Skydda dig mot vägglöss – bett, symtom och sanering
Inspiration PUBLICERAD 19/4/2024

Skydda dig mot vägglöss – bett, symtom och sanering

Vägglöss sprider sig i rasande fart i flera storstäder, bland annat via kollektivtrafiken. Så här undviker du att få med dig vägglöss hem och minimerar skadorna – om det värsta skulle hända.

Text: Pär Brandt

För 20 år sedan fanns det knappt några vägglöss i Sverige. Men ökningen har varit i det närmaste explosionsartad och vägglöss är idag vanligt förekommande.

Förra året kom larmrapporter från Paris där vägglöss snabbt spreds i kollektivtrafiken, teatrar och biografer. På hösten kom uppgifter om att vägglöss även spridit sig via Stockholms kollektivtrafik. Anticimex gjorde en stickprovskontroll i tunnelbanan (klicka för att läsa mer i nytt fönster) och efter att ha sökt igenom flera vagnar i tunnelbanan så hittade man en (1) vägglus.

Enligt Anticimex finns det idag inga tecken på ett vägglusproblem i Stockholms tunnelbanor. Men inspektionerna fortsätter.

Det här är den stora skräcken. Tydliga spår av vägglus i madrassen.

Det värsta kan hända

Från att ha varit i det närmaste obefintlig är nu risken för att bli drabbad av vägglöss högst konkret. Det kan hända alla.

Vägglöss sprider inte sjukdomar men deras bett kan vara nog så irriterande och smärtsamma. Vägglöss smutsar även ner och många blir så äcklade att de slänger sängar, möbler och textilier. Något som blir väldigt kostsamt att ersätta.

Att sanera vägglöss kräver som regel flera behandlingar och det kan ta flera månader innan den sista lusen är död. Och under den tiden är livet allt annat än normalt.

För att minska riskerna att bli drabbad av vägglöss – och även minimera konsekvenserna – har vi samlat några tips. Längst ner i artikeln finns det även länkar där du kan läsa mer om vägglöss.

Ta en titt, exempelvis varje gång du byter sängkläder. Tidig upptäckt är viktig!

1. Tidig upptäckt

Det är ingen trevlig rutin, men ta för vana att regelbundet titta efter spår av vägglöss. Ju fortare du upptäcker vägglöss, desto snabbare och enklare går det att bli av med dem.

Dessa tecken ska du leta efter:

  • Små, svarta prickar (avföring).
  • Ljusa skal (ömsat skinn).
  • Blodfläckar på sängkläderna.
  • Små sår (bett) på huden.

Titta under madrassen, under sängen, i springor av sängen och gör samma sak med andra möbler i sovrummet. Använd en stark ficklampa för att lättare kunna se de tidiga tecknen.

Det finns ”fällor” på marknaden för att upptäcka vägglöss. Sök på ”indikationsfälla + vägglöss”. Det finns även tejp och andra produkter för att förhindra vägglöss att ta sig upp från golv till säng.

Unga individer som inte sugit blod är nästan genomskinliga och svåra att upptäcka.

2. Anmäl direkt

Du ska och kan inte sanera vägglöss själv. Det måste utföras av proffs, så snabbt som möjligt.

Har du hemförsäkring för villa eller fritidshus ingår ersättning för sanering av vägglöss. Flertalet försäkringsbolag har ett avtal med Anticimex och då kontaktar du dem direkt. Någon självrisk brukar man inte behöva betala.

Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är det hyresvärden eller bostadsrättföreningen som tecknat försäkring mot skadedjur. Anmäl detta direkt för att få snabb sanering.

Städning och rengöring får du utföra själv. Det gör inte saneringsföretaget.

Antalet saneringar har ökat kraftigt, även om det varit en nedgång de tre senaste åren. Källa: Anticimex.

3. Anmälningsplikt

Vägglöss kan spridas i en flerfamiljsfastighet och då drabba flera boende. Ett stort och omfattande angrepp kan kräva långa och kostsamma åtgärder för fastighetsägaren.

Därför innehåller ett hyresavtal alltid en anmälningsplikt vid upptäckt av vägglöss. Liknande regler finns i bostadsrättföreningens villkor.

Får du vägglöss måste du alltså anmäla detta till hyresvärden eller bostadsrättföreningen. Annars kan du bli ersättningsskyldig.

Vuxna vägglöss är stora nog att upptäcka men äggen är mycket små.

4. Känn igen vägglusen

En vuxen, levande vägglus som är fylld av blod är lätt att känna igen. Vägglusen är då så stor, 4–5 millimeter, att man lätt kan se och identifiera den.

Men vägglusen genomgår flera stadier i sin utveckling och då är det inte lika enkelt. Äggen är ljusa och under 1 millimeter. Även de nykläckta vägglössen – kallas för nymf – är mycket små och nästan genomskinliga.

Förstoringsglas är kanske inte något som alla har hemma. Men ett sätt att förbättra synen är att fotografera misstänkta baby-vägglöss med mobilkameran. Hitta ett lagom avstånd för att få en skarp bild och förstora sedan upp fotot. Damm eller vägglus?

Nej, nej och nej! Inte resväska och kläder på sängen i hotellrummet.

5. Resenären vägglus

Det jar skrivits mycket om vägglöss i kollektivtrafiken. Men de största riskerna uppstår när vi reser längre än så.

Det är tyvärr inte ovanligt att vägglöss finns i hotellrum. De har kommit dit via andra resenärer och kan föröka sig innan de blir upptäckta.

Lägg därför inte din resväska på sängen i hotellrummet. Oftast finns det en väggfast plats för resväskan, använd den. Är du väl förberedd så har du med dig en stor sopsäck i plast som du förvarar resväskan i. Lägg smutsiga kläder i plastpåsar.

Packa inte upp kläderna utan låt dom ligga kvar tills de ska användas. Vill du ha lite skrynkliga kläder eller vägglöss? Välj själv.

När du kommer hem från resan är det bra att packa upp i badrummet. Ställ absolut inte resväskan i sovrummet! Tvätta all smutstvätt direkt i minst 60 grader, då dör lössen. Låt smutstvätten ligga kvar i sina plastpåsar om du behöver tvätta mer än en maskin.

Ser du vägglöss eller misstänker att de finns i kläderna ska de packas i plastpåsar och läggas i frysen. Helst en vecka. Då dör lössen. 

Resväskan är inte lika enkel att få in i frysen. Men är det kallt och kanske minusgrader så ställ den utomhus under en vecka.

Låt väskan stå på golvet och kolla först sängen efter spår av vägglöss.

6. Byt rum

Är du på resa utomlands så gör det till en vana att inte ens öppna resväskan innan du noga genomsökt det rum du fått tilldelat.

Slå på ficklampan i mobilen och kolla under madrassen i sängen, i skrymslen, under sängen och möblerna i rummet.

Får du minsta misstanke om att det finns vägglöss så ska du kräva att få byta rum. Om hotellpersonalen inte vill samarbeta så fråga dom om du ska skrika ”bed bugs!” högt i lobbyn. Då brukar de ändra sig rätt snabbt.

Vägglöss förökar sig väldigt snabbt. Den här synen vill du inte möta i ditt sovrum ...

7. Envisa små djävlar …

Vägglöss är otroliga överlevare. Imponerande, även om det kanske inte är en egenskap som du gillar.

Om inte vägglöss känner ett byte som den kan suga blod från så går de i ”ide”. De kan leva så, helt inaktiva, i upp till ett år. Om du upptäcker vägglöss hemma så räcker det alltså inte att fly bort i några veckor och tro att de försvunnit. De ligger i din säng och väntar …

Ta kontakt med en saneringsfirma. Det är enda sättet att få bort vägglöss, även om det blir några bett under tiden.

8. Flyger inte, men …

Vägglöss flyger inte och hoppar inte. De kravlar sig fram på sina korta ben.

Men du ska inte känna dig allt för säker för att vägglusen är liten. Den har mycket god förmåga att på långt avstånd upptäcka ett läckert byte (= du) och kan promenera 30 meter på en natt.

Det innebär att en vägglus kan fastna på dina ytterkläder, som du hänger innanför ytterdörren. Men under natten letar den upp dig, sovrummet och sängen. 

Konstiga myggbett? Eller är det kanske vägglus?

9. Irriterande klåda

Vägglusens bett kan liknas vid myggbett. Det är väldigt individuellt hur dessa känns och några kan få allergiska reaktioner.

En del kan uppleva irriterande klåda och då kan man mildra dessa genom att exempelvis badda med alsolsprit eller kylbalsam.

Svider det riktigt illa kan du behöva använda en bedövande salva. Fråga på ditt apotek så kan de guida dig vidare till rätt produkt.

Precis som med mygg och fästingar verkar vägglöss ha sina favoriter. Det innebär att ibland får en person i familjen många bett, medan andra knappt några alls. Hundar och katter brukar klara sig från att bli bitna av vägglöss.

En vägglus genomgår flera stadier innan den är fullvuxen. Källa: Anticimex.

10. Farväl till madrassen

Vägglöss gillar att gömma sig i madrassen, eftersom den erbjuder skydd och finns nära dig. En sängmadrass består ofta av flera skikt med olika material, vilket gör det svårt att sanera.

Det går att hetta upp en madrass, eller hålla den fryst, för att få alla vägglöss att dö. Men ofta är det inte praktiskt möjligt.

Säg därför adjö till din sängmadrass, hyr ett släp och släng den på återvinningsstationen. Köp en billig madrass av skumgummi tills saneringen är avslutad och alla vägglöss är döda. Släng den också. 

Först därefter kan du köpa en ny sängmadrass.


Mer information om vägglöss:

Anticimex: Så skyddar du dig mot vägglöss

Vården.se: Bett från vägglöss

Folkhälsomyndigheten: Vägglöss

Konsumentverket: Missnöjd med paketresan?


Fler artiklar i liknande ämne:

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Så blir du av med getingar och undvik den farliga trenden

Pälsängrar äter hål på dina kläder – så här skyddar du dig

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Rätt metod att ta bort fästingar från djur, barn och dig själv

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Mer om Inspiration
Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Inspiration

Tinder listar de bästa öppningsreplikerna för varje stjärntecken

När det kommer till dejting idag, spelar stjärntecken en allt viktigare roll. Faktum är att en stor andel unga människor ser på stjärntecken som en avgörande...

Mest lästa
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...