Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare
Vill du göra dina Ikea-möbler snyggare, bättre och mera personliga? Klart att du gör! Här är några enkla tips och knep som verkligen gör stor skillnad.
Text: Pär Brandt
Om man googlar ”Ikea hack” så hittar man hundratals sajter och bokstavligen tusentals inlägg på Pinterest, Instagram och Youtube. Det blir nästan överväldigande.
I den här artikeln ska vi begränsa oss till praktiska tips. Små, enkla knep som förbättrar hållbarheten och utseendet hos Ikeas möbler.
För de av oss som gillar att tänka kreativt är Ikeas produkter inte bara prisvärda, de kan också bli ”byggklossar” för personliga projekt i hemmet.
Det gäller att tänka utanför boxen och se möjligheterna. Bara fantasin sätter gränserna, som det brukar heta.
Sätt en klick trälim på "pinnarna" och även en smal sträng lim i fogarna. Sen håller möblerna!
Limma dina möbler
En stor nackdel med Ikeas förvaringsmöbler – där det finns lådor, luckor och andra rörliga delar – är att de snabbt blir rangliga. Delar kan glappa och lossna, till slut faller möbeln isär i sina beståndsdelar.
Det finns en enkel lösning på detta: trälim.
Om du lägger på en sträng med trälim i fogarna, innan sammansättning, så blir möbeln mycket stabil. Speciellt viktigt för köksstommar och lådor som används dagligen.
Trälim är väldigt starkt, starkare än spånplattan och masoniten som många Ikea-möbler är gjorda av. När limmet torkat sitter allt ihop på ett riktigt stabilt sätt.
Allra bäst blir det om du använder några skruvtvingar som håller ihop delarna när limmet torkar. Och viktigast är alltså att limma lådor som man ofta öppnar och stänger.
”Men jag har ju redan monterat min möbel, hur gör jag?” Ingen fara, montera isär och limma, skruva ihop igen. Låt torka. Sedan håller dina Ikea-möbler i (nästan) en evighet.
Ikea har många olika typer av skruvförband. Nere till höger syns den runda excentern, som kramar om "pinnskruven" längst till höger.
Rätt mejslar
Bra verktyg underlättar när du ska montera dina Ikea-prylar. Och framför allt undviker du att skada och förstöra skruvar.
Ikea använder flera typer av skruv, både krysspår och raka spår. Det krävs därför bra skruvmejslar för dessa. Dessutom använder Ikea ibland insexskruvar, som tyvärr är väldigt lätta att skada.
Skruvarna med raka (flata) spår kräver som regel en ganska stor skruvmejsel, vilket inte alla har hemma i verktygslådan. Därför är det en god idé att investera i en sådan mejsel, eller köpa bits i rätt storlek.
Den krysskruv som Ikea använder heter pozidriv. Det finns förvirrande nog flera typer av krysspår, vilket du kan läsa om i den här artikeln (klicka för att öppna i ett nytt fönster).
Det är väldigt viktigt att du verkligen använder pozidriv-skruvmejslar, eller bits. Andra typer av mejslar riskerar att skada skruven.
Ikea har även en så kallad excenterskruv som stoppas ner i ett rätt stort hål och sedan vrids 90–180 grader för att ”krama om” en pinne. Även här används ett krysspår men dimensionen är så stor att det även går bra med en stor, flat skruvmejsel
Ikeas ökända sexkantskruvar är lätta att skada. Köp en bra insexnyckel!
Ikeas usla insex
Numera använder Ikea sällan sin ökända skruv med insexfattning, som dras åt med en sexkantnyckel. Det tackar vi för, eftersom Ikeas sexkantverktyg (som brukar följa med) har en helt obegripligt usel kvalitet.
Använd aldrig, aldrig Ikeas sexkantnyckel. Släng den direkt i metallåtervinningen.
Köp istället ett set med insexnycklar av bra kvalitet, eller bits. Men det gäller ändå att dra åt med måtta, den här typen av skruv är väldigt lätt att skada.
Det finns även en fyrkantig variant (istället för 6 sidor) och den måste man också vara försiktig med.
