Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!
Smaktipset PUBLICERAD 23/2/2024

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

När pengarna börjar sina och det är en bit kvar till löning är det skönt att veta att man kan äta gott utan att gå i bankrutt. Smäll ihop den här smarriga rätten så behöver du inte skämmas för gästerna.

Text: Christian Körner

Ibland vill man ju bjuda flott trots att plånboken säger stopp. Och då kan det behövas lite inspiration för att man ska inse att man faktiskt kan komma relativt billigt undan. Den här smakbomben räcker för att mätta fyra personer.

Så pang på Smaktipsets bästa räkpasta!

Det här behöver du för att göra succé på tajt budget:

  • 500 gram linguini eller valfri pasta
  • 500 gram räkor (kör du frysta sparar du en extra slant)
  • 6–8 vitlöksklyftor som du hackar fint
  • 4 matskedar smör
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 citron
  • Salt och peppar
  • Färsk hackad persilja för garneringen

Så här gör du:

Börja med att koka pastan. Al dente ska den vara. Sen sparar du en kopp av vattnet innan du låter pastan rinna av. Under tiden som pastan puttrar smälter du smöret och olivoljan i en stor stekpanna på medeltemperatur. Efter det tillsätter du vitlöken och sauterar ett par minuter. När doften sprider sig och färgen har blivit gyllenbrun är det dags för nästa steg.

Lägg i räkorna i pannan med vitlöken och smöret. Där ska skaldjuren stekas i två till tre minuter. Då bör de vara genomstekta. Sen pressar du citronen över det hela. Rör om. 

När pastan kokat klart häller du den direkt i stekpannan med räkorna och vitlöken. Blanda varsamt så att pastan är väl täckt av smörsåsen. Vill du få det ännu krämigare häller du några matskedar av det sparade vattnet över.

Salta och peppra som du finner bäst.

Sen är det bara att toppa med persiljan och servera med ett torrt vitt vin eller öl. Svårare än så behöver det inte vara!

Liknande artiklar:

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Inspiration

Oj, jag krympte min tröja – men så här får du tillbaka formen

Åh nej! Älsklingströjan hamnade i 60 grader – nu är den i barnstorlek! Men lugn och fin, det finns tricks och knep som kan rädda din dyra ulltröja. Följ...

Trädgård

Växter för soliga och torra lägen

Det blir allt vanligare med torra och varma somrar med långa perioder utan regn. Genom att välja rätt växt på rätt plats kan du få en prunkande trädgård...

Trädgård

Dags att så chili och paprika

Om du vill odla egen chili och paprika så finns det massor med spännande sorter att utforska. Men förutom värme behöver de tid för att hinna utveckla...