Baka pizza på grillen med pizzasten
Grillat PUBLICERAD 13/7/2023

Baka pizza på grillen med pizzasten

Att baka pizza på grillen med en pizzasten ger dig smaken och konsistensen som liknar resultatet från en riktig pizzaugn. Genom att uppnå höga temperaturer och minska tillagningstiden får du en krispig pizza. Ta del av en steg-för-steg guide för att få den perfekta pizzan att bjuda på i sommar.

ARTIKELN INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR FRÅN SAKLIGHETER

Om du använder en kolgrill för att baka din pizza, börjar du genom att grilla den på indirekt värme med locket på. Du lägger kol eller briketter i en stor ring i grillen för att sprida värmen jämnt. För att uppnå höga temperaturer är det bäst att använda mycket kol eller briketter. Kol kan generera högre temperaturer medan briketter håller värmen längre.

När grillen börjar bli varm, lägger du pizzastenen mitt på gallret. Det är viktigt att stenen får ligga på en stund innan grillen når önskad temperatur, så att den inte riskerar att spricka och kan bli ordentligt het.

För att baka din pizza på kolgrillen bör grillen vara uppe i minst 300 grader när du lägger på pizzan, men gärna ännu varmare. Använd pizzaspaden för att placera pizzan på stenen. Stäng locket och grilla i cirka 10-15 minuter.

Använd pizzaspaden för att försiktigt lyfta på pizzan och kontrollera om den är färdig. Botten bör kännas krispig, och kanterna bör vara lagom brända.

Efter att du har grillat klart din pizza, låt pizzastenen ligga kvar på grillen och svalna.

Om du använder en gasolgrill eller elgrill för att baka din pizza, förbereder du grillen för direkt grillning. Lägg pizzastenen på grillen när den börjar bli varm. Gradvis höjer du temperaturen för att undvika att stenen spricker.

När grillen når uppåt 300 grader lägger du pizzan på stenen med hjälp av pizzaspaden. Om du använder en gasolgrill stänger du av brännaren direkt under stenen för att uppnå indirekt grillning. Stäng locket och grilla i cirka 10-15 minuter.

Använd pizzaspaden för att försiktigt lyfta på pizzan och kontrollera om den är färdig. Botten bör vara krispig, och kanterna bör vara lagom brända.

Precis som med kolgrillen lyfter du av pizzan försiktigt och låter pizzastenen vara kvar på grillen för att svalna när du är klar med grillningen. 

Lycka till!

Beställ pizzasten här

Beställ pizzaspade här

Missa inte det här från Smaktipset:

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Grillat
Grillat

Lyft grillkvällen med smakrika tillbehör

Tillbehören spelar en avgörande roll i att fullända smakupplevelsen vid grillningen. I den här artikeln utforskar vi hur några välvalda och kreativa tillbehör...

Grillat

Så gör du en krämig och god coleslaw – det perfekta tillbehöret

Vad vore grillat utan de goda tillbehören? En klassiker är coleslaw som passar bra till det mesta. Här får du ett krämigt recept där vi dessutom avslöjar...

Grillat

Grilla på budget: Tips för ekonomiska vår- och sommarkvällar

När vårsolen sträcker sig över himlen och dagarna blir längre, vaknar grillentusiasten i oss alla. Men hur gör man för att kunna njuta av grillsäsongen...

Mest lästa
Inspiration

Nu börjar tulpansäsongen!

Julen har städats ut och nu längtar vi till vår och ljusare tider. Med en krispig bukett av tulpaner kan du få känslan av vår hemma redan i januari. Här...

Trädgård

Dags att så chili och paprika

Om du vill odla egen chili och paprika så finns det massor med spännande sorter att utforska. Men förutom värme behöver de tid för att hinna utveckla...

Smaktipset

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Det är lätt hänt att det blir skinka kvar efter högtidens firande. Man vill ju definitivt att den ska räcka till annandagen, och griljerar hellre för mycket...