Det obehandlade skåpet (till höger) är inte så kul. Men kan bli riktigt tjusigt med bets (till vänster).
Betsa och lasera
På den gamla goda tiden var många av Ikeas möbler ”trärena” i furu, de hade alltså ingen ytbehandling som färg eller fanér. Sannolikt för att det blev billigast så.
Fortfarande finns det en del möbler som är obehandlade, som skåpet Ivar på bilden. En obehandlad träyta är enkel att behandla med bets eller lasyr, för ett mera personligt utseende.
Det här är faktiskt något som Ikea själva tipsar om på sin sajt. Klicka på den här länken för att inspireras till att själv betsa Ikea-möbler (öppnas i nytt fönster).
Givetvis går samma teknik att använda till många andra av Ikeas produkter, liksom till loppisfynd eller något annat som du vill fräscha upp.
Vill du lära dig mer om bets- och lasyrmålning har vi gjort en specialartikel om detta ämne. Klicka på länken (öppnas i nytt fönster).
Ikeas hjul Rill har diametern 75 millimeter och är försedd med broms (den svarta delen). Kostar 100 kr/par. Möblerna blir mer stabila om man kan bromsa hjulen.
Sätt hjul på möblerna
Har du väl börjat att sätta hjul på dina möbler så kan det faktiskt bli svårt att sluta. Det blir så mycket enklare att möblera om efter behov eller dra ut soffan när det ska dammsugas.
Att tillfälligt kunna flytta på möbler är speciellt viktigt när du bor på liten yta. Compact living, som Ikea kallar det.
Ikea har flera typer av hjul i sitt eget sortiment. Men det finns specialbutiker (sajter) som bara har möbelhjul och du hittar även ett brett utbud hos större byggmarknader.
Med en glasskiva ovanpå blir dina Ikea-möbler ett snäpp elegantare.
Lägg på en glasskiva
Vill du ge dina Ikea-möbler en lite mer exklusiv och påkostad stil så är glasskivor en enkel metod. Det kan gälla bord, byråar, hurtsar, sideboards, TV-bänkar, med mera.
Besök din lokala glasmästare och berätta om ditt projekt. Då får du förslag på vilket glas som är lämpligt när det gäller tjocklek och ton. Ett mörktonat glas kan till exempel ge ett riktigt tjusigt intryck.
Glasmästaren skär skivan efter dina mått och slipar sedan kanterna. Ingen risk att skära sig, alltså.
Om du vill undvika att glasskivan halkar runt på underlaget så kan du göra en fixering med hjälp av dubbelhäftande tejp.
Glasskivor går även att använda som hyllplan i exempelvis skåp. Lätta att hålla rena och snygga, dessutom ger det ett luftigt intryck.
Sprayfärg ger ett jämnt och snyggt färglager. Men stå utomhus, det brukar bli färgdamm överallt om man målar inne.
Måla dina möbler
Förutom att betsa sina Ikea-möbler går det givetvis också att använda vanlig, täckande färg. Rugga upp ytan med sandpapper först så fäster färgen bättre.
Är du riktigt petig med utseendet blir det snyggast med sprayfärg. Stå i så fall utomhus för god ventilation. Att spraymåla inomhus brukar vara knepigt, det blir lätt färg överallt.
Vill du ge dina möbler ett annorlunda utseende finns det metallfärger och olika typer av effektlack. Exempelvis sådan som ser ut som en yta i sten.
Att penselmåla på ett snyggt sätt kan vara knepigt. Lättare blir det om du använder en så kallad skumroller (microcrater) och rollar på färgen. En halvmatt eller matt färg maskerar delvis de eventuella skavanker som finns i ytan.
Det räcker med ett nytt lager färg och några fräcka knoppar för att slå världen med häpnad.
Byt handtag och knoppar
Att byta handtag och knoppar är ett lika gammalt som effektivt sätt att förändra stilen på möbler och köksluckor. Ikeas handtag är prisvärda och därför behöver det inte kosta så många hundralappar att ändra utseende.
Knoppar är som regel enkla att byta, då är det bara ett hål. Handtag är lite värre, då måste avståndet mellan skruvhålen stämma. Ibland kallar man detta center-center mått, Ikea benämner det som hålavstånd.
