Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren
Ska du lyckas med dina projekt hemma behövs ofta en borrskruvdragare. I den här guiden får du tipsen som gör att du kan välja precis rätt elverktyg för dina behov!
Text: Pär Brandt
Du blir inte riktigt lycklig förrän det ligger en sladdlös borr- och skruvdragare i din verktygslåda. Äntligen kan du dra åt skruvar, borra och använda roterande slipverktyg. En hel värld av möjligheter öppnar sig!
Känslan av att klara av ett projekt själv ger ett välmående och en stolthet som inte ska underskattas. Och en bra borrskruvdragare är ofta en förutsättning för att lyckas med det praktiska arbetet.
Nu kommer vi till den svåra delen – vilken maskin är rätt för dig? Det finns en uppsjö av borr- och skruvdragare på marknaden. Med prislapp från ett par hundralappar till en förskräcklig massa tusenlappar.
Läs vidare så ska vi guida dig till rätt val av borr- och skruvdragare – den som är perfekt för just dig!
Den har maskinen har ett vinklat huvud, väldigt bra i trånga utrymmen.
Välj maskin efter behov
När du ska välja ut en lämplig, sladdlös skruvdragare är det främst två saker du ska fråga dig själv:
1) Hur mycket pengar vill jag lägga på en skruvdragare?
2) Vad är det för skruvdragare jag behöver?
Låt oss ge en förklaring. Om svaret på fråga 1 är att du vill ge max 300 kronor för en borr- och skruvdragare så finns det en sådan hos exempelvis Biltema.
Om svaret på fråga 2 är att du ska bygga ett trädäck till verandan på 300 kvadratmeter, då behöver du sannolikt något bättre och mera hållbart än den skruvdragare som var svaret på fråga 1.
Det betyder absolut inte att Biltemas skruvdragare för 299 kronor är en dålig produkt i förhållande till pris och prestanda. Bor du i lägenhet och behöver en skruvdragare 5–10 gånger om året, då kan en billig skruvdragare vara helt perfekt.
Men bor du i villa och gillar att regelbundet göra större projekt, då är det mycket bättre att satsa på skruvdragare av hög kvalitet – som därför kostar mer.
Ska du göra många och stora projekt? Välj då en maskin av hög kvalitet. Kostar en del, men håller länge.
Välj spänning 12-18V
När man letar skruvdragare brukar modellnamnet alltid innehålla siffror och ett stort V. Den beteckningen anger spänningsnivå i batteriet.
Lite förenklat kan man säga att en högre spänning innebär en starkare maskin och ett batteri som håller längre innan det måste laddas om.
Vi rekommenderar inga borr- och skruvdragare under 12 volt, exempelvis de på 3,6V. De är som regel för klena och behöver laddas ofta.
Välj istället en maskin på 12, 14,4 eller 18 volt. Det finns även skruvdragare med batterier på 24, 36 eller 40 volt, men det är oftast proffsmaskiner med en hög prislapp.
Den här maskinen har en LED-lampa under chucken som lyser upp arbetsområdet. Mycket bra finess!
Behöver du finesser?
Moderna borr- och skruvdragare har ibland funktioner som du sätter värde på. Ibland ökar då priset, men kanske är det ändå något du vill ha?
Något vi verkligen rekommenderar är maskiner med en eller flera lampor, så kallad arbetsbelysning. Guld värt då det av någon märklig anledning alltid (nästan) är mörkt eller skugga där man ska borra och skruva.
Vissa borr- och skruvdragare har slagfunktion, vilket innebär att borret inte bara snurrar utan också knackar sig fram. Bra om man behöver borra i tegel. Men har du en hård, bärande betongvägg behövs det en stor borrhammare – de flesta sladdlösa maskiner är för kraftlösa (men det finns förstås undantag).
Flera tillverkare har ett gemensamt batteri som passar till flera olika borrskruvdragare, vinkelslipar, cirkelsågar, med mera. En fördel om du i framtiden ska investera i fler verktyg.
