Favoritreceptet i höst: Supergoda rårörda lingon med raw agavesirap
Alla älskar vi lingon som ett fantastiskt tillbehör i den svenska husmanskosten. Det här receptet på rårörda lingon maximerar smaken hos ”skogens röda guld” med hjälp av det naturliga sötningsmedlet raw agavesirap.
Text: Pär Brandt
Ska man konservera sylt behövs väldigt mycket socker, annars förstörs bären efter en tids förvaring. Socker behöver inte vara ”dåligt” men det finns andra sätt att maximera smakerna.
I det här receptet ska vi använda en betydligt mindre mängd sötningsmedel för att verkligen framhäva smaken hos lingonen. De rårörda lingonen bör frysas in i små portioner och därefter tas fram efter behov och förvaras i kylen.
Om du vill ha en ganska fast struktur på lingonsylten går det att blanda lingonen direkt med raw agavesirap. För att få en lite mjukare, syltaktig konsistens kan man koka upp lingonen snabbt och sedan blanda i agavesirap.
Agavesirap ger en 40–60 procent sötare smak än vitt socker. Har du inte tillgång till agavesirap går det att använda vanlig sirap.
Maximera smaken
De som vill experimentera kan även testa med att tillföra honung i lingonsylten. Eller varför inte lägga till lite kanel? Eller pyttelite chili för att få ett sting av hetta?
Det finns flera kryddor och bär man kan använda för att göra smakerna riktigt intressanta. För att få ut mer volym i sylten är det till exempel enkelt att blanda i äppelmos. Eller varför inte jordgubbar, blåbär eller kokta rabarber för att addera smak?
Som tillbehör till exempelvis köttbullar är de rårörda lingonen perfekta. Inget mer behövs.
Men vill du ha en smakrik sylt till pannkakor eller våfflor så går det utmärkt att experimentera med olika bär och kryddor. Lingonen är lite syrliga och kan med fördel kombineras med både sött och hetta. Läs mer om våfflor och våffelsmet på denna länk (klicka för nytt fönster).
Rårörda lingon klarar sig i flera veckor i kylskåpet. Hur länge beror på temperaturen.
Köttbullar med rårörda lingon, kan det bli mer svenskt?
Ingredienser:
• 500 gram färska eller frysta lingon.
• 3–4 matskedar raw agavesirap (justera mängden beroende på hur söt du vill ha det).
• Sirap, honung, andra bär eller kryddor för att maximera smaken.
Instruktioner:
1. Om du använder frysta lingon, låt dem tina först.
2. Skölj lingonen noggrant om de är färska. Ta bort blad och skräp från plockningen.
3. Placera lingonen i en skål.
4. Tillsätt raw agavesirap över lingonen. Rör runt. Provsmaka. Lägg till lite mer om det behövs för att få rätt smak.
5. Rör runt tills lingonen är väl blandade med sirapen.
6. Låt lingonsylten stå i kylen i minst en timme innan servering så att smakerna blandas väl. Har du möjlighet så gör lingonsylten dagen innan, då får smaken växa.
7. Vill du ge lingonen en ”större smak”? Lägg till lite kanelpulver, en aning curry eller chili. Var inte rädd för att testa.
Tips: Förvara rårörda lingon i en lufttät behållare i kylen. Det finns flera typer av glasburkar där lock och behållare har en tätsittande packning i gummi, se bilden längst upp. Rårörd lingonsylt håller sig bra i flera veckor tack vare syran från lingonen och konserveringseffekten från agavesirapen.
Varför inte göra en paj med rårörda lingon? Perfekt dessert, servera med syrlig grädde eller vaniljsås.
Hösten är en efterlängtad tid för att plocka lingon.
Till våfflor och pannkakor kan man lägga till lite extra smaker.