Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!
Bara för att det är en bit till löning så behöver man inte käka gröt. Nej, för tusan. Laga Smaktipsets lax i citron- och dillsås och bjud hem dina allra bästa vänner på något riktigt gott.
Text: Christian Körner
Om du är sugen på att bjussa på en lyxig middag som inte är omöjlig att laga för en lekman har Smaktipset lugnande besked. Man kan nämligen ordna något utmärkt gott utan att vara kock.
Så ut i köket och ta fram stekpanna och kastruller. Nu är det dags att göra succé!
Det här behöver du:
- 4 laxfiléer, 200 gram vardera
- Salt och peppar
- 4 matskedar olivolja
- 1 skivad citron
- 1 kopp grädde
- Saften från 2 citroner
- 4 matskedar smör
- 2 teskedar dill
- Färsk hackad dill eller persilja för garnering
- 4 portioner potatis, ris eller sallad
Så här gör du:
Förbered laxfiléerna genom att krydda dem med salt och svartpeppar. Sen värmer du olivoljan i stekpannan på medeltemperatur. Lägg i fiskfiléerna med skinnet nedåt. Stek laxen tills skinnet blivit krispigt och gyllene i tonen. Räkna med 4–5 minuter. Efter det vänder du på den och stekar 3–4 minuter på andra sidan. De ska vara genomstekta men ändå saftiga.
Sen placerar du citronskivorna bredvid laxen och steker dem till de blir mjuka och fått härlig färg. Ta ur citronerna och laxen lägg dem åt sidan.
Använd samma panna och tillsätt smör, grädden, citronsaften och dillen. Låt såsen koka upp och sjuda i 2–3 minuter så den får tjockna lite.
Garnera med dill eller persilja och servera med ett torrt vitt vin, lättare rött vin eller mousserande vin.
Grattis! Nu är du redo att slå knockout på hela sällskapet!