Batterier dör – och är dyra
En vacker dag kommer din borr- och skruvdragare att kännas trött. Batteriet tar snabbt slut och det spelar ingen roll hur länge du laddar – det tar slut lika fort igen.
Då är det dags att säga farväl till ditt döda batteri. Och gör det på en återvinningsstation, där batteriet kan återuppstå som nya råvaror. Batterier får inte slängas i soporna eftersom de innehåller miljöfarliga ämnen.
Förutom sorgen kommer det även att svida illa i plånboken när du ska leta upp ett nytt batteri, eftersom det är den dyraste delen av ditt elverktyg.
De mest kända varumärkena som Bosch, DeWalt, Makita, Ryobi, med flera går att hitta som ”piratkopior” på nätet men det är sällan man sparar så mycket och det kan bli svårt att returnera om ett batteri inte funkar. Kapacitet och livslängd kan dessutom vara sämre, jämfört med originalbatterierna.
Ladda batteriet rätt
Den dyraste delen på en borr- och skruvdragare är alltså batteriet. Ladda upp inför användning och följ tillverkarens instruktioner för laddning och förvaring.
Det är till exempel inte bra för batteriets livslängd att det står helt urladdat under längre tid. Eller förvaras i ett kallförråd.
Om du ska jobba ett långt arbetspass kan det vara smart att ha två batterier och ladda dom växelvis. Samtidigt som du arbetar med ditt projekt kan det andra batteriet stå på laddning.
Batterier finns i olika storlek. Stora batterier räcker längre men är tyngre och kostar mer.
Ett batteri passar alla
Flera tillverkare av sladdlösa verktyg har en enhetlig batterityp som passar i en hel serie av olika maskiner. Det gäller för tillverkare som Bosch, DeWalt, Makita och Ryobi men även kedjor med egen tillverkning som Biltema och Jula.
Gemensamma batterier är smidigt för användaren då man bara behöver en laddare och dessutom hålls kostnaderna nere.
Även om samma batteri passar i alla maskiner så finns det batterier med olika kapacitet, eller storlek om man så vill. Storleken mäts i amperetimmar, Ah. Stora batterier på till exempel 5,0 Ah håller länge men har nackdelen att vara tyngre.
Tyvärr finns det inte mycket av standardisering i branschen. Varje tillverkare har sina egna batterier och det går som regel inte att byta mellan olika märken.
Vilken chuckkapacitet?
Chuck är ett lite lustigt ord, om man inte använt roterande elverktyg. Men det är alltså den justerbara delen längst fram som greppar om borret eller den sexkantiga bitshållaren.
Chucken ska vara ergonomiskt utformad så att det är lätt och går snabbt att byta borr eller bits.
Men man kan välja chuck med olika ”kapacitet” eller greppvidd. För ett antal år sedan var det ovanligt med en chuck som greppade mer än 10 millimeter, men nu är det många tillverkare som erbjuder en greppvidd på 13 millimeter (1/2 tum).
Vet du på förhand att det kan bli aktuellt med större borr så är 13 mm chuck en fördel.
Det är viktigt att skruvdragaren är lagom stor, inte för tung och går att hantera med en hand.
En vikt som passar dig
Att ha en kraftfull skruvdragare är förstås bra, men om den är för tung att hantera är det ändå inte rätt maskin för dig. Ett sätt att sänka vikten är att välja ett mindre batteri.
Ergonomi är viktigt och egentligen är det bara du själv som kan avgöra vad som känns bäst. Några av de elverktyg som brukar rankas bland de bästa är ganska kompakta, med bra balans mellan över- och underdel.
Det är även viktigt att kunna nå knapparna på maskinen utan att ändra grepp, till exempel att skifta rotationsriktning.
Besök gärna de butiker som har de maskiner du tror är rätt för dina behov och budget. Känn på maskinen och provborra om det finns möjlighet.
Ganska snart inser du att det är väldigt smart med två batterier. Ett i maskinen och ett på laddning, sen växlar du när det behövs.
