Borra i betong – så lyckas du med rätt maskin, borr och plugg
Bygg & renovera PUBLICERAD 30/10/2023

Borra i betong – så lyckas du med rätt maskin, borr och plugg

Att borra i en betongvägg kan ibland vara omöjligt. Eller plättlätt. Allt handlar om att använda rätt borrmaskin, bra borr och korrekt teknik. I den här guiden visar vi hur du lyckas med ditt projekt!

Text: Pär Brandt

Bor du i lägenhet har du säkert hört ibland hur grannarna borrar i betongväggarna. Ett speciellt ljud som fortplantar sig långt bort.

Det som inte hörs är grannarnas svordomar. För redan på ljudet kan man höra att det är fel typ av borrmaskin och dålig teknik. Dömt att misslyckas.

Med dåliga verktyg blir det förmodligen inte mer än några centimeter djupt hål och borret förstörs.

Samtidigt som en kraftfull slagborrmaskin och ett bra betongborr gör hål på 10 sekunder.

”Bra verktyg gör halva jobbet” brukar man säga. Men när det handlar om att borra i betong så finns en annan regel: bra verktyg gör hela jobbet!

Läs vår guide så blir det lekande lätt att borra i betong.

Med en multidetektor går det att upptäcka eventuella elledningar och kopparrör.

Betong eller ej?

Knackar du på väggen (eller taket) i lägenheten brukar det höras ganska tydligt om det är gips eller betong. Eller träskiva, som också kan förekomma.

Betong är mera ovanligt i villor där man oftast bygger i trä eller gips. Men grunden (golvet) kan vara gjutet i betong.

Är du fortfarande osäker så provborra med ett litet hårdmetallborr, förslagsvis 5 millimeter. I gips eller trä blir det hål direkt. Betong är stenhårt – bokstavligen.

Använd inte trä- eller metallborr, de förstörs direkt om det är betong.

Inne i väggen kan det finnas elledningar, eller i värsta fall vattenrör. De vill du INTE skada!

Vad finns dolt i väggen?

Den här frågan bör man alltid ställa sig innan man börjar borra i en vägg. Finns det eluttag i väggen så måste det också finnas elledningar dragna och de kan förstöras av borren.

Om elkablarna är dragna i plaströr går det i bästa fall att ”tråda om”, det vill säga dra nya kablar. Men det jobbet måste utföras av en elektriker.

Elkablar kan vara dragna lite hur som helst, även på diagonalen i väggen. Därför behövs en detektor.

Kärt barn har många namn. Ibland heter dessa regeldetektor eller multidetektor då de kan markera både reglar (trä eller plåt) och elledningar samt kopparrör.

Vattenrör finns bara i badrum och kök men där måste man vara extra försiktig. Ett vattenrör som börjar läcka kan orsaka skador som innebär enorma konsekvenser.

En borrhammare är kraftfull och du slipper trycka så hårt.

Välj rätt borrmaskin

En betongvägg är som regel så hård att det inte fungerar med en vanlig borrmaskin. Det behövs en slagborrmaskin.

Som namnet antyder så snurrar borret samtidigt som det slår – eller knackar. Rörelsen är så snabb att man inte ser den, men det hörs en tydlig skillnad.

Med ett bra hårdmetallborr kan du göra hål i en betongvägg med slagborrmaskin. Oftast. Men ibland behövs det kraftigare maskiner – en borrhammare.

En borrhammare är kraftigare byggd än en slagborrmaskin och har en annan typ av slagfunktion. Som regel har också borrhammare en annorlunda fattning på borret med spår, så kallad SDS-borr. Med borrhammare behöver man inte trycka så hårt, slagrörelsen gör jobbet.

Det finns även sladdlösa slagborrmaskiner och borrhammare, men de är oftast för yrkesbruk och kostar rätt många tusenlappar. Maskiner med sladd – alltså 230V – är lägre prissatta och mer prisvärda för hobbybruk.

Den här typen av SDS-borr med spår används till borrhammare.

Välj rätt borr

Borr som är utformade för sten och betong kallas för hårdmetallborr. Eller ibland hammarborr.

Det syns ganska tydligt att spetsen på borret består av ett annat material (skär) än själva spiralborret. De två materialen kombinerar den hårdhet som behövs med styrka och seghet.

Hårdmetallborr finns med släta, runda skaft som passar i en vanlig borrchuck. 

Till hammarborr används ett så kallat SDS-fäste med spår i borret. Det finns tre varianter: SDS (två spår), SDS+ (fyra spår) samt SDS-Max. Den sistnämnda har kapacitet för större diametrar, över 30 millimeter.

Hårdmetallborr slits och kan inte slipas om. Då är det bara att kassera och köpa nytt. Men hårdmetallborr av bra kvalitet håller länge.

Stadigt grepp, inte för snabbt varvtal. Hörselskydd och glasögon. Bra!

Borra rätt

Med en slagborrmaskin behöver man trycka ganska hårt. Och framför allt – kör inte med för hög hastighet.

Ett hårdmetallborr som snurrar för snabbt värms upp av friktionen och förstörs.

En borrhammare har en mycket mera effektiv slagfunktion och där behöver man inte pressa så hårt. Maskinen har heller inte så högt varvtal – det behövs helt enkelt inte.

Armeringsjärn? Otur!

Även om det till att börja med går bra att borra i en betongvägg så kan det ta tvärstopp efter några centimeter. Kanske har du otur och prickat ett armeringsjärn i stål?

Med en vanlig slagborrmaskin kan det vara svårt att komma igenom ett armeringsjärn. Ett alternativ – om möjligt – är då att flytta borret till en position som ligger några centimeter bort.

En borrhammare med ett bra SDS-borr brukar inte ha några problem att tugga sig igenom armeringsjärn.

En borrhammare kan även användas för att knacka bort – bila – delar av betong eller kakel.

Kvalitet kostar 

Slagborrmaskiner och borrhammare har en hög prislapp. De som yrkesfolket använder kostar rätt många tusenlappar, men de har å andra sidan en väldigt hög kvalitet och kan användas timmar i sträck.

Borrar man mera sällan går det att hitta billigare maskiner hos exempelvis Jula eller Biltema. Men även de brukar ha en prislapp som börjar strax under tusenlappen. Och ett borr kan kosta 50–300 kronor. Men det finns specialborr för betong som kostar flera tusen kronor!

Det du inte ska snåla på är borren. Det spelar ingen roll hur bra slagborrmaskin du har om hårdmetallborret har dålig kvalitet eller är slitet.

Bra hårdmetallborr för betong kostar en del, välj de av bra kvalitet.

Köpa eller hyra?

Att hyra en slagborrmaskin behöver inte bli så dyrt och sannolikt har du en hyrfirma i din närhet. I bästa fall är hyran bara ett par hundralappar per dygn.

Tänk på att en del företag inte hyr ut borr, så fråga om det ingår när du ska boka din maskin. Ett hårdmetallborr med SDS-fattning kan kosta flera hundra kronor.

Att låna en slagborrmaskin av någon bekant är ju en lösning på problemet. Men om ägaren ser tveksam ut så är det av goda skäl. Både borr och maskin kan slitas, speciellt om man använder dessa på fel sätt.

Det är inte alltid man borrar på sådan här höjd, men försök dammsuga upp borrdammet direkt.

Använd dammsugare

Det brukar bli väldigt dammigt när man borrar i betongvägg. För att inte tala om när man borrar i ett betongtak.

Är man två som jobbar så är det en stor fördel om en person håller ett dammsugarmunstycke intill borrhålet. Då blir det inte lika mycket damm att städa upp i efterhand.

Var försiktig

Slagborrmaskin och borrhammare bullrar väldigt mycket. Därför ska du alltid använda bullerkåpor. Gärna sådana som har ett visir för att undvika betongdamm i ögonen.

Det man också måste tänka på – framför allt med borrhammare – är deras kraftfullhet. Skulle borret fastna snurrar hela maskinen iväg och det kan på rak svenska bli en jäkla smäll.

Se därför till att ha en bra arbetsställning där du kan hålla emot. Det är speciellt viktigt om du står på en stege, fastnar borret kan det göra att du tappar balansen och trillar ner.

Med ett schysst hårdmetallborr slår man hela världen med häpnad! 


Artiklar för den händige:



Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Funderar du på att bygga carport?

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

I betongväggar kan man använda vanliga plastpluggar, håller bra.

För tyngre grejer kan man använda en expanderbult, kallas även väggankare eller betongankare. Ju hårdare man drar, desto mer expanderar pluggen. Ger ett mycket bra fäste.

"Vad är den där pinnen till för något?" Jo, det är en fiffig hjälp för att du ska borra lagom långt in i väggen. Mät plastpluggen och lägg till en centimeter. Gör rent hålet från borrdamm innan du slår in pluggen med en hammare.

Den här chucken har ett fäste med SDS-spår som gör att den passar i en sådan borrmaskin. Då kan man borra med vanliga borr också.

"Hur får jag loss borren?" Inte så lätt när man inte vet. Men ta tag om chuckens ytterhölje och dra, då lossnar SDS-borret.

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...