Hösten är en perfekt tid för plantering
Trädgård PUBLICERAD 22/8/2024

Hösten är en perfekt tid för plantering

Luften är sval och jorden är uppvärmd och fuktig vilket gör det lätt att gräva och du behöver inte vattna så mycket. Men vissa växter bör du inte plantera för sent in på hösten eller helst plantera på våren.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

När du planterar på hösten ger du växten möjlighet att fokusera på att uveckla rotsystemet istället för att lägga kraften på tillväxt, blomning och att sätta frukt. Tidig höst är därför en perfekt tid för att plantera perenner, buskar, träd, barrväxter, rosor, klätterväxter och vårlök.

Och så länge som temperaturen i jorden tillåter så fortsätter rötterna att utvecklas och plantor som hunnit etablera sig på hösten kommer igång fortare när värmen kommer tillbaka på våren. Perfekt tid för att plantera med andra ord.

Höstanemoner planterar du på vårenVackert blommande höstanemoner är en vanlig syn i trädgårdsbutiker på hösten. Men dom behöver helst en sommar för att etablera sig innan vintern – så vänta till våren med att köpa.

Första veckan i september drar Stora planteringsveckan igång – ett årligt återkommande event med syfte att sprida odlarglädje, inspiration och kunskap om allt möjligt inom trädgård.

Senare på hösten brukar många trädgårdsbutiker rea ut sina växter och det finns möjlighet att göra riktiga fynd. Och många växter kan du plantera fram till att det inte går att gräva längre.

MEN om växten är på gränsen till härdig där du bor så är det oftast bäst att vänta till på våren så att den får mer tid att rota sig innan vintern. Här kan du läsa mer om härdighet för olika typer av växter.

Plantera träd och buskar på hösten

Lövfällande träd och buskar kan planteras så länge som det går att gräva. Men om trädet eller busken inte är fullt härdigt där du bor så vänta hellre till våren.

Plantera barrväxter på hösten

Barrväxter och städsegröna växter (som behåller sina blad året om) behöver komma i jorden tidigt på hösten för att hinna rota sig.

Annars riskerar de torkskador när blad och barr avdunstar i vårsolen innan rötterna kan suga upp vatten. Tänk på att skydda dina växter mot vårsolen när de är nyplanterade.

Plantera perenner på hösten

Perenner bör helst planteras så att de får lite tid på sig rota sig innan vintern kommer.  När är svårt att säga då det skiljer sig beroende på var du bor. September för norra delarna, in i oktober i mellansverige och en bit in i november för södra delarna är ett bra riktmärke, men du känner din trädgård bäst.

Om plantorna inte hinner rota sig innan kylan är risken att de skjuts upp ur jorden av tjälen. Då behöver du trycka ner plantan när temperaturen stiger.

Perenner ser ofta lite trista ut framåt höstenPerenner kan se lite trista ut framåt hösten, men vänd på krukan och lägg uppmärksamheten på rötterna. Med ett väl utvecklat rotsystem så har plantan stora chanser att hinna rota sig och överleva vintern.

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...