Vacker och lättskött slänt med buskar
PUBLICERAD 13/5/2024

Vacker och lättskött slänt med buskar

Trädgård En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla din slänt till en lättskött och vacker del av trädgården. Här får du tips om buskar för både den soliga och skuggiga slänten.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

En slänt gör trädgården mer intressant och buskar är ett utmärkt val för att täcka stora ytor med minimalt underhåll. Marktäckande buskar som breder ut sig hjälper till att hålla ogräset borta.

Under de första åren är det dock viktigt att rensa ogräset tills buskarna har etablerat sig. Annars stjäl ogräset vatten och näring som är för buskarna.

Buskar för en vacker och lättskött slänt

Genom att välja rätt sorts buskar kan du förvandla din slänt till en intressant del av din trädgård. Här tipsar vi om olika buskar som passar för den soliga såväl som den skuggiga slänten.

Buskar för soliga till halvskuggiga slänter

Med trädgårdstok i slänten får du en vacker blomning hela sommaren

TrädgårdstokDasiphora-Fruticosa Gruppen

En lågväxande buske som blommar i stort sett hela sommaren från juni fram till första frosten. Den trivs bäst i sol till halvskugga och klarar torka bra vilket gör den till en utmärkt kandidat till den väldränerade, torra slänten. Finns sorter som klarar upp till zon VI.

Praktspirea ’Little Princess’ är perfekt för att skapa en mjuk kant längs slänten

Praktspirea, Spiraea japonica 'Little Princess' E

En liten kompakt buske med sirligt förgrenade grenar som i juni och juli kläs med mörkt rosa blommor. Denna charmiga buske växer långsamt men passar till exempel perfekt för att skapa en mjuk kant längs soliga till lätt skuggiga slänter. Härdig upp till zon VI.

Liten stefanandra ’Crispa’ är en vacker marktäckande buske i slänter

Liten stefanandra, Neillia incisa 'Crispa'

Förtjusande buske med sina flikiga, friskt gröna blad och bågformade grenar. Blommar i juni med små grönvita blomklasar. Trivs som bäst i sol till halvskugga men kan även anpassa sig till skuggigare lägen även om det då blir färre blommor. Härdig till zon IV.

Bildar en tät, grön matta i slänten

En, Juniperus communis 'Green Carpet'

Mycket låg buske med ett tätt växtsätt som gärna vill ha mycket sol. På avstånd liknar den en välklippt gräsmatta – året runt. Härdig till zon IV.  

Kryptuja som marktäckare i slänt

Kryptuja, Microbiota decussata

Relativt anspråkslös och trivs i både sol och halvskugga. Det är dock viktigt att skydda kryptujan mot tidig vårfrost, särskilt i södra delarna av landet. Dess friskt gröna barr får en varm kopparton under vintern. Härdig till zon VI.

Buskar för skuggiga slänter

Klätterbenved som med sitt vitbrokiga bladverk lyser upp i en skuggig slänt

Klätterbenved, Euonymus fortunei var. radicans 'Emerald Gaiety'

Lyser upp den mörka slänten med sitt vitbrokiga bladverk. Under de kallare månaderna får bladen ofta en rosaröd rodnad. Härdig till zon III (sorten 'Emerald'n Gold'  är ett härdigare alternativ som klarar upp till zon IV).

Krypidegran ’Repandens’ är vacker i en slänt med sina mörka gröna barr

Krypidegran, Taxus baccata 'Repandens'

Lågt krypande med sina mörkt gröna barr ger krypidegranen en lugnande grönska året om. Trivs i både sol och skugga. Härdig till zon IV.

Mer läsning:

Så beskär du dina prydnadsbuskar

Lilla beskärningsskolan: så beskär du korrekt

Guide: så väljer du (rätt) växter till din trädgård

Skydda dina växter mot vårsolen

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.