Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning
PUBLICERAD 29/4/2024

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Bygg & renovera Med bets och lasyr kan du färga både gamla och nya möbler eller få ett staket att se ut som nytt igen. Träets vackra struktur lyfts fram och du kan ge ditt hem en unik, personlig prägel. Här är verktygen och tipsen du behöver!

Text: Pär Brandt

De flesta har nog målat med vanlig, täckande färg. Men med lasyr och bets färgar man in en kulör samtidigt som träets levande struktur framhävs.

Det halvt genomskinliga resultatet brukar bli mycket vackert och det här är en teknik som använts i århundranden för att framhäva skönheten hos möbler och musikinstrument. Schellack och harts är nog begrepp som klingar välbekant, materialen som de gamla mästarna använde.

En stor fördel med den här typen av infärgning är att den kan användas till både nya och åldrade träytor. Det enda som krävs är att träytan ska vara ”ren”, fri från täckande färg eller klarlack. 

Du kan till exempel köpa ett nytt bord och sedan komplettera med fyra begagnade köksstolar. Betsa alla i samma kulör och du får en både vacker och personlig köksgrupp som du med rätta kan vara stolt över.

Att måla med lasyr och bets är inte speciellt svårt. Nedan har vi samlat några knep som gör att du lyckas med dina projekt. Vi kallar dom ”våra betsa tips”!

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.Med bets förstärker du träytans vackra struktur.

1. Lasyr eller bets?

Lasyr och bets är snarlika produkter men inte riktigt samma sak. Bets är oftast vattenbaserat och det är numera lasyr också (men inte alltid).

Vattenbaserad bets kan tunnas ut med T-sprit.

Vid betsning färgar man in skikt efter skikt till en allt mera intensiv nyans. Betsen tränger djupare ner i träytan och framhäver ådringen.

Lasyr är också en typ av transparent färg men mera täckande än bets. Lasyr framhäver inte ådringen på samma sätt men kan å andra sidan vara bättre om man vill ljusa upp en mörk träyta.

Oljebets är ett mellanting av lasyr/bets och olja. Oljebets innehåller färgpigment och är mer täckande – mindre transparent – än vattenbaserad bets. Efter inoljning och torktid bör man avsluta med ett skyddande lager med hårdvaxolja.

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.Ett gammalt bord kan bli som nytt när man slipar bordsskivan.

2. Trärent och finslipat

Innan du börjar betsa måste du säkerställa att träytan är obehandlad. En sidenmatt klarlack kan vara svår att se, skrapa lite på en dold yta för att kontrollera.

Både nya och gamla möbler kan behöva slipas. Dels för att rugga upp ytan men också för att jämna till kanter och hörn.

Köper du nya möbler från det stora varuhuset med fyra bokstäver så brukar de definitivt tjäna på en omgång med sandpapper. Man kan även använda en mjuk slipkloss som komplement till sandpapper. Avsluta med en kornstorlek kring 240.

Blås eller dammsug för att få bort allt slipdamm och avsluta med att torka rent med en blöt kökstrasa. Detta för att undvika dammkorn i färgen.

En tidigare behandlad träyta, exempelvis en veranda eller staket, går att fräscha upp med ett nytt lager bets eller lasyr.

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.Rött är en populär kulör på bets. Tittar vi riktigt noga i mitten finns det tecken på träresning.

3. Träfiberresning

När en obehandlad träyta blir blöt – av vatten eller färg – sker nästan alltid en träfiberresning. Kallas även för träresning och märks tydligast hos nysågat virke och mjuka träslag, som furu.

Träfiberresning brukar synas ganska tydligt och går att känna med fingertopparna. För att få ett slätare och vackrare slutresultat bör du blöta träytan och när den torkat slipa med fint slippapper i fiberriktningen.

Ibland behöver man upprepa proceduren både en och två gånger. Men då blir det mindre arbete under punkt 5.

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.Bets och lasyr måste röras om noga innan man börjar måla.

4. Rör om noga

Både bets och lasyrfärg är ju ganska transparent. Det innebär att de har en mindre mängd pigment än konventionell, täckande färg.

Därför måste du vara noga med att röra om ordentligt i burken så att pigmenten fördelats väl när du sedan börjar måla. Din trevliga färgbutik brukar ha träpinnar för detta, ser ut som stora glasspinnar.

