Så lyckas du med tapasbjudningen – tips och förslag
Smaktipset PUBLICERAD 5/4/2023

Så lyckas du med tapasbjudningen – tips och förslag

Tapas är ett samlingsord för smårätter som härstammar från Spanien – och rätterna kan variera från enkla tilltugg som lite oliver och nötter, till mer komplexa rätter som croquetas, tortilla española och empanadas. Idag är det väldigt populärt att äta tapas och många moderna tapasvarianter har därför vuxit fram. Några vanliga ingredienser som används i tapas inkluderar olivolja, vitlök, tomater och paprika.

Funderar du på att bjuda hem gäster på tapas så kommer här 6 tips på saker som kan vara bra att tänka som följs av några förslag på vad du kan bjuda på. 

1. Variation - Det bästa med tapas är möjligheten till stora variationer av smaker och texturer. Försök att få till en blandning av olika rätter som kött, skaldjur och vegetariska alternativ. Då finns det också något som passar alla.

2. Säsongsvariationer - Använd säsongens råvaror när det är möjligt. Med råvaror i säsong ser du till att dina tapas är som färskast och mest smakrika.

3. Presentation - Tapasrätterna är ofta vackra, färgglada och visuellt tilltalande. Fundera på hur du kan presentera rätterna på ett attraktivt sätt. 

4. Val av dryck - Spanska viner, cider och öl fungerar alltid till tapas men överväg också att kombinera maten med drinkar – ett inte helt ovanligt sätt att göra det traditionellt.

5. Tajming - Tapas serveras vanligtvis i en lugn takt, så se till att planera dina rätter och tajma så att allt blir klart vid rätt tidpunkt under middagen. 

6. Sharing is caring - Tapas är en typ av mat som man delar med varandra och vanligtvis tar från samma fat. Se alltså till att det finns tillräckligt med mat så att alla får möjlighet att prova de olika rätterna.


Gambas al ajillo - en storslagen favorit hos många

Tips på tapasrätter att bjuda på

Croquetas: Dessa friterade bollar är en klassisk och mångsidig tapasrätt som man kan fylla dem med en mängd olika ingredienser som skinka, kyckling, skaldjur eller grönsaker.
 
Patatas bravas: Det här är stekt potatis som serveras med en varm kryddig tomatsås. Låter simpelt men är jättegott!
 
Gambas al ajillo: En klassisk rätt med räkor sauterade i vitlök, olivolja och vitt vin.
 
Tortilla española: En traditionell spansk omelett gjord på potatis, lök och ägg.
 
Empanadas: ”Små spanska piroger” skulle man kunna kalla dem. De är vanligtvis fyllda med kött, skaldjur eller grönsaker men du kan stoppa i vad som helst som är gott. Serveras oftast varma.
 
Chorizo al vino: Skivad spansk chorizokorv sauterad i rött vin, lök och vitlök.
 
Aceitunas alinadas: Marinerade oliver med vitlök, örter och citron.
 
Bruschetta: Rostat bröd med tomat, vitlök, olivolja och salt och lite basilika som garnering. Enkelt men magiskt gott!
 
Grillade grönsaker: Grillade grönsaker som paprika, aubergine och zucchini är ett bra komplement till alla tapasrätte. Glöm inte att ringla över lite olivolja innan servering. 

Crema catalana - en spansk verision av den franska klassikern Crème brûlée

Efterätter

Churros: Ett ljuvligt frasigt och gott friterat bakverk som påminner om munk i smaken. 
En riktigt klassisk spansk efterrätt som vanligtvis serveras med en chokladsås.
 
Flan: Flan är Spaniens nationaldessert och smakar ljuvligt av apelsin. En traditionell spansk efterrätt som liknar en crème caramel. Den är härligt krämig och väldigt smakrik.
 
Tarta de Santiago: Detta är en traditionell mandelkaka med citronsmak från regionen Galicien i Spanien. Denna efterrätt har anor sedan medeltiden och är vanligtvis pudrad med strösocker. Vill du göra det helt autentiskt så ska också Santiago ordens kors ”Pudras fram” med en mall på kakan.
 
Crema catalana: Detta är en spansk version av crème brûlée. Det är en vaniljsåsdessert med karamelliserat socker på toppen. Skillnaden mellan en Crema catalana och en crème brûlée är att brulé görs av grädde och catalana görs av mjölk.
 
Sorbet: En uppfriskande sorbet är ett perfekt sätt att avsluta en tapasmiddag och det finns ju också en mängd olika smaker att välja på.


Fler artiklar från Smaktipset:

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...