Sommarens godaste sallader – 5 läckra recept med ost
Smaktipset PUBLICERAD 17/6/2024

Sommarens godaste sallader – 5 läckra recept med ost

Sallad är perfekt som utomhusmat sommartid. Här är våra fem godaste recept som alla bygger på en smakrik ost. Allt från chèvre till blåmögelost – vilken sallad blir din nya favorit?

Text: Pär Brandt

När värmen kommer är det dags att samla vännerna till en picknick eller utomhuslunch. Då är det perfekt att bjuda på en god och matig sallad som går snabbt att snurra ihop.

Salladen måste inte vara kyld eller ljummen, men kan förstås förberedas och ställas i kylskåpet innan transport eller servering. 

Här har vi samlat våra fem bästa recept som alla har en karakteristisk ost som ger smak. Välj din personliga favorit med mozzarella-, halloumi-, feta-, chèvre- eller blåmögelost.

Samtliga recept är vegetariska men du som saknar något kan givetvis komplettera med kyckling, lax, tonfisk, räkor, parmaskinka eller ägghalvor. Ett nygräddat bröd med en smörklick är också gott till sallad. Eller rosta bröd (alternativt grädda i ugnen) och skär i tärningar ovanpå, som krutonger.

En annan variation du kan testa är att byta ut salladen och inte bara köra standard isbergssallad utan prova babyspenat, rucola, machesallat, babygrönkål, hjärtsallad, sockerärter eller endivesallad. Toppa med färska kryddor som basilika, timjan, oregano, salvia och rosmarin, de tillför ännu mer smak och fräschör. Pinjenötter ger lite tuggmotstånd och smak, liksom cashewnötter.

Sommarsalladen avnjuts med fördel tillsammans med svalt rosévin, kyld lager eller varför inte bubbel? Kolsyrat vatten går också bra ... Ha en riktigt trevlig picknick eller lunch i sommar!

Grillad halloumi, rödbetor och apelsin är väldigt gott ihop.Grillad halloumi, rödbetor och apelsin är väldigt gott ihop.

Halloumisallad med apelsin och rödbetor

Halloumiost är bra att ha hemma för sommarens grillning. Men här gör vi en sallad och kombinerar med både rödbetor och apelsin – vilket blir supergott!

Ingredienser till cirka 4 personer:

  • 250 gram halloumiost
  • 3–4 färska rödbetor
  • 2 apelsiner
  • 1 granatäpple
  • 50 gram pumpakärnor
  • 1 liten rödlök
  • Mixade salladsblad (spenat, ruccola och/eller babyspenat)
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Salt och svartpeppar
  • Färsk persilja eller koriander för garnering (valfritt)

Instruktioner:

  1. Börja med att förbereda rödbetorna. Skrubba och skölj dem noga och koka rödbetorna i en kastrull med vatten tills de är mjuka, vilket tar cirka 30–40 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna något innan du skalar dem och skär dem i skivor eller klyftor. Det finns färdigkokta rödbetor i de flesta affärer, om du har bråttom.
  2. Medan rödbetorna kokar, skala och skär rödlöken i tunna skivor. Skala apelsinerna och skär dem i skivor eller segment. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna. Det är enklast att rensa ut kärnorna ur granatäpplet i en skål med vatten.
  3. Skiva halloumiosten i cirka 1 centimeter tjocka skivor. Värm en grillpanna eller stekpanna på medelhög värme. När pannan är het, lägg i halloumiskivorna och grilla dem i några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga.
  4. Rosta pumpakärnorna lätt i en torr stekpanna tills de börjar poppa. Var försiktig så att de inte bränns och blir svarta.
  5. Ta fram en stor skål, blanda salladsbladen med rödbetor, apelsinskivor, rödlök och hälften av granatäpplekärnorna. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger, och krydda med salt och peppar efter smak. Blanda och rör runt försiktigt.
  6. Lägg salladen på ett stort serveringsfat eller fördela på tallrikar. Toppa med grillad halloumi (skär gärna i långsmala bitar), resten av granatäpplekärnorna och de rostade pumpakärnorna.
  7. Garnera med färsk persilja eller koriander om du önskar.

Välj en god gorgonzola eller stilton till salladen med päron och valnötter.

Rucolasallad med grönmögelost och päron

Det här är en smakkombination som låter udda, men är fantastiskt god: grönmögelost och päron! Lägg gärna på krutonger längst upp för att få lite tuggmotstånd.

Ingredienser till cirka 4 personer:

  • 200 gram rucola (en påse)
  • 2 stora päron
  • 150 gram grönmögelost (gorgonzola eller stilton)
  • 80 gram valnötter
  • 2 msk sesamfrön
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

  1. Börja med att skölja av rucolan, låt vattnet rinna av i ett durkslag. Lägg rucolan i en stor skål.
  2. Skala päronen, ta bort kärnhuset och skär päronen i tunna skivor.
  3. Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme och tillsätt valnötterna. Rosta dem försiktigt i några minuter tills de blir lätt gyllenbruna och doftar gott. Ta bort dem från pannan och låt dem svalna.
  4. I samma stekpanna, tillsätt sesamfröna och rosta dem på låg värme i ca 1-2 minuter tills de blir gyllene. Var försiktig så att de inte bränns. Ta bort dem från pannan och låt dem svalna.
  5. I en liten skål, kombinera olivolja, balsamvinäger, honung, salt och peppar. Rör om väl för att göra en dressing.
  6. Smula grönmögelosten med händerna eller skär den med kniv i små bitar.
  7. Lägg päronskivorna, den smulade grönmögelosten, de rostade valnötterna och sesamfröna i skålen med ruccola.
  8. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt så att allt blandas väl.
  9. Servera salladen i fyra skålar eller lägg upp på tallrikar.

