Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?
Smaktipset PUBLICERAD 27/3/2023

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Att kombinera vin med vegetariska rätter kan vara ett bra sätt att förhöja smakerna och upplevelsen av måltiden. Här kommer några allmänna riktlinjer för att välja rätt vin till dina vegetariska rätter – samt två vegetariska recept med vinrekommendationer.

Tänk på smakerna och ingredienserna i rätten: En maträtt med rika och jordnära smaker som svamp passar bra med ett fylligt rött vin som Pinot Noir.

Matcha intensiteten på rätten och vinet: Om din rätt är lite lättare och mer åt det fräscha hållet som exempelvis en sallad med citrus och örter rekommenderar vi att du väljer ett lättare vin som Riesling eller Sauvignon Blanc. Om din maträtt är mer fet som exempelvis en vegetarisk lasagne, välj ett djärvare vin som exempelvis en Chardonnay.

Tänk på kryddorna och örterna: Kryddiga rätter med djärv smak som curryrätter och chiligryta kan kompletteras med ett sötare vin som Gewürztraminer eller Moscato.

Leta efter kontrasten: Om din maträtt har en krämig eller rik sås, kombinera den med ett vin som har hög syra som kan skära igenom fylligheten som exempelvis ett Chardonnay.
 

Bruschetta med tomat och basilika

Bruschetta med rostade tomater är en klassisk vegetarisk aptitretare som är både smakrik och enkel att tillaga.

Att tänka på: En viktig faktor är surheten i tomaterna. Rostningen av tomaterna minskar deras syra något, men de kommer fortfarande att ha en ganska hög syranivå jämfört med många andra grönsaker. Det betyder att du behöver välja ett vin som har en liknande syranivå för att balansera smakerna och skapa en harmonisk kombination.

Vi rekommenderar: Ett bra vinval till bruschettan skulle vara ett vin med måttlig till hög syra, som en Pinot Gris eller Sauvignon Blanc. Dessa vita viner har skarpa uppfriskande smaker som kompletterar tomaternas syrlighet och hjälper till att skära igenom påläggens fyllighet.
 
Om du föredrar röda viner, leta efter en lättare stil med ljusa, fruktiga smaker och måttliga tanniner. En Pinot Noir eller Gamay kan vara bra alternativ eftersom de har en fin fruktighet som inte tar över smaken hos tomaterna samtidigt som de ger en fin kontrast till ostens eller pestons fyllighet.


 
Vegetarisk fetaostlasagne

Vegetarisk fetaostlasagne är en rejäl och mycket smakrik rätt med mycket sälta från fetaosten. 

Att tänka på: När det gäller att kombinera vin till den här rätten bör du ta i beräkning ostens fyllighet och de djärva smakerna av grönsaker och örter.

Vi rekommenderar: Ett bra vin till den vegetarisk fetaostlasagne är ett fylligt vitt vin som en Chardonnay eller en Viognier. Dessa viner har djupa tropiska fruktsmaker som kommer att komplettera ostens fyllighet och de tydliga smakerna av grönsaker och örter.
 
Om du föredrar röda viner, leta efter ett fylligt vin med djärva, fruktiga smaker och måttliga tanniner. En Cabernet Sauvignon eller Merlot kan vara bra val då de har en stark fruktighet som kommer att stå emot lasagnens kraftiga smaker.
 
Sammantaget är nyckeln till att para ihop vin med vegetariska rätter att välja ett vin som har en liknande fyllighet och kraft som rätten de ska drickas till. De ska komplettera, inte ta över, smakerna i rätten. Oavsett om du föredrar vitt eller rött finns det många alternativ att välja mellan så var inte rädd för att experimentera och hitta den perfekta matchningen.

Fler artiklar från Smaktipset:

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...