Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet
Bygg & renovera PUBLICERAD 26/4/2024

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Genom att använda en renoveringstapet slipper du slipa spackel och får en slät, snygg yta – redo för tapet eller färg. I den här artikeln visar vi 10 tips för att du ska kunna jobba snabbt och spara pengar.

Text: Pär Brandt

Att slipa väggspackel är nog bland det tråkigaste som finns. Ändå är det helt nödvändigt med en slät, snygg grund vid tapetsering och målning.

Fuskar du med grundarbetet kan den nya tapeten bubbla sig, ojämnheter syns och speciellt vid målning så avslöjas obönhörligen alla missar.

Men nu kommer vi till det roliga – använd renoveringstapet istället för spackel. Renoveringstapet – eller täcktapet som den också kallas – slätar ut väggens skavanker och ojämnheter.

Renoveringstapet ger ett snyggt resultat samtidigt som du sparar både tid, jobb och pengar. I många fall behövs ingen grundfärg, om du ska måla väggen.

Eftersom renoveringstapeten är bestruken suger den inte in färg, vilket ofta gör att du sparar ett lager färg.

Tänk på att måla taket först, innan du börjar tapetsera. De flesta tak är vita och det brukar alltid uppstå en viss missfärgning efter några år.

Nedan har vi samlat de 10 viktigaste knepen och råden för att du ska lyckas med renoveringstapet.

tapet tapetklister tapetlim renoveringstapetRenoveringstapet brukar behöva en speciell typ av tapetklister.

1. Använd rätt klister

Ta noga reda på vilket klister som passar till just den renoveringstapet du valt. Rätt klister (ibland kallas det lim) kan variera mellan tillverkarna.

Sannolikt så finns rätt klister i samma butik som du köper renoveringstapeten. Låt personalen hjälpa dig att hitta rätt klister, om du känner dig osäker.

Ibland rekommenderas våtrumslim till renoveringstapet. Våtrumslim är lite tjockare och har en viss förmåga att fylla ut mindre ojämnheter i väggen.

renoveringstapet skrapa gammal tapetGammal, löst sittande tapet måste bort. Här ser det ut att vara en bärande betongvägg som egentligen borde spacklas. Men använd renoveringstapet istället.

2. Rengör väggen

För att renoveringstapeten ska fästa måste väggen rengöras. Borsta bort eventuellt damm och andra typer av löst skräp. Dammsug om det behövs.

Om det finns partier av gammal tapet som lossnat från väggen ska de tas bort. Risken är annars att renoveringstapeten bubblar sig.

Mindre bubblor av den gamla tapeten kan skäras bort. Renoveringstapeten slätar ut mycket – men det finns gränser. Ibland kan det behövas en mindre mängd spackel för att få bort stora ojämnheter.

Renoveringstapet, eller renoveringsduk eller täcktapet eller fiberduk (kärt barn har många namn), sparar tid när du ska måla eller tapetsera.

3. Sätt tapeten kant-i-kant

De flesta tapeter ska sättas kant mot kant, utan överlappning. Så är det också med renoveringstapet. Även i hörn ska det vara kant-i-kant.

Av olika skäl kan det bli så att skarven mellan tapetvåderna inte blir helt jämn, eller glipar lite. För att få ett perfekt jämnt underlag kan du spackla i gliporna. Mängden spackel är minimal och det går snabbt att slipa slätt när spacklet torkat.

4. Klistra i rätt takt

Tapetklister och våtrumslim torkar inte supersnabbt, men kanske snabbare än du tror. Lägg på med roller för en eller maximalt två våder (beror på hur fort du jobbar med den sektionen).

Lägger man på för mer än två våder riskerar limmet att torka och i värsta fall innebär det att renoveringstapeten lossnar eller bubblar sig.

Limmar du direkt på gipsskivor eller omålad spånplatta – alternativt någon annan fiberskiva – så behöver ytan grundmålas. Annars sugs mycket av limmet/klistret in i väggen och renoveringstapeten riskerar att lossna.

Renoveringstapet direkt på betongvägg kan vara vanskligt, eftersom betongen behöver ”andas”. Det gäller speciellt i källare och ytterväggar. En innervägg i ett flerfamiljshus lär vara säker att tapetsera.

Renoveringstapet kan täcka till exempel en strukturtapet eller glasfiberväv, utan tidsödande spackling.

