Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar
Bygg & renovera PUBLICERAD 28/7/2024

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för att planera ditt projekt.

Text: Pär Brandt

Som husägare vet du att det förr eller senare kommer en dag när fasaden behöver målas om. Ett stort projekt som kräver både eftertanke och planering.

Du behöver uppskatta kostnader och arbetstid för att veta om målningen är ett lämpligt gör-det-själv projekt. Eller kanske blir det bättre att lägga ut jobbet på proffs?

Nedan har vi samlat 10 punkter som du bör tänka igenom och ta med dig i din planering.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Måla om huset är trevligt men det är också väldigt mycket jobb. För mycket för dig?

1. Beräkna arbetstiden

Att måla om en villa tar rätt många timmar, eller arbetsdagar. Det är inget du fixar ”nästa helg”. Gör därför en realistisk bedömning.

Om din träfasad saknat underhåll länge behövs det en stor arbetsinsats för att skrapa bort all gammal, lös färg.

Lägger du ut jobbet på en målerifirma så räknar de med minst 4–8 dagar för två erfarna målare för en normalstor villa. Eftersom du är oerfaren så kan det ta dubbel så lång tid. Men i gengäld sparar du många tusenlappar på att göra jobbet själv.

Ett klassiskt fel som villaägare gör är att ta på sig för stora projekt. Du kanske inte vill spendera hela semestern för att måla om huset? Sätt då ett mål att måla om en vägg denna sommar, sen tar du nästa om ett år.

Huvudsaken är att du sköter underhållet av ditt hus. Börja med väggen som vetter mot söder, den brukar få mest stryk av solen. Efter 4 år har du gått varvet runt.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Att bättra på foder och knutar är inte så krävande. Men att måla om hela huset är en mycket större uppgift.

2. Göra själv eller leja bort?

Att anlita en målare brukar kosta kring 600 kronor timmen. Hur många timmar som krävs beror till stor del på i vilket skick fasaden är.

Dåligt underhållen fasad kräver många timmar av skrapande och då blir slutsumman högre. Det är ett skäl till att man inte ska vänta för länge med underhållet.

Bästa sättet att få en hygglig bild av kostnaderna är att begära en offert av 1–3 målerifirmor. De kan dessutom alla regler för ROT-avdraget som gör det möjligt att dra av 30 procent av arbetskostnaden.

Ska du göra jobbet själv gäller det att beräkna en slutsumma bestående av färg, måleriverktyg, hyra av byggnadsställning, med mera. Det brukar bli rätt många tusenlappar när man räknar efter.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Sök hjälp och råd hos din lokala färgbutik, där finns kompetens och rätt produkter.

3. Välj rätt färg

En träfasad målas om kanske var 8–10 år. Något som i hög grad påverkas av förarbete och vilken kvalitet färgen har.

Även om du kan spara någon tusenlapp på att köpa en ”no-name” färg så ska du inte räkna med att det är samma livslängd som hos någon av de stora, välkända varumärkena.

Försäkringsbolaget Folksam har testat utomhusfärger när det gäller funktion, miljö och hälsa. Senaste testet publicerades 2018: ”Bara 4 av 46 utomhusfärger får godkänt i Folksams färgtest

Färgbranschen har riktat kritik mot Folksams sätt att testa men det är uppenbart att det är skillnad på färg och färg.

Köp färg där butikspersonalen är kunnig och kan råda dig till rätt produkter, både när det gäller färg och verktyg.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Ser det ut så här finns det sannolikt träröta också.

4. Byt ut dåligt trä

Innan du börjar skrapa gammal färg är det dags att leta efter fuktskadat trä. Använd spetsen på en kniv och tryck på de ställen där du misstänker träröta. Sjunker spetsen in i träet är det sannolikt träröta.

Finns det träröta måste dessa delar bytas ut innan du börjar med målningen. Med samma teknik kan du också se hur löst den gamla färgen sitter.

Om foder runt fönster och dörrar är väldigt dåliga så kan det vara mest tidseffektivt att byta ut dom. Bänd loss de gamla träbitarna och använd dom som en mall för att måtta ut de nya.

Det gäller i ännu högre grad för vindskivor i trä, de brukar leva ett rätt tufft liv. Det är först när man ställer sig på en stege och kontrollerar som man ser hur dåliga de är.

Obehandlat trä – som inte målats tidigare – behöver grundoljas och grundmålas innan man lägger på täckfärgen.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Använd vattenslangen istället för högtryckstvätten när träet ska rengöras.

5. Tvätta träpanelerna

För att färgen ska fästa ordentligt i träet behöver du först tvätta träpanelerna. Använd en vanlig trädgårdsslang med lågt tryck, en högtryckstvätt pressar in vatten i träet. Spola nedifrån och upp för att undvika märken efter rinningar.

Finns det smuts kvar och/eller en fet hinna på träet så blir vidhäftningen dålig. Det kan även förekomma mögel och det måste behandlas med speciella medel, prata med din färghandlare för att få råd.

Efter första spolningen bör träpanelerna tvättas med ett rengöringsmedel, så kallad fasadtvätt. Även här är det din måleributik som har rätt produkter för detta.

Följ instruktionerna och skrubba gärna också med en borste på förlängningsskaft. Spola rent nedifrån och upp, avsluta med spola uppifrån och ned. Låt träpanelerna torka.

All lös färg måste skrapas bort och värme kan hjälpa till.

6. Skrapa bort lös färg

De som ska ägna sommaren åt att måla om huset har kanske en inre bild av sig själva, målarpenseln i ena näven och en kall öl i den andra. Givetvis skiner solen.

