Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois
Smaktipset PUBLICERAD 20/11/2023

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

När det blir mörkare ute passar det utmärkt att stanna inne och njuta av en mustig gryta och ett väl valt vin. Varför inte laga en klassisk Boeuf Bourguignon serverad med Médoc Cru Bourgeois från prestigefyllda Chateau Les Trois Manoirs i vindistriktet Bordeaux? Ett slottsvin som har lagrats i över 10 år och i kombination med grytan får dina smaklökar att dansa.

Recept på Boeuf Bourguignon

Ingredienser:
1,5 kg högrev, skuret i kuber
200 g bacon, skuret i bitar
3 stora morötter, skivade
2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
750 ml rött vin (välj ett som inte är ekfatslagrat)
500 ml nötköttbuljong
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar efter smak
2 msk olivolja
50 g smör
3 msk mjöl, för att mjöla köttet

Gör så här:
Salta och peppra köttet, och rulla det i mjölet för att täcka det jämnt.
Värm olivoljan och hälften av smöret i en stor gryta över medelhög värme. Bryn köttet tills det är gyllenbrunt runt om.
Tillsätt baconet och stek tills det är knaprigt. Tillsätt sedan lök, morötter och vitlök och stek tills grönsakerna är mjuka.
Häll i vinet och låt det sjuda i cirka 10 minuter för att reducera alkoholen. Tillsätt tomatpuré, buljong, lagerblad och timjan. Sänk värmen och låt grytan småkoka under lock i ca 2–3 timmar, eller tills köttet är mört.
Smaka av med salt och peppar. Servera med potatispuré och syltlök.

Smaker som smälter samman

Den mustiga och välkryddade grytan harmoniserar perfekt med den eleganta och robusta karaktären hos Médoc Cru Bourgeois. Det är det bäst prissatta årgångsvinet av 2012 från området och kostar endast 148 kr.

Vinet har en doft full av svarta vinbär, rostad ek, mocka, vanilj och choklad. Smakerna bjuder på toner av mörk frukt som ackompanjeras av sötma från eken och aromer i form av mustiga kryddor från flasklagringen. Väljer du vegetariskt passar den utmärkt till säsongens rostade rotfrukter. Serveras kring 18–20 grader.

”Ett rött bordeauxvin med mognad och till en blygsam prislapp tackar jag inte nej till. Vinet är klart att dricka nu och blir en fin följeslagare till eleganta kötträtter. Dessutom en härlig present att ge till någon som uppskattar ett rödvin av tidlöst snitt – FYND!” 
– Gunilla Hultgren Karell, Vinbörsen, oktober 2023
 
”Bra struktur, mjuka, integrerade tanniner och medellång eftersmak i mer elegant stil.” 
– Johan Franco Cereceda, Vinliv, september 2023
 
”5 av 5” 
– Boxtoppen, oktober 2023

Här kan du beställa vinet på Systembolaget >>

Fler artiklar från Smaktipset:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Picknickfavoriter att ta med ut i det gröna

Få saker slår känslan av en filt i gräset, solen i nacken och en välfylld picknickkorg. Men för att picknicken ska bli så där avslappnat härlig, och inte...

Smaktipset

Svalkande sommardrycker att göra själv

När temperaturen klättrar och luften står still är det få saker som slår ett riktigt kallt glas lemonad eller iste. Men varför nöja sig med köpt när du...

Smaktipset

Sval sommarmat för varma dagar

Det är 28 grader ute. Fläkten går varm. Och tanken på att stå över en spis känns orimlig. Tur då att sommaren bjuder på något ännu bättre; mat du int...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...