Välj rätt färg på din maskin
Det här kan låta lite löjligt – färgen kan väl inte ha någon betydelse? Jo, faktiskt. Några tillverkare använder färg för att skilja på verktyg för proffs och hemmafixare.
Bosch har till exempel en blå serie med verktyg framtagna för hantverkare som använder verktygen dagligen. Boschs gröna serie är utvecklad för hemmafixaren som vill ha hög kvalitet och verktyg som är enkla att hantera. Och som vi kan gissa är det en väsentlig prisskillnad mellan de två serierna av elverktyg.
Andra tillverkare väljer att rikta sina produkter mot olika målgrupper med hjälp av två eller flera varumärken. Stanley tillverkar exempelvis skruvdragare under sitt eget namn men äger också Black & Decker samt DeWalt, med flera varumärken.
En relativt liten och kort skruvdragare är perfekt för att montera exempelvis möbler. Lätt att hantera och får plats i trånga utrymmen.
Batteri eller sladd?
Vore det inte bättre att köpa en mer kraftfull borrmaskin med 230V sladd? Förmodligen inte. Moderna, sladdlösa borrskruvdragare är som regel kraftfulla nog för de flestas behov.
Speciellt när man jobbar utomhus är det väldigt bekvämt att slippa använda förlängningssladd.
Ett undantag är borrhammare, som egentligen är ett helt annat verktyg än en slagborrmaskin. Borrhammare slår långsammare men mera kraftfulla slag och är avsedda för betongväggar och sten. En borrhammare har en speciell typ av borr med SDS-fattning.
Givetvis finns det även sladdlösa borrhammare men de brukar ha en rätt saftig prislapp för hemmafixare.
Är vridmomentet viktigt?
Vridmoment används som ett sätt att beskriva hur kraftfullt elverktyget är. Vridmoment mäts i enheten newtonmeter, förkortat Nm.
De minsta skruvdragarna har ett vridmoment på 3–10 Nm, de större borrskruvdragarna på 12 eller 18 volt har oftast växelväljare för mer kraft eller snabbare rotation. I det senare fallet kan det maximala vridmomentet vara 60–80 Nm, även om det förstås också finns skruvdragare som ger betydligt mer än så.
Om elverktyget ger 60 Nm brukar den vridande kraften vara mer än man kan hålla med enhandsfattning. Då behövs ett sidmonterat stödhandtag så att man kan greppa maskinen med båda händerna.
Behöver man dra i väldigt stora skruvar kan det behövas en så kallad slagskruvdragare. Den hamrar runt skruven och har ett högt vridmoment, 200 Nm eller högre. Den här typen av maskin används även när man skiftar hjul på en personbil.
Vad betyder kolborstfri?
Proffsmaskiner har nästan alltid en konstruktion som innebär att de inte använder kolborst (som överför ström till en rotor). Kolborsten slits, dammar och stjäl en del energi.
En kolborstfri – brushless som det heter på engelska – maskin är nästan underhållsfri, får längre batterilivslängd och mer vridmoment. Väldigt bra fördelar, men den är som regel också dyrare.
Välj en skruvdragare som är lagom stor, inte för tung och passar dig.
Vilken maskin är bäst?
Det är många redaktioner och företag som testat borrskruvdragare. Nedan hittar ni ett axplock av de senaste testerna.
Råd & Rön gör väldigt bra tester, som vanligt. Testet går att köpa och läsa för 49 kronor, via Swish. Resten av testerna är gratis att läsa.
Råd & Rön, Borrskruvdragare och slagborrmaskiner – bäst i test
M3 Skruvdragare med borr – stort jämförande test
Proffsmagasinet, Våra 5 populäraste borrskruvdragare 2022
Guide hos Gör det själv: Skruvdragare
Bäst i test: Bäst skruvdragare 2022
Skruvdragare: 6 bästa modeller - Bäst i test
Vi i villa, Test: Borrskruvdragare för proffs och hemmafixare
Bygga Hus, Test skruvdragare - vilken är bäst?
Testat.nu, Bästa Skruvdragaren