Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på
Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera ditt garageprojekt.
Text: Pär Brandt
Ett målat garagegolv är inte bara prydligt, det blir också lättare att hålla rent och dammar inte som ett obehandlat betonggolv.
Att måla ett garagegolv är ett ganska stort projekt, både när det gäller arbetstimmar och kronor. Men det är väl investerade pengar och något som gör ditt hus mer attraktivt och höjer värdet.
Som vanligt är ett bra underarbete grunden till ett lyckat resultat. För att göra ditt projekt lite enklare har vi sammanställt 10 punkter som du behöver fundera igenom.
Ett tråkigt betonggolv med förbättringspotential. Det behövs färg!
1. Planera ditt projekt
Det behövs en del specialverktyg för att måla ett golv och du behöver även bestämma vilken typ av färg som passar dina behov.
Besök gärna din lokala färgbutik och berätta om ditt projekt. Personalen kan tipsa om bra redskap och rätt färg. Då kan du också få en ungefärlig bild av kostnaderna.
Tänk på att det inte får vara för hög fuktighet i golvet, max 85 procent. För hög fuktighet kan ge ett flammigt resultat och göra att färgen lossnar på sikt. Använd en fuktmätare.
Gamla oljefläckar måste tvättas bort, annars lossnar färgen.
2. Ta bort olja och fet smuts
Ett garagegolv som varit med några år brukar bli fläckigt av olja och fet smuts. Det måste bort, annars fäster inte färgen i betongen.
Det finns speciella produkter för att ta bort oljefläckar och betongen behöver rengöras på djupet, annars släpper färgen och ditt nymålade golv blir snabbt fult.
Ibland kan en högtryckstvätt vara rätt metod att få betongen riktigt ren. Tänk på att efter all rengöring med vatten behöver betongen torka innan du kan måla.
Är du tveksam hur du ska rengöra och vilka produkter som är bäst så fråga i en yrkesbutik. Där finns kunskaper och rätt grejer.
Hyr en proffsmaskin för att slipa betonggolvet. Foto: Anders Envall/Hagmans
3. Slipa golvet
Golvslipning av betongen kan låta jobbigt men är inte det om du använder rätt maskin. Betongen behöver slipas för att bli jämn och ge rätta fästet för färgen. Man brukar säga att ”cementhuden” måste tas bort.
En betongslipmaskin är enklast att hyra och eftersom du inte behöver låna den så länge brukar det handla om en högst rimlig kostnad. Tänk på att vissa slipmaskiner behöver matas med 400V trefas.
När du ringer runt för att boka en golvslip så fråga samtidigt om du kan köpa till de trissor (slipskivor) som behövs. De flesta hyrfirmor har trissor och kan råda dig till vilka du behöver.
Närmast väggarna, i hörn och runt pelare kan du behöva använda en mindre slipmaskin, exempelvis en vinkelslip, med lämplig slipskiva.
Är golvet redan målat? Gammal, lös färg måste bort och visst kan du använda en stålborste men en betongslipmaskin är mycket enklare och bättre.
Tänk på att alltid använda bullerkåpor, skyddsglasögon och ett bra andningsskydd (det blir mycket damm).
Ta tillfället att fylla igen sprickor och hål i betongen.
4. Spackla skador
För att få ett riktigt snyggt slutresultat kan du behöva fylla igen håligheter och gamla skador eller sprickor i betongen.
Det finns speciellt betongspackel för detta som du hittar i yrkesbutiken. Spackla, låt torka och efterslipa.
Är det stora ytor som behöver spacklas så kan du göra detta innan du går på med betongslipmaskinen (punkt 3).
Slipdammet måste dammsugas upp. Foto: Anders Envall/Hagmans
5. Dammsug och rengör
Som du inser vid det här laget blir det mycket damm när man slipar ett betonggolv. Dammet måste upp ur betongporerna för att färgen ska fästa ordentligt.
Använd en industridammsugare för att få riktigt rent. Har du ingen grovdammsugare så kan du sannolikt hyra den på samma ställe som betongslipmaskinen.