Tyvärr har Ikea många olika hålavstånd och de har även skiftat genom åren. Kontrollera därför noga innan du gör bytet.
Om du monterar handtag för första gången är det enklast att använda en så kallad hålmall, eller borrmall som Ikea benämner den. Gör en försiktig markering med en tuschpenna för de hål du ska använda.
Använd ett vasst (nytt) träborr. För att inte baksidans hål ska fläka upp sig kan du spänna fast en träbit (gärna i ek) med skruvtving på baksidan av luckan.
Visst behöver du mer färg? Ikeas överdrag till soffan Klippan kostar 595 kronor.
Byt klädsel
Börjar Ikea-soffan se lite sliten ut? Gamla vinfläckar som är omöjliga att få bort?
Då kan du byta klädsel med ett överdrag, pläd eller stort tygstycke. Eller så väljer du någon av Ikeas klädslar.
Har du små barn så är det en god idé att redan från början välja en soffa från Ikea där du vet att det i efterhand går att köpa till en ny klädsel.
Är du någorlunda händig och kan hantera en symaskin går det att tillverka ett eget överdrag. Eller så tittar man hos något av de företag som specialiserat sig på överdrag, som Dekoria.
Monica Karlstein driver Hemmafixbloggen.se som har massor av pedagogisk inspiration och DIY-tips. Foto: Hemmafixbloggen.
Mer inspiration:
Det finns som sagt ett enormt utbud för de som vill förädla sina Ikea-prylar. Här är några sajter som kan ge inspiration när du är sugen på ett nytt projekt.
- Hemmafixbloggen med Monica Karlstein. Monica är en välkänd profil sedan många år och hon har gett ut böcker, driver en sajt, ger föreläsningar och har även medverkat i olika samarbeten med Ikea. Här hittar du Hemmafixbloggen (klicka för att öppna i nytt fönster).
- Ikea-hacks från Houzz. Den här gången handlar det mest om skåp men det finns många härliga tips att inspireras av. Här hittar du Houzz med Ikea-hacks (klicka för att öppna i nytt fönster).
- BoKlok. Ett samarbete mellan Skanska och Ikea där det bjuds på många tips och gör-det-själv idéer. Många inredningsbilder från flera typer av hem. Här hittar du BoKlok (klicka för att öppna i nytt fönster).
- IKEA hackers. En sajt på engelska men det räcker att titta på bilderna för att få massor av nya idéer. De publicerar även årliga topplistor med ”The best IKEA hacks” som du inte får missa. Här hittar du IKEA hackers (klicka för att öppna i nytt fönster).
- House Beautiful. En mångsidig sajt på engelska som dessutom bjuder på artikeln ”The 27 Absolute Coolest Hacks for Your Favorite IKEA Products”. Här hittar du House Beautiful (klicka för att öppna i nytt fönster).
Behöver ditt Ikea-kök förnyas? Då har Superfront mycket att erbjuda. Foto: Superfront.
Tillbehör och uppgradering:
Förutom dessa sajter med ombyggnad finns det även företag som tillverkar ”tillbehör” till Ikea-möbler. Det kan handla om överdrag, luckor, handtag, ben och nya ytstrukturer. Klicka på länkarna för att upptäcka möjligheter du inte hade en aning om.
- Superfront. Nya luckor, ben och handtag som passar till Ikeas stommar. Aldrig förr har väl ett Ikea-kök varit så här tjusigt!
- Bemz. Tillverkar överdrag till Ikeas möbler men även dynor och kuddöverdrag. Enkel metod att ge din gamla Ikea-soffa ett helt nytt, exklusivt utseende.
- Prettypegs. Ben, knoppar, handtag och accessoarer.
- Frontcover. Här finns självhäftande frontmönster som passar på luckorna till några av Ikeas mest populära förvaringsmöbler. Ger ett helt nytt liv till dina gamla favoriter för en rimlig kostnad.
- Dekoria. Erbjuder överdragsklädsel till Ikeas vanligaste soffor och fåtöljer. Stort utbud och skickar gratis tygprover.