Men riktigt så mysigt brukar det inte vara. All gammal lös färg måste skrapas och borstas bort. Det är slitsamt och kan ibland ta längre tid än själva målningen.

Underarbetet får du inte fuska med. Att måla ny färg över gammal färg som är på väg att lossna är helt meningslöst. Då får du göra om alltihop igen om några år.

Köp en bra färgskrapa, gärna en sådan med utbytbart blad. Skarpa, bra verktyg är viktigt. Ta gärna en kall öl, men acceptera också att en lyckad fasadmålning är ett resultat av ett noggrant underarbete.

Blir det mycket färgflagor är det en god idé att först täcka marken, rabatter, stenläggning och annat med skyddspapper eller plastduk. Den fångar även upp färg som stänker eller droppar.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Som villaägare är en fuktmätare användbar till flera områden. Är brasveden tillräckligt torr?

7. Mät fuktnivån i träet

Att måla om villan på sommaren kan ju låta mysigt, med sol och värme. Men det ska inte vara för varmt, helst under 25 grader. Och inte under 10 grader, om du målar på höst eller vår.

Bästa vädret för målning är en molnig dag, då torkar inte färgen för fort (kan bli fläckigt i starkt solsken). Kommer det en regnskur får du ta paus.

Innan du börjar måla är det säkrast att mäta fuktnivån i träet. Det finns fuktmätare för några hundralappar men de av bättre kvalitet kostar från cirka 800 kronor och uppåt.

Fuktnivån i träet ska vara under 18 procent. Gärna ned mot 15–16 procent eller ännu lägre.

Om du gjort ditt förarbete ordentligt och först tvättat träpanelerna så kan det ta några dagar innan fuktnivån sjunkit ner till rätt nivå.

Fuktmätare kan användas till fler ändamål i ett hus. Du kan hålla koll på fuktnivån i krypgrund och vind (undvika mögel) samt även bestämma när brasveden är torr nog för att eldas i kaminen.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Investera i bra verktyg!

8. Använd bra verktyg

Bra verktyg gör halva jobbet, brukar det heta. Och dåliga verktyg gör en galen!

Det gäller även för fasadmålning. Sök dig gärna till en yrkesbutik och berätta om ditt projekt. Då får du värdefulla råd för att välja de bästa verktygen.

Vattenlöslig färg gör det relativt enkelt att tvätta ur penslar och roller. Investera i bra redskap och vårda dom väl, då går de att använda till flera projekt.

De flesta tänker nog på pensel när det gäller fasadmålning. Men du kan spara ganska mycket tid på att använda både pensel och roller. Mät bredden på dina plankor i panelen (eller avståndet mellan) och leta upp en roller som är lite smalare.

En roller kan lägga på mycket färg snabbt och efterstryk en gång direkt med pensel så blir ytan snygg och du får in färgen i alla små skrymslen. Är ni två så kan den ena lägga rolla på färg och den andra efterstryka med pensel. Teamwork!

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Med en förlängning får du jättelånga armar – det spar tid.

9. Roller med skaft

Ska man bara måla mindre ytor så behöver man inte vara supereffektiv. Men ska du måla ett helt hus så gäller det att tänka till.

Här kan vi inte nog betona vikten av att använda ett förlängningsskaft till rollern (och ibland penseln). Du får betydligt längre räckvidd och behöver inte klättra på stege lika ofta. Det sparar mycket tid.

Använd gärna ett förlängningsskaft som är justerbart i längd. Glöm inte att tvätta bort färgstänk på skaftet, annars blir det svårt att justera längden.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Chansa inte med säkerheten, hyr en byggställning när du ska måla högt upp.

10. Hyr en byggnadsställning

Har du en villa med två våningar så blir takhöjden ganska rejäl. Det märks om inte annat när du står längst upp på stegen och vinglar.

Tyvärr händer det många olyckor varje år när stegar används – cirka 6.000. Det beror ofta på ett bristfälligt halkskydd där stegen glider mot underlaget.

Använder man stege så ska vinkeln mot väggen vara ganska liten. Inte så liten att stegen väger över, utåt, men ändå närapå. Då skickas kraften nedåt, istället för bakåt (stegen glider).

Vår starka rekommendation är därför att hyra en byggnadsställning när du behöver jobba högt upp. Det kostar inte så mycket och jobbet går snabbare när man kan stå stabilt. Väl värt pengarna.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning.Investera i en stabil, tvådelad aluminiumstege som går att förlänga stegvis.
Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning. En lagom bred roller, som passar bredden på din panel, kan spara tid vid målningen. Fråga personalen i din färgbutik vilken roller som är bäst.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning. Falu Rödfärg är en klassisk slamfärg med anor från 1500-talet. Den kan användas för obehandlat och ohyvlat virke, utan grundfärg. Men först måste man borsta bort all gammal färg som sitter löst.

Träfasad, målning, fasadmålning, underhåll, roller, penslar, färg, måleributik, ROT-avdrag, yrkesmålare, utomhusmålning, stege, ställning. Var inte rädd för att lägga på mycket färg, men stryk ut ordentligt och jobba in färgen i träet. Sikta på två tunna lager av färg, då får man bra täckning och gott skydd.

Fler artiklar i ämnet:

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Funderar du på att bygga carport?

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Bygg & renovera

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Med bets och lasyr kan du färga både gamla och nya möbler eller få ett staket att se ut som nytt igen. Träets vackra struktur lyfts fram och du kan g...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...