Som vanligt vid all typ av målning går det mycket enklare om du använder en målarborste av bra kvalitet. Läs mer om penselmålning i den här artikeln (klicka för att öppna i nytt fönster).

En del föredrar att stryka ut bets med en svamp eller målardyna. Fungerar också bra men vilken metod du gillar bäst är i allra högsta grad en smaksak.

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.På en horisontell yta kan man lägga på flödigt med färg men jobba in ordentligt med pensel eller målardyna för att få ett jämnt resultat.

5. Måla, måla och måla …

Ett knep som kan minska träresningen är att stryka på ett lager varmt vatten på träytan innan du målar på betsfärgen. Det blir även lättare att få ett jämnt färglager om ytan är blöt.

Bets är ju en ganska ”tunn” färg och man kan luras att pensla på mycket färg. Men måla relativt snålt och stryk ut färgen noga i träets fiberriktning. Tänk på att måla ganska snabbt då vattenbaserad färg torkar fort.

Ändträ (sågad yta) brukar dra i sig mycket bets, vilket ger en mörkare kulör. Du kan minska denna effekt genom att blöta ändträet med vatten innan målning.

Samma arbetsmetod gäller för lasyrfärg. Måla tunt, noga och relativt fort.

Trots varmvatten kan det uppstå en ny träfiberresning efter första lagret av bets. Mellanslipa i så fall. Då försvinner även en del av färgen men det ser bättre och jämnare ut vid det andra och tredje färgskiktet.

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.En dämpad kulör kan ge ett diskret men ändå vackert intryck, speciellt om man har det på flera möbler i samma rum.

6. Rätt kulör?

Vad är då lagom? Vilken kulör är rätt? Det kan bara du själv avgöra. 

Många lager bets ger en djupare kulör som inte är så transparent längre. Flera mellanslipningar kan göra att ådringarna blir mera framträdande.

Lasyr är mera täckande och här uppnår du förmodligen önskat resultat efter en eller två strykningar.

Låt färgen torka ordentligt mellan målning, slipning och nytt färglager.

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.Avsluta med ett skyddande lager klarlack.

7. Skyddande klarlack

När du uppnått det resultat du önskat är det dags att avsluta med klarlack. Den skyddar träytan och minskar risken för fläckar, både på träytan och på kläder.

Ett alternativ till klarlack är olja eller en kombination av olja och vax. Olja/vax behöver dock förnyas och underhållas regelbundet. Väljer du olja finns fortfarande en viss risk att färgpigment ”blöder” upp till ytan och sätter fläckar på kläder.

Vill du ha en relativt underhållsfri yta är klarlack bäst. Besök gärna din trevliga expert i den lokala färgbutiken för att se vilken typ av glans som du tycker är snyggast.

Sidenmatt eller halvmatt klarlack blir nästan osynlig och framhäver träytan. En högblank klarlack ger många reflexer och kan upplevas som tjusig. Men det här är väldigt mycket en smaksak, bara du själv kan avgöra vad som är snyggast.

Vattenbaserad klarlack torkar mycket snabbt. Därför gäller det att lägga på ganska tjocka, flödiga färglager och göra en eller två utjämnande strykningar – sedan blir det spår efter penseln.

Oljebaserad klarlack är betydligt enklare att måla med då den inte torkar så snabbt. Men den typen av färg blir allt svårare att hitta och används inte yrkesmässigt (på grund av hälsoskäl). Arbeta alltid med god ventilation om färgen är oljebaserad.

Tycker du att klarlacken blivit ojämn så gör en försiktig mellanslipning och lägg på ett nytt lager. Vill du uppnå en spegelliknande, djup finish så är det många lager klarlack och mellanslipning som gäller.

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.Är staketet eller verandan solblekt? Då kan ett lager mörk lasyr göra underverk.


Liknande artiklar:

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Guide, bets, lasyr, färga, transparent, struktur, ådring, möbler, staket, veranda, pensel, träfiberresning, slipa, sandpapper, klarlack, vattenbaserad.Enkla och billiga möbler kan få ett helt nytt utseende med bets, speciellt om man kombinerar samma kulör på flera föremål. Efter betsningen är det bara att skruva ihop som vanligt.

 

Mer om Bygg & renovera
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Bygg & renovera

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …