Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen
Bygg & renovera PUBLICERAD 24/7/2023

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Vem har inte svurit över en envis skruv som sitter fast? Och förstört varje skruvskalle med kryssmejseln! Men lugn, det finns en lösning. Läs vår guide för att aldrig mer nöta sönder en krysskruv med skruvdragaren.

Text: Pär Brandt

Det är en av mänsklighetens största gåtor – varför i hela friden finns det två typer av ”kryss-skruv”? Phillips och Pozidriv är väldigt lika varandra och använder du fel skruvmejsel är risken stor att skruven skadas.

I värsta fall blir skruven så förstörd att den inte går att få loss. Då är goda råd dyra! I många fall måste skruven borras ut, vilket kräver rätt verktyg och god vana.

I den här guiden ska vi visa dig skillnaden mellan krysskruvarna och även bjuda på en del matnyttiga tips. Med den kunskapen behöver du aldrig mer förstöra skruvskallar och lyckas istället med dina hemmaprojekt, utan svordomar!

Pozidriv till vänster och Phillips-skruv till höger. Notera "krysset" i Pozidriv-skruven.

1. Två skruvar med kryss

Ända sedan tidernas begynnelse har Phillips och Pozidriv funnits, parallellt. Eller åtminstone nästan …

De första verktygen som ser ut som skruvmejslar kom faktiskt redan på 1400-talet. I början på 1900-talet behövdes en typ av skruv som centrerade i mitten och då etablerades ”kryss-skruven”.

Genom åren har det funnits många typer av skruvhuvuden men problemet för oss glada amatörer är att både Phillips och Pozidrive funnits samtidigt, varit starkt etablerade inom olika branscher och fortfarande finns kvar.

Skruvarna är väldigt lika men fel bits eller skruvmejsel kan förstöra skruvhuvudet. Därför måste du lära dig att se skillnaden.

Här ser vi skruvar och en skruvmejsel av Phillips-typ.

2. Detta är Phillips-skruv

Amerikanen Henry Frank Phillips tog 1932 patent på skruvhuvudet med hans eget namn. Skruvtypen började användas inom bilindustrin i USA och spreds sedan ut till andra branscher. Ibland används stavningen Philips, men då förväxlas namnet med elektronikföretaget Philips.

Krysskruv hade stora fördelar jämfört med raka spårskruven, speciellt med skruvdragare. Det är lätt att centrera. Men Phillips-skruven klarar inte så högt vridmoment och kan ganska lätt dras sönder.

Phillips förkortas med PH. PH0 är ganska ovanlig men PH1–PH3 är vanligt förekommande. Ibland finns det även större skruvar med måttet PH4.

En Phillips-skruvmejsel kan ibland förstöra en Pozidriv-skruv, om man drar i hårt, och samma sak gäller i ännu högre grad på andra hållet. Tyvärr. 

Pozidriv-skruvar ser ut lite som en stjärna med sitt extra "kryss".

3. Detta är Pozidriv-skruv

Pozidriv – eller pozidrive som den ibland stavas – är en förbättrad version av krysskruven. Den kan dra högre vridmoment, jämfört med Phillips, och är bättre lämpad för skruvar som ska dras i utan förborrning. 

Pozidrive förkortas PZ med en siffra efter. PZ1 är en liten Pozidriv-skruv och sedan fortsätter det uppåt i storlek. PZ2 är den mest förekommande inom byggbranschen. 

Investera i en PZ2-skruvmejsel av bra kvalitet, den blir en av dina bästa vänner i verktygslådan.

Pozidrive är vanligt förekommande inom byggbranschen, möbler och till viss del inom fordonsindustrin. Ikea använder till exempel Pozidriv. Ser du en krysskruv så är det sannolikt en Pozidrive, Phillips används inte lika ofta.

Men – och det är ett stort MEN – Pozidriv passar inte i en Phillips-skruv eftersom den inte går att sticka ner tillräckligt långt i krysspåret. Speciellt med en skruvdragare är det lätt att dra sönder en Phillips-skruv med ett Pozidriv-bits.

Det enklaste sättet att känna igen Pozidriv är att både verktyg och skruv har en markerad ”stjärna” som står i 45 grader till huvudspåren. Det har inte Phillips-skruvar.

Lägg till några kronor och köp bits av god kvalitet.

4. Välj bits med hög kvalitet

Använder du en skruvdragare är det viktigt att välja bits med hög kvalitet. Dåliga bits förstör både skruvar och sig själva.

Fall därför inte för frestelsen att välja de billigaste bitssatserna hos byggmarknaden. Ta någon av de kända varumärkena, även om de kostar lite extra.

5. Byt bits när de slits

Både bits och skruvmejslar slits. Det är oundvikligt. De blir lite mjukare i kanterna och kan inte längre ge samma styrka i åtdragningen.

Slitna skruvmejslar och framför allt slitna bits ska kasseras. Bygger du trädäck till altan eller veranda (klicka för att läsa mer) så är det helt nödvändigt med extra bits till de skruvar du använder. Byt varefter bitsen slits ut.

En ny skruvmejsel kostar ju en slant, men bits är så billiga (några kronor styck) att det bara är dumsnålt att spara. Byt ofta och använd färre svordomar!

Skruvdragare med Phillips-bits.

