Så klipper du din häck så den blir tät och frodig
Trädgård PUBLICERAD 8/4/2024

Så klipper du din häck så den blir tät och frodig

Från snabbväxande lövhäckar till ståtliga barrhäckar och charmigt friväxande – varje häck har sina unika behov. Här tipsar vi om hur du klipper din häck och när.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Häckar behöver klippas minst en gång per år. Och det skiljer sig lite beroende på om du har en lövhäck, barrhäck eller friväxande häck.

Har du en snabbväxande häck kan den behöva klippas både två och tre gånger beroende på sommaren. Är det varmt och fuktigt växer häcken snabbare än om det blir en sval eller torr sommar.

När ska häcken klippas

Lövhäckar kan du klippa både på våren i mars–april innan knoppsprickningen och i JAS (juli, augusti, september). Undantag är häckar som savar mycket på våren och tillhör blödarna. Till dessa hör avenbok och bok som bör klippas i JAS.

Avenbok tillhör blödarna och beskärs efter midsommarAvenbok tillhör blödarna och beskärs därför efter midsommar

Barrhäckar som tuja, gran och idegran beskärs när de är i vila på vårvintern eller på hösten. Men de kan även putsas på sommaren.

På tuja och gran klipper du bara i årstillväxten och väntar med att klippa toppen innan de nått den höjd du önskar. Idegran däremot kan klippas in hårdare då den skjuter nya skott från förvedade grenar.

Tuja beskärs varsamt när växten är i vilaKlipp tuja på sidorna varje år för en tät och fin häck men bara de unga skotten – aldrig innanför det gröna

Att tänka på när du klipper din häck

Bra verktyg underlättar verkligen arbetet. Och som alltid vid beskärning är det viktigt att de är vassa så att du får fina snitt.

  • Manuell häcksax för den lilla häcken och finputs
  • För den större häcken underlättar det med en batteridriven häcksax, säkerställ att den klarar grendiametern på din häckar
  • Grövre grenar tas med en grensax

Och ta på dig rejäla skor, handskar och skyddsglasögon.

En häck bör klippas i en lätt pyramidform med en bredare bas som smalnar av upptill. Då når solen hela häcken och du slipper kala partier nertill. Det hjälper även häcken att stå emot trycket från snön på vintern.

  • Klipp i en rak vinkel och arbeta långsamt och metodiskt
  • För häcksaxen långsamt nerifrån och upp. För att inte slita av grenarna så låter du häcksaxen arbeta i sin egen takt. 
  • Det är fysiskt krävande att klippa en häck. Ta pauser och passa på att ta ett kliv bakåt och titta på häcken på avstånd.
  • Har du svårt att få en rak häck med bara ögonmått så slå ner stolpar och sätt upp ett snöre mellan.
  • Om du har en svängd häck håller du skärbladet vertikalt när du klipper insidan av häcken

Friväxande häckar

Många buskar som exempelvis olika sorters spirea, syren, aronia, schersmin och häggmispel blir fina som friväxande häckar.  Men kom ihåg att även friväxande häckar behöver beskäras för att hålla sig snygga.

Friväxande häckar behöver också beskärasDet är vackert att blanda olika buskar i en friväxande häck

Tidig på våren tar du bort skadade och döda grenar. Ta även bort några av de äldsta grenarna längst ner. Då kommer häcken att svara med att skjuta nya skott nerifrån. Ta lite varje år så slipper du en häck som är kal nedtill.

Du kan även beskära på sommaren i JAS. Här kan du läsa mer om hur du beskär olika typer av buskar

Behöver häcken en omstart?

Om häcken är ojämt tät eller om den blivit väldigt kal nedtill kan den behöva en nystart. Det är inte alla häckar som klarar av denna radikala åtgård. Men exempelvis liguster, måbär, syren, hagtorn och idegran brukar klara av en föryngringsbeskärning.

För att ge häcken bästa förutsättningarna att överleva så är det bra att förbereda genom att gödsla och jordförbättra redan på våren innan.

På vårvinten runt mars tas häcken ner till ett par decimeter ovan mark. Pyssla sedan om din häck lite extra genom att gödsla och vattna. Därefter släpper du upp lite varje år precis som om du nyligen planterat din häck.

Men du behöver inte alltid ta ner hela häcken till marken. Exempelvis liguster och måbärshäckar kan du ta in på sidorna. Ta då en sida i taget och låt den växa ut innan du tar nästa sida. 

Liguster häck beskärningFör att behålla insynsskydd kan du renovera häcken genom att ta en sida i taget

Och häckar med genomgående stam som bok och avenbok ska inte tas ner helt utan här tar man också in sidorna en i taget. Eftersom bok och avenbok savar mycket på våren kan detta göras i september. Då har häcken slutat växa men läker fortfarande sår. 

Efter en renoveringsbekärning är det viktigt att du fortsätter beskära så att häcken blir tät och fin. Här kan du läsa mer om uppbyggnadsbeskärning av häckar.

Mer läsning:

Välj rätt häck – från inköp till plantering och skötsel

Så beskär du dina prydnadsbuskar

Mer om Trädgård
Trädgård

Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får en buskigare...

Trädgård

Vacker och lättskött slänt med buskar

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkel...

Trädgård

Förvandla din uteplats eller balkong till en lummig oas

Här får du inspiration och tips på hur du skapar en härlig plats genom att inreda med växter i krukor. Oavsett om du har en balkong, solig altan elle...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Smaktipset

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept...