Vitt vin till köttet – jajamensan!
Man brukar säga att det ska vara rött vin till kött och vitt vin till fisk. Men det är en sanning med modifikation. För den som vågar kan rätt vita vin vara en fullträff när det serveras till såväl lamm som fläsk.
Text: Christian Körner
Till den blodiga biffen gör sig förstås rödvin bäst. Det rundas av tillsammans med proteinet och fettet. Samtidigt förhöjer det röda vinet köttets arom så att kombinationen blir himmelsk. Men kött är mer än biff och det finns rätter där det vita vinet är ett lika spännande som gott alternativ. Läs och lär!
Vitt till fläsket och fågeln
Kyckling, fläskfilé, lamm och kalv är ljusare kött och kan med fördel avnjutas tillsammans med ett kraftigare vitt vin. Så varför inte matcha örtiga rätter med ett örtigt vin? Består middagen av smörstekt eller panerat kan du välja något vitt som är fylligt, nötigt och gärna ekfatslagrat. Lägg till en smörig sås och nå ännu högre höjder!
Till hett ska det vara vitt.
När du lagar kryddigt och starkt är vitt vin det absolut bästa till anrättningen. Hettan går nämligen i kollision med strävheten i rödvinet. Det vill du undvika. Vid normal hetta kan du satsa på något fruktigt. Om kötträtten du bjuder på är riktigt rivig är det bättre att dricka vitt vin med lite restsocker i. Det dämpar hettan en smula, till skillnad från torra vita viner som tenderar att göra det starka ännu starkare
Syra ska syra ha
Med syrliga råvaror i maten, som tomat och citron ska även vinet ha ha syra. Testa och känn för att hitta balans, bara dina smaklökar kan avgöra vad som som är bäst. Det är ju du som är kocken.
Tänk vad många som inte hade en aning om att råbiff och skumpa är en sån fantastisk mix. Yummy!
Den vita bubblaren
Om du inte har prövat champagne till råbiffen är det dags att göra det nu. Det är ett måste för alla kött- och bubbelälskare och den oortodoxa kombinationen är inget annat än en smaksensation. För fett och salt gifter sig utmärkt med skumpan. Lägger du till lite sesam- eller soja-majonnäs framhäver du aromerna ännu mer. Skål för tusan!