6. Skruvdragaren är stark

En sladdlös skruvdragare är som regel stark, ibland mycket stark och kan dra hårdare än du orkar för hand med en skruvmejsel.

Då är det lätt hänt att ditt skruvbits ”lyfter” en aning från skruvspåret och snurrar ovanpå. Vilket brukar ge ett karakteristiskt ljud som låter dunk-dunk-dunk. Så får det inte låta!

Dunkandet innebär att både bits men framför allt skruvskallen slås sönder och skadas. Se till att trycka till riktigt hårt när du skruvar och stanna skruvdragaren i tid – dra inte för hårt.

De flesta skruvdragare har en begränsning i vridmoment som går att ställa in. Använd denna om du tycker det är knepigt att stanna åtskruvningen i tid. Skruvar man i spånplatta eller något annat mjukt material är det nästan helt nödvändigt med en begränsning, annars gör skruven ett hål och ger ingen åtdragning.

Ett annat gammalt trick som man kan använda är att åstadkomma ett bättre grepp mellan bits/skruvmejsel och skruvskallen. Då kan man använda friktionspasta, även kallad diamantpasta. Den brukar vara svår att hitta i vanliga järnhandeln, men finns i yrkesbutiker. Swedol säljer till exempel ”Screwgrab friktionspasta”.

Torx tål höga moment. Men se till att välja exakt rätt storlek. Det är lätt att förväxla till exempel T25 med T27.

7. Välj Torx, om du kan

Phillips och Pozidrive togs fram för att ge en centrering av verktyget i mitten av skruven. Då ”halkade” inte skruvmejseln iväg, som med rak spårskruv, vilket var bra.

Men både Philips och Pozidriv är begränsade när det gäller överföringen av kraft, eller vridmoment om man så vill.

Därför utvecklades på 60-talet en ny typ av skruvskalle som fick namnet Torx. Sedan flera decennier är Torx helt dominerande inom industrin. Både din bil och din mobiltelefon är hopskruvade med torxskruvar.

Den stora fördelen med torxskallen är att verktyget har mycket svårare att ”hoppa ur” och tillåter högre vridmoment utan att skada skruven. Torx accepterar även några grader fel lutning av verktyget.

Om du ska bygga något till ditt hem så kan vi verkligen rekommendera skruvar med torxfattning.

Avsluta med ett borr som är lika stort som skruvhuvudets diameter.

8. Så borrar du ur skallen

Det kan låta brutalt att ”borra ur skallen” men det är vad som krävs om skruvskallen blivit så skadad att varken bits eller skruvmejsel greppar.

Om du har följt vår guide ”Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren” så har du redan investerat i en borrmaskin. Börja med att borra med ett litet stålborr, kanske 3.5–4,0 millimeter i diameter. Då är det lättare att hamna i mitten av skruven.

Borra 5–8 millimeter ner i skruven och byt sedan till ett borr som har samma ytterdiameter som skruvskallen. Borra försiktigt och efter några sekunder så är skruvskallen borta. Nu går det som regel att lossa bitarna som skruven höll ihop.

När delarna är isär är det ganska lätt att använda en flacktång/plattång eller polygrip för att dra ut det sista av skruven.

Många äldre japanska motorcyklar använder JIS B 1012 skruvar,

9. Ännu flera krysskruvar

Phillips och Pozidriv är de klart vanligaste krysskruvarna. Men det finns faktiskt några varianter till.

JIS B 1012 används inom japansk industri och förekommer till exempel på mopeder, motorcyklar och kameror. Vid en hastig titt är JIS B 1012 mycket lik Phillips och skruvmejslarna passar nästan, men bara nästan. Om du jobbar med japanska motorcyklar eller kameror behövs bits och skruvmejslar som passar till JIS B 1012.

En fjärde variant som man kan hitta hos fritidsbåtar är Frearson. Den har ett lite ”slankare” kryss och har fördelen att en skruvmejsel passar till alla storlekar av skruvar. Phillips och Pozidriv går inte att använda till Frearson.

10. Ännu flera skruvar

Förutom krysskruvar så finns det massor av andra, som bilden ovan visar. Torx med ett stift i mitten är så kallade säkerhetsskruvar, de ska inte vara så lätta att skruva ut och används till exempel i hissar.

Insex heter hex på engelska. Insexskruvar är ganska lätta att skada och där måste man använda verktyg av bra kvalitet. De som brukar följa med Ikea-möbler är till exempel usla – använd inte dessa!

Att skruva ihop möbler kan vara en utmaning. Men använd rätt verktyg, Ikea har nästan alltid Pozidriv och insex.
 


Artiklar för den händige:



Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Borra i betong – så lyckas du med rätt maskin, borr och plugg

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Funderar du på att bygga carport?

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Inspiration

Nu börjar tulpansäsongen!

Julen har städats ut och nu längtar vi till vår och ljusare tider. Med en krispig bukett av tulpaner kan du få känslan av vår hemma redan i januari. Här...

Trädgård

Dags att så chili och paprika

Om du vill odla egen chili och paprika så finns det massor med spännande sorter att utforska. Men förutom värme behöver de tid för att hinna utveckla...

Trädgård

Skydda dina växter mot vårsolen

Snart är våren här med efterlängtad värme och sol. Men glöm inte att vårsolens strålar kan vara skadliga för dina barrväxter och andra vintergröna växter...