Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!
I tuffa tider kan det vara smart att stå över lunchrestaurangen och istället ordna käket hemma. Det kan man spara mycket på och Smaktipset vet hur du maxar matlådorna. Här kommer vårt första fina recept.
Text: Christian Körner
Ibland är det ebb i kassan och läge att spara på kosingen. Så egenlagad lunch är natrurligtvis bra för privatekonomin. Redaktionen har därför kokat ihop ett gäng snabba rätter som både är snälla mot plånboken och nyttiga. Börja med att testa vår låda med kyckling och ris. Ingridenserna räcker till fyra rejäla portioner. Är du liten i maten kan du få ut sex sköna!
Gul lök är gott i grytan. Klart du ska ha det!
Det här behöver du inför stunden i köket
- 500 gram kycklinglår. Låren är billigare än bröstet.
- 5 deciliter ris
- 1 stor lök
- 2 morötter
- 1 zucchini
- 2 vitlöksklyftor
- Olja för stekningen
- Salt och peppar
- En nypa örter som timjan, rosmarin eller något annat gott
- I buljongtärning. Kyckling går lika bra som grönsaksbuljong
Så här går du tillväga
Förbered kycklingen genom att skära låren i små bitar. Krydda med saltet, pepparn och örterna du valt. Värm stekpannan med lite olja. Sen genomsteker du kycklingen tills den är gyllenbrun.
Zucchini är ett måste i kycklinglådan.
Sen tar du dig an grönsakerna. Skala och hacka löken, morötterna och zucchinin. Vitlöken ska finhackas. Efter det steker du löken och vitlöken tills de mjuknat. Addera sedan morötterna och zucchinin.
Nu har turen kommit till riset. Koka det enligt anvisningen med buljongtärningen. Det ger extra smak. När riset är klart blandar du ihop det med alltsammans i en stor skål.
Låt sedan svalna och lägg i dina matlådor för kommande luncher. Är du sugen på att prova en portion direkt så äter du den genast.
Varsågod, här har du dina färdiga måltider!
De är näringsrika, mättande och dina för en spottstyver. Vill du ha någon annan proteinkälla kan du byta ut kycklingen mot något annat billigt som linser eller bönor. Och kom ihåg att kryddningen kan varieras. Var inte rädd för att testa dig fram.