Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois
När det blir mörkare ute passar det utmärkt att stanna inne och njuta av en mustig gryta och ett väl valt vin. Varför inte laga en klassisk Boeuf Bourguignon serverad med Médoc Cru Bourgeois från prestigefyllda Chateau Les Trois Manoirs i vindistriktet Bordeaux? Ett slottsvin som har lagrats i över 10 år och i kombination med grytan får dina smaklökar att dansa.
Recept på Boeuf Bourguignon
Ingredienser:
1,5 kg högrev, skuret i kuber
200 g bacon, skuret i bitar
3 stora morötter, skivade
2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
750 ml rött vin (välj ett som inte är ekfatslagrat)
500 ml nötköttbuljong
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar efter smak
2 msk olivolja
50 g smör
3 msk mjöl, för att mjöla köttet
Gör så här:
Salta och peppra köttet, och rulla det i mjölet för att täcka det jämnt.
Värm olivoljan och hälften av smöret i en stor gryta över medelhög värme. Bryn köttet tills det är gyllenbrunt runt om.
Tillsätt baconet och stek tills det är knaprigt. Tillsätt sedan lök, morötter och vitlök och stek tills grönsakerna är mjuka.
Häll i vinet och låt det sjuda i cirka 10 minuter för att reducera alkoholen. Tillsätt tomatpuré, buljong, lagerblad och timjan. Sänk värmen och låt grytan småkoka under lock i ca 2–3 timmar, eller tills köttet är mört.
Smaka av med salt och peppar. Servera med potatispuré och syltlök.
Smaker som smälter samman
Den mustiga och välkryddade grytan harmoniserar perfekt med den eleganta och robusta karaktären hos Médoc Cru Bourgeois. Det är det bäst prissatta årgångsvinet av 2012 från området och kostar endast 148 kr.
Vinet har en doft full av svarta vinbär, rostad ek, mocka, vanilj och choklad. Smakerna bjuder på toner av mörk frukt som ackompanjeras av sötma från eken och aromer i form av mustiga kryddor från flasklagringen. Väljer du vegetariskt passar den utmärkt till säsongens rostade rotfrukter. Serveras kring 18–20 grader.
”Ett rött bordeauxvin med mognad och till en blygsam prislapp tackar jag inte nej till. Vinet är klart att dricka nu och blir en fin följeslagare till eleganta kötträtter. Dessutom en härlig present att ge till någon som uppskattar ett rödvin av tidlöst snitt – FYND!”
– Gunilla Hultgren Karell, Vinbörsen, oktober 2023
”Bra struktur, mjuka, integrerade tanniner och medellång eftersmak i mer elegant stil.”
– Johan Franco Cereceda, Vinliv, september 2023
”5 av 5”
– Boxtoppen, oktober 2023
Här kan du beställa vinet på Systembolaget >>