Betongen ska först målas med en primer.
6. Grunda med dammbindning
Ett obehandlat, ”rått”, betonggolv behöver grundas med en speciell färg. Kallas för grundfärg, primer, dammbindning eller betongsealer.
Grundfärgen ska kombineras med rätt topplack och det blir bäst om du köper dessa från samma tillverkare, då vet du säkert att de funkar bra ihop.
Dammbindare brukar vara färglös och det räcker med ett lager. Följ tillverkarens instruktioner.
Börja med att "sparmåla" med pensel längs kanterna. Foto: Anders Envall/Hagmans
7. Måla kanter med pensel
Ett golv målar man med bred roller på skaft. Men det är svårt att få det snyggt med en roller längs kanter, i hörn eller runt brunnslock.
Därför behöver du först måla längs kanterna med en pensel. Det brukar kallas för att ”sparmåla”. En pensel med långt skaft är enklast att använda.
Använder du en tvåkomponentsfärg epoxifärg så har den en brukstid, exempelvis 2 timmar. Efter 2 timmar börjar färgen att härda och då blir inte resultatet så bra om man inte hunnit måla allt.
Att sparmåla på ett snyggt sätt kan ta en del tid – speciellt om det är ett stort golv – och då kan det bli aktuellt att blanda två omgångar med epoxifärg. Då blir det mindre stressigt.
Roller på skaft är bästa verktyget för att jobba snabbt. Foto: Anders Envall/Hagmans
8. Måla med roller
Det finns speciella rollers för betonggolv och de är förberedda för att monteras på ett skaft. Med ett teleskopskaft får du lång räckvidd och jobbar snabbt.
Har du valt en 2-komponents epoxifärg ska den blandas noga, helst med en elvisp som monteras i en borrmaskin. Det finns även enkomponents golvfärg, ofta vattenbaserad, och då blir det mindre stressigt. Samt enklare att rengöra redskapen.
Du kan lägga på ganska flödigt med färg men överdriv inte. Två skikt brukar de flesta färgtillverkare rekommendera. Håll koll på torktiderna och följ tillverkarens instruktioner.
Använder du en färg som ska toppas med flingor så behövs det ytterligare ett eller två skikt med klarlack.
Flingor i färgen är populärt och det döljer en del av grusen som bilen drar in.
9. Förstärkning/dekor
Dubbdäck kan ju vara rätt elaka mot golvfärg och därför erbjuder en del tillverkare en förstärkt typ av färg. Det brukar bestå av en typ av sand som strös ner i det blöta färglagret och sedan klarlackar man ovanpå.
En del vill ha dekor i form av målade fält, eller kanske 2–3 olika kulörer. Flingor är också populärt på garagegolv och då behövs det klarlack överst.
Ett snyggt, målat golv lyfter vilket garage som helst.
10. Låt torka en vecka
Det kan ju vara frestande att genast möblera garaget men låt färgen torka ordentligt innan golvet används.
Flertalet färgtillverkare rekommenderar en torktid på 5–7 dagar.
Klinkers är dyrare än färg men håller i gengäld väldigt länge och är tjusigt i många, många år.
Alternativet klinkers
Vid det här laget har du insett att golvfärg är förenat med en del kostnader. Och även om man är försiktig så kan golvfärg skadas, inte minst av dubbdäck.
Ett slitstarkt alternativ är klinkers, framför allt granitklinkers. Granitplattor är lättskötta, håller för nästan allt och är på sikt en investering som inte är så farligt dyr.
Klinkersgolv hittar man i exempelvis i bilverkstäder, bilhallar och butiker där slitaget på ett målat golv innebär att man behöver måla om relativt ofta.
Klinkers är inget man lägger själv då det krävs speciell teknik för att få ett stabilt och bra resultat. Om det finns luftfickor under klinkers, exempelvis, så knäcks plattorna lätt av tyngden från en bil. Anlita istället en erfaren plattsättare.