Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!
Smaktipset PUBLICERAD 1/2/2024

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Bara för att det är en bit till löning så behöver man inte käka gröt. Nej, för tusan. Laga Smaktipsets lax i citron- och dillsås och bjud hem dina allra bästa vänner på något riktigt gott.

Text: Christian Körner

Om du är sugen på att bjussa på en lyxig middag som inte är omöjlig att laga för en lekman har Smaktipset lugnande besked. Man kan nämligen ordna något utmärkt gott utan att vara kock.

Så ut i köket och ta fram stekpanna och kastruller. Nu är det dags att göra succé!

Det här behöver du:

  • 4 laxfiléer, 200 gram vardera
  • Salt och peppar
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 skivad citron
  • 1 kopp grädde
  • Saften från 2 citroner
  • 4 matskedar smör
  • 2 teskedar dill
  • Färsk hackad dill eller persilja för garnering
  • 4 portioner potatis, ris eller sallad

Så här gör du:

Förbered laxfiléerna genom att krydda dem med salt och svartpeppar. Sen värmer du olivoljan i stekpannan på medeltemperatur. Lägg i fiskfiléerna med skinnet nedåt.  Stek laxen tills skinnet blivit krispigt och gyllene i tonen. Räkna med 4–5 minuter. Efter det vänder du på den och stekar 3–4 minuter på andra sidan. De ska vara genomstekta men ändå saftiga.

Sen placerar du citronskivorna bredvid laxen och steker dem till de blir mjuka och fått härlig färg. Ta ur citronerna och laxen lägg dem åt sidan.

Använd samma panna och tillsätt smör, grädden, citronsaften och dillen. Låt såsen koka upp och sjuda i 2–3 minuter så den får tjockna lite.

Garnera med dill eller persilja och servera med ett torrt vitt vin, lättare rött vin eller mousserande vin.

Grattis! Nu är du redo att slå knockout på hela sällskapet!

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Gör din egen glass utan glassmaskin

Sommaren och glass hör ihop som sol och skugga, bryggor och bad. Men tänk om du kunde göra glassen själv, utan maskin och med exakt den smak du drömmer...

Smaktipset

Picknickfavoriter att ta med ut i det gröna

Få saker slår känslan av en filt i gräset, solen i nacken och en välfylld picknickkorg. Men för att picknicken ska bli så där avslappnat härlig, och inte...

Smaktipset

Svalkande sommardrycker att göra själv

När temperaturen klättrar och luften står still är det få saker som slår ett riktigt kallt glas lemonad eller iste. Men varför nöja sig med köpt när du...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...