Chèvreost, alltså getost, funkar perfekt ihop med vindruvor och valnötter.


Sallad med chèvre och vindruvor

Återigen en fräsch kombination där smakerna från frukt och ost ”gifter sig” på ett perfekt sätt.

Ingredienser till cirka 4 personer:

  • 200 gram blandade salladsblad (spenat, ruccola, maché)
  • 200 gram chèvre (getost)
  • 200 gram vindruvor (gärna en blandning av gröna och röda)
  • 80 gram valnötter
  • 100 gram krutonger
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar efter smak
  • Färsk timjan eller basilika för garnering (valfritt)

Instruktioner:

  1. Börja med att skölja och torka salladsbladen i ett durkslag. Lägg dem i en stor skål.
  2. Skär getosten i skivor eller smula i mindre bitar.
  3. Skölj vindruvorna och halvera dem med en vass kniv.
  4. Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme och tillsätt valnötterna. Rosta dem försiktigt i några minuter tills de blir lätt gyllenbruna och börjar dofta. Ta bort dem från pannan och låt dem svalna.
  5. I en liten skål, kombinera olivolja, balsamvinäger, honung, salt och peppar. Rör om väl för att skapa en dressing.
  6. Lägg getosten, vindruvorna, valnötterna och krutongerna i skålen med salladsbladen.
  7. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt så att allt blandas väl.
  8. Fördela salladen på fyra tallrikar eller skålar.
  9. Garnera med färsk timjan eller basilika om du önskar.
  10. Tips: Om du vill ha mer krispighet i salladen, kan du också tillsätta några tunna skivor av färskt päron eller äpple.

Jordgubbar i en sallad? Funkar fantastiskt ihop med fetaost och sparris.


Fetaostsallad med jordgubbar

Fetaost och färska jordgubbar låter kanske ”annorlunda” men blir väldigt gott ihop med sparrisen. En riktig sommarfavorit!

Ingredienser till cirka 4 personer:

  • 200 gram fetaost
  • 250 gram färska jordgubbar
  • 200 gram grön sparris
  • 1 liten röd chili
  • 200 gram blandade salladsblad (till exempel babyspenat och rucola)
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk mynta för garnering (valfritt)

Instruktioner:

  1. Börja med att skölja och skaka torrt salladsbladen i ett durkslag. Lägg dem i en stor skål.
  2. Skölj, rensa och skär jordgubbarna i halvor eller kvartar.
  3. Skölj sparrisen och skär av den nedre träiga delen. Koka eller ångkoka sparrisen i 3–4 minuter tills den är krispig men mjuk. Du kan också grilla sparrisen i en grillpanna med lite olivolja i några minuter för extra smak.
  4. Tvätta och finhacka den röda chilin. Om du vill ha en mildare smak, ta bort kärnorna innan du hackar den. Tänk på att hettan hos chilin kan variera mycket, i sallad är en mildare variant bäst.
  5. Skär fetaosten i kuber eller smula den.
  6. I en liten skål, kombinera olivolja, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Rör om väl för att skapa en dressing.
  7. Lägg jordgubbarna, sparrisen, fetaosten och den hackade chilin till skålen med salladsbladen.
  8. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt så att allt blandas väl.
  9. Fördela salladen på fyra tallrikar eller skålar. Alternativt i en stor skål.
  10. Garnera med färsk mynta om du så önskar.
  11. Tips: För en extra dimension av smak, prova att lägga till några rostade pinjenötter eller valnötter till salladen.

Mozzarella ihop med torkade tomater och oliver blir riktigt gott.

Grekisk sallad med en extra tvist

Mozzarella, tomat, rödlök och oliver är ju en klassiker på sommarbordet. Men nu maxar vi receptet med torkade tomater och utnyttjar den smakrika oljan i burken.

Ingredienser till cirka 4 personer:

  • 200 gram färsk mozzarella
  • 200 gram färsk spenat, gärna babyspenat
  • 100 gram smakrika svarta oliver (utan kärnor)
  • 1 liten rödlök
  • 200 gram cocktailtomater
  • 50 gram torkade tomater i olja
  • 2 msk balsamvinäger
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk basilika för garnering (valfritt)

Instruktioner:

  1. Skölj spenatbladen och låt vattnet rinna av i ett durkslag. Lägg dem i en stor skål.
  2. Skär mozzarellaosten i bitar eller halvkulor.
  3. Skala och skär rödlöken i tunna skivor.
  4. Skölj cocktailtomaterna och skär dem i halvor.
  5. Låt de torkade tomaterna rinna av lite från oljan de ligger i, och skär dem sedan i mindre bitar. Spara den smakrika oljan till dressingen.
  6. Tillsätt mozzarella, svarta oliver, rödlök, cocktailtomater och torkade tomater till skålen med spenat.
  7. I en liten skål, kombinera oljan från de torkade tomaterna, balsamvinäger, salt och svartpeppar. Rör om väl för att skapa en dressing.
  8. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt så att allt blandas väl.
  9. Fördela salladen på fyra tallrikar eller skålar. Alternativt en stor skål.
  10. Garnera med färsk basilika om du önskar.
  11. Tips: För en extra touch, kan du också lägga till några skivor av grillad ciabattabröd på sidan, eller strö över lite pinjenötter för extra krispighet.

Missa inte det här från Smaktipset:

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Energi & värme

Vad kostar julbelysningen – går det att spara?

Att lysa upp vintermörkret med elektriska ljus har blivit allt populärare och affärerna är fulla av vackra slingor, lampor och annat att pynta både hem...