämn.

Tanken är att dessa spackelprodukter ska suga åt sig färg och träolja på samma sätt som organiskt trä. Därför ska skador repareras innan man betsar eller lägger på träolja. Fråga hos byggmarknaden eller färgaffären för att få råd.

Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Träolja är inte bara bra för att skydda träytan, den lyfter också fram det vackra mönstret. Till vänster en obehandlad limträskiva i ek, och till höger samma ekskiva efter att den behandlats med träolja.
Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Om träskivan är fin i övrigt så räcker det att gnugga upp ytan med stålull innan man behandlar med träolja.
Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper.Det finns även hårdvaxolja med färgpigment, om man vill ha en mera kraftfull känsla i träslaget.
Träolja, hårdvaxolja, möbelpolish, linolja, köksbänksolja, köksbord, bänkskivor, skärbrädor, trämöbler, underhåll, pensel, sandpapper. Hittar du inte rätt storlek på bord? Då kan du tillverka ett eget! Leta efter bänkskivor hos din byggmarknad. De har olika träslag, olika tjocklek och olika bredd/längd. Finns som furu, ek, ask, valnöt, med flera träslag. Ofta kan även byggmarknaden såga bordsskivan i rätt mått till dig. Leta upp några snygga ben i metall, eller tillverka egna i trä. Olja eller använd hårdvaxolja. Klart! 

Fler artiklar för hemmaprojekt:

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Med bets och lasyr kan du färga både gamla och nya möbler eller få ett staket att se ut som nytt igen. Träets vackra struktur lyfts fram och du kan g...

Bygg & renovera

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg...

Bygg & renovera

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt...

Mest lästa
Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Smaktipset

Sommarens godaste sallader – 5 läckra recept med ost

Sallad är perfekt som utomhusmat sommartid. Här är våra fem godaste recept som alla bygger på en smakrik ost. Allt från chèvre till blåmögelost – vilken...

Trädgård

Så får du växterna att överleva under semestern

För många växtälskare kan semestern vara en källa till oro då krukväxterna kanske inte överlever. Men oroa dig inte! Vi har samlat några enkla och effektiva...