Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!
Smaktipset PUBLICERAD 10/1/2024

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

I tuffa tider kan det vara smart att stå över lunchrestaurangen och istället ordna käket hemma. Det kan man spara mycket på och Smaktipset vet hur du maxar matlådorna. Här kommer vårt första fina recept.

Text: Christian Körner

Ibland är det ebb i kassan och läge att spara på kosingen. Så egenlagad lunch är natrurligtvis bra för privatekonomin. Redaktionen har därför kokat ihop ett gäng snabba rätter som både är snälla mot plånboken och nyttiga. Börja med att testa vår låda med kyckling och ris. Ingridenserna räcker till fyra rejäla portioner. Är du liten i maten kan du få ut sex sköna!

Gul lök är gott i grytan. Klart du ska ha det!

Det här behöver du inför stunden i köket

  • 500 gram kycklinglår. Låren är billigare än bröstet.
  • 5 deciliter ris
  • 1 stor lök
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olja för stekningen
  • Salt och peppar
  • En nypa örter som timjan, rosmarin eller något annat gott
  • I buljongtärning. Kyckling går lika bra som grönsaksbuljong

Så här går du tillväga

Förbered kycklingen genom att skära låren i små bitar. Krydda med saltet, pepparn och örterna du valt. Värm stekpannan med lite olja. Sen genomsteker du kycklingen tills den är gyllenbrun.

Zucchini är ett måste i kycklinglådan.

Sen tar du dig an grönsakerna. Skala och hacka löken, morötterna och zucchinin. Vitlöken ska finhackas. Efter det steker du löken och vitlöken tills de mjuknat. Addera sedan morötterna och zucchinin. 

Nu har turen kommit till riset. Koka det enligt anvisningen med buljongtärningen. Det ger extra smak. När riset är klart blandar du ihop det med alltsammans i en stor skål.

Låt sedan svalna och lägg i dina matlådor för kommande luncher. Är du sugen på att prova en portion direkt så äter du den genast.

Varsågod, här har du dina färdiga måltider!

De är näringsrika, mättande och dina för en spottstyver. Vill du ha någon annan proteinkälla kan du byta ut kycklingen mot något annat billigt som linser eller bönor. Och kom ihåg att kryddningen kan varieras. Var inte rädd för att testa dig fram.

Örterna kan du variera. Timjan är ett säkert kort.

Fler artiklar från smaktipset:

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Gör din egen glass utan glassmaskin

Sommaren och glass hör ihop som sol och skugga, bryggor och bad. Men tänk om du kunde göra glassen själv, utan maskin och med exakt den smak du drömmer...

Smaktipset

Picknickfavoriter att ta med ut i det gröna

Få saker slår känslan av en filt i gräset, solen i nacken och en välfylld picknickkorg. Men för att picknicken ska bli så där avslappnat härlig, och inte...

Smaktipset

Svalkande sommardrycker att göra själv

När temperaturen klättrar och luften står still är det få saker som slår ett riktigt kallt glas lemonad eller iste. Men varför nöja sig med köpt när du...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...