Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!
Smaktipset PUBLICERAD 1/2/2024

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Bara för att det är en bit till löning så behöver man inte käka gröt. Nej, för tusan. Laga Smaktipsets lax i citron- och dillsås och bjud hem dina allra bästa vänner på något riktigt gott.

Text: Christian Körner

Om du är sugen på att bjussa på en lyxig middag som inte är omöjlig att laga för en lekman har Smaktipset lugnande besked. Man kan nämligen ordna något utmärkt gott utan att vara kock.

Så ut i köket och ta fram stekpanna och kastruller. Nu är det dags att göra succé!

Det här behöver du:

  • 4 laxfiléer, 200 gram vardera
  • Salt och peppar
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 skivad citron
  • 1 kopp grädde
  • Saften från 2 citroner
  • 4 matskedar smör
  • 2 teskedar dill
  • Färsk hackad dill eller persilja för garnering
  • 4 portioner potatis, ris eller sallad

Så här gör du:

Förbered laxfiléerna genom att krydda dem med salt och svartpeppar. Sen värmer du olivoljan i stekpannan på medeltemperatur. Lägg i fiskfiléerna med skinnet nedåt.  Stek laxen tills skinnet blivit krispigt och gyllene i tonen. Räkna med 4–5 minuter. Efter det vänder du på den och stekar 3–4 minuter på andra sidan. De ska vara genomstekta men ändå saftiga.

Sen placerar du citronskivorna bredvid laxen och steker dem till de blir mjuka och fått härlig färg. Ta ur citronerna och laxen lägg dem åt sidan.

Använd samma panna och tillsätt smör, grädden, citronsaften och dillen. Låt såsen koka upp och sjuda i 2–3 minuter så den får tjockna lite.

Garnera med dill eller persilja och servera med ett torrt vitt vin, lättare rött vin eller mousserande vin.

Grattis! Nu är du redo att slå knockout på hela sällskapet!

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Energi & värme

Vad kostar julbelysningen – går det att spara?

Att lysa upp vintermörkret med elektriska ljus har blivit allt populärare och affärerna är fulla av vackra slingor, lampor och annat att pynta både hem...