5. Måtta in första våden

Vid all tapetsering gäller det att vara extra noga med första våden. Den måste hänga rakt i lod.

Det kan ibland vara en utmaning för väggar, tak och golv brukar sällan vara perfekt raka. Börjar man mäta så kan det uppenbara sig rätt stora skillnader.

Ett lod kan du köpa färdigt i järnhandeln eller tapetaffären. Eller så tillverkar du snabbt ett eget med en bit snöre/sytråd med en tyngd. Fäst i taket med maskeringstejp, nära väggen.

6. Ta bort golvlister, eller?

Behövs renoveringstapet så är kanske även golvlisterna skadade och behöver ersättas. Otvetydigt blir det snyggast att tapetsera och sedan sätta golvlisten utanpå tapeten.

Men det är en del pyssel att ta bort golvlister och de kan få märken eller andra skador. Då blir det spackel och målning efter att de monterats tillbaka.

Du sparar mycket tid genom att inte ta bort golvlisterna. Men behöver listerna målas så gör det först, innan du sätter upp renoveringstapeten.

renoveringstapet strukturtapet tapet tapetseringStrukturtapeter har varit populära under vissa perioder. Istället för att riva bort och spackla kan en renoveringstapet spara mycket tid.

7. Ingen mönsterpassning

En stor fördel med renoveringstapet (förutom att den ger en slät och fin yta) är att den inte behöver mönsterpassas. Det minskar spillet och gör att du jobbar snabbare.

Renoveringstapet är alltid ljus/vit och då behövs inga förberedelser om du ska tapetsera med en ljusfärgad tapet. Men har du valt en mörk tapet så kan det vita lysa igenom i skarvarna. Då är tipset att grunda med en mörk färg utanpå renoveringstapeten.

Den enda ”mönsterpassning” som behövs är att först mäta väggens bredd och räkna ut hur bred den sista våden innan hörnet blir. Ibland har man otur och får en sista våd som kanske inte är mer än 2–5 centimeter bred. En så smal remsa kan vara knepig att få till på ett bra sätt, plus att den riskerar att lossna. Då får man börja med en smalare tapetvåd.

tapet renoveringstapet tapetbordHyr eller köp ett stabilt tapetseringsbord, mycket bekvämare än att krypa runt på golvet.

8. Skaffa rätt verktyg

Har du inte tapetserat förut krävs det en del specialverktyg. Till exempel den trekantiga tapetkniven, helt oumbärlig för att både kunna trycka till och skära snyggt.

En vanlig mattkniv med brytblad kan också behövas.

Skarvrullen är en liten rulle med rollerhandtag, den är väldigt bra på att trycka till i skarven där tapeterna möts. Torka bort överflödigt lim direkt med en fuktad svamp.

En bred, mjuk borste brukar man använda för att jämna ut vanlig tapet. Men renoveringstapet är så styv att det oftast är bättre med en skrapa i plast eller stål, utformad för tapet.

renoveringstapet eldosa dold väggDen här typen av eldosor brukar finnas infällda i väggen och de får inte "maskeras" med tapet. 

9. Täck inte över eldosor

På väggar, ofta högt upp, brukar det sitta täckbrickor i plast. Det är lock som täcker kopplingsdosor för elkablar. Tapetsera inte över dessa.

Straffet för att tapetsera över en eldosa är minst livstids fängelse, om du frågar en elektriker. Men ska vi vara lite allvarliga så behövs åtkomsten till eldosorna vid installation och felsökning.

Vill man göra det snyggt så kan den yttre tapeten mönsterpassas och klistras på plastlocket. Då blir locket nästan osynligt.

10. Låt torka 1–2 dygn

Innan du lägger på den ”riktiga” tapeten, eller börjar måla, så ska renoveringstapeten torka. Hur länge finns angivet av tillverkaren. Det brukar handla om 20–24 timmar, ibland 2 dygn.

Även om du är stressad och ivrig så fuska inte med torktiden. Är renoveringstapeten blöt så riskerar den att röra på sig eller kanske lossna från väggen.

tapet väggströmbrytare renoveringstapetVägguttag och väggströmbrytare har en ram som behöver demonteras vid tapetsering. Var mycket försiktig så att du inte får en stöt.

Artiklar för den händige:


Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Borra i betong – så lyckas du med rätt maskin, borr och plugg

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Funderar du på att bygga carport?

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...