Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!
Smaktipset PUBLICERAD 1/2/2024

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Bara för att det är en bit till löning så behöver man inte käka gröt. Nej, för tusan. Laga Smaktipsets lax i citron- och dillsås och bjud hem dina allra bästa vänner på något riktigt gott.

Text: Christian Körner

Om du är sugen på att bjussa på en lyxig middag som inte är omöjlig att laga för en lekman har Smaktipset lugnande besked. Man kan nämligen ordna något utmärkt gott utan att vara kock.

Så ut i köket och ta fram stekpanna och kastruller. Nu är det dags att göra succé!

Det här behöver du:

  • 4 laxfiléer, 200 gram vardera
  • Salt och peppar
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 skivad citron
  • 1 kopp grädde
  • Saften från 2 citroner
  • 4 matskedar smör
  • 2 teskedar dill
  • Färsk hackad dill eller persilja för garnering
  • 4 portioner potatis, ris eller sallad

Så här gör du:

Förbered laxfiléerna genom att krydda dem med salt och svartpeppar. Sen värmer du olivoljan i stekpannan på medeltemperatur. Lägg i fiskfiléerna med skinnet nedåt.  Stek laxen tills skinnet blivit krispigt och gyllene i tonen. Räkna med 4–5 minuter. Efter det vänder du på den och stekar 3–4 minuter på andra sidan. De ska vara genomstekta men ändå saftiga.

Sen placerar du citronskivorna bredvid laxen och steker dem till de blir mjuka och fått härlig färg. Ta ur citronerna och laxen lägg dem åt sidan.

Använd samma panna och tillsätt smör, grädden, citronsaften och dillen. Låt såsen koka upp och sjuda i 2–3 minuter så den får tjockna lite.

Garnera med dill eller persilja och servera med ett torrt vitt vin, lättare rött vin eller mousserande vin.

Grattis! Nu är du redo att slå knockout på hela sällskapet!

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Hösten är en perfekt tid för plantering

Luften är sval och jorden är uppvärmd och fuktig vilket gör det lätt att gräva och du behöver inte vattna så mycket. Men vissa växter bör du inte plantera...