Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!
När pengarna börjar sina och det är en bit kvar till löning är det skönt att veta att man kan äta gott utan att gå i bankrutt. Smäll ihop den här smarriga rätten så behöver du inte skämmas för gästerna.
Text: Christian Körner
Ibland vill man ju bjuda flott trots att plånboken säger stopp. Och då kan det behövas lite inspiration för att man ska inse att man faktiskt kan komma relativt billigt undan. Den här smakbomben räcker för att mätta fyra personer.
Så pang på Smaktipsets bästa räkpasta!
Det här behöver du för att göra succé på tajt budget:
- 500 gram linguini eller valfri pasta
- 500 gram räkor (kör du frysta sparar du en extra slant)
- 6–8 vitlöksklyftor som du hackar fint
- 4 matskedar smör
- 4 matskedar olivolja
- 1 citron
- Salt och peppar
- Färsk hackad persilja för garneringen
Så här gör du:
Börja med att koka pastan. Al dente ska den vara. Sen sparar du en kopp av vattnet innan du låter pastan rinna av. Under tiden som pastan puttrar smälter du smöret och olivoljan i en stor stekpanna på medeltemperatur. Efter det tillsätter du vitlöken och sauterar ett par minuter. När doften sprider sig och färgen har blivit gyllenbrun är det dags för nästa steg.
Lägg i räkorna i pannan med vitlöken och smöret. Där ska skaldjuren stekas i två till tre minuter. Då bör de vara genomstekta. Sen pressar du citronen över det hela. Rör om.
När pastan kokat klart häller du den direkt i stekpannan med räkorna och vitlöken. Blanda varsamt så att pastan är väl täckt av smörsåsen. Vill du få det ännu krämigare häller du några matskedar av det sparade vattnet över.
Salta och peppra som du finner bäst.
Sen är det bara att toppa med persiljan och servera med ett torrt vitt vin eller öl. Svårare än så behöver det inte vara!