Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder
Inspiration PUBLICERAD 16/7/2024

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för att snabbt och skonsamt få bort märken på trä.

Text: Pär Brandt

Ibland känns det som om livet bara består av fläckar. På kläder, möbler, bord och golv.

Som tur är finns det en del knep och effektiva metoder att få bort fläckar. Den här gången ska vi tipsa om det som fungerar på obehandlade träytor – det vill säga trä som inte är lackerat.

Lackerade träytor har ett skyddande lager av färg, ofta en typ av klarlack. Då behöver man som regel börja med att slipa bort färgen, men det är en artikel vi sparar till en annan gång.

Oftast är det fläckar från vatten som man vill få bort från träytan. De kan vara envisa, speciellt om vattnet legat kvar länge. Vattenfläckar från blomkrukor kan också vara en svår nöt att knäcka, liksom urinpölar från husdjuren.

Fläckar från metall (rost) kan vara riktigt tuffa att ta bort men där finns det en effektiv metod: oxalsyra.

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.Man kan ju inte bli arg på en sådan här sötnos, men torka upp så snabbt som det går.

Torka upp snabbt

Om det spills ut vätska någonstans så är det viktigt att snabbt torka upp. Det behöver inte bli perfekt rent, men du sparar mycket tid jämfört med att senare försöka få bort envisa fläckar efter vatten (eller rödvin, läsk, urin, och så vidare).

I efterhand kan du rengöra noggrannare. Låt ytan bli helt torr innan du bedömer om det blev en fläck eller ej. En träskiva kan behöva ett dygn innan den är helt torr.

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.En obehandlad träyta kan behandlas med träolja eller vax, då minskar risken för fläckar.

Förebygg fläckar

Det enklaste sättet att förebygga fläckar är att underhålla träytan. Det kan man göra med träolja, vax, möbelpolish eller någon specialprodukt.

Du kan läsa mer om detta ämne genom att läsa vår specialartikel ”Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet.

Det går även att skydda trä – och göra det vackrare – med hjälp av lasyrfärg och betsning (klicka på länken för att läsa artikeln).

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.Har det regnat in från en öppen balkongdörr kan det bli fula vattenfläckar på golvet.

Börja försiktigt

Det är onödigt att skjuta mygg med kanon. Samma princip gäller vid fläckborttagning på trä – tar man i för mycket kan det bli skador eller missfärgning.

Börja därför med de skonsamma metoderna. Med lite tur är det tillräckligt för att få bort fläckarna. Funkar inte det får man ta till tuffare medel.

I punktlistan nedan börjar vi med milda alternativen, sen blir det allt kraftigare kaliber.

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.Rabarber är inte bara gott, det kan lösa fläckar också.

1. Rabarber löser fläckar

Det låter som trolleri men rabarber kan användas för att ta bort svaga fläckar på trä. Rabarber innehåller en mindre mängd oxalsyra och kan värt att pröva som ett första steg.

Snitta av stjälken och gnugga direkt på fläcken med rabarbern. Upprepa med en färsk snittyta.

Låt rabarbersaften ligga kvar i några minuter och upprepa, om det behövs. Mängden oxalsyra är så liten att det inte finns någon risk att förvärra läget.

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.Lägg dubbelvikt hushållspapper på träytan och värm några sekunder med strykjärnet.

2. Trolla med värme

Ett strykjärn brukar ingå i de flesta hushåll. Ställ värmen på ”medelvärme” och se till att inte ångfunktionen är aktiverad.

Lägg en bit dubbelvikt hushållspapper över fläcken och värm med strykjärnet. Det ska räcka med några sekunder. Lyft på pappret och se om fläcken försvunnit – trolleri! 

Om fläcken fortfarande är kvar så frestas inte att dra på med mer värme, det kan skada träytan och/eller orsaka en träresning.

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.En borste är bra för att nå ner och skrubba i träytan.

3. Bikarbonat och ättika

En klassiker bland alla husmorstips är att rengöra fläckar med bikarbonat och ättika. Milt, skonsamt och ofta effektivt.

Bikarbonat är lätt alkaliskt medel (pH 8) som löser fettfläckar. Ättiksprit (12 %) har lågt pH-värde kring 2,2. Det är när man kombinerar dessa som rengöringen blir effektiv mot både feta fläckar och rost från till exempel en blöt plåtkanna. Ättika är även bra mot kaffefläckar.

Blanda några matskedar bikarbonat och hälften så många skedar ättika i en skål, rör runt till en smet och skrubba sedan på fläcken med en rotborste (eller motsvarande). Stråna i borsten tränger ner bra i träfibrerna. 

Låt blandningen ligga kvar i 20-30 minuter på träytan och torka sedan rent med en blöt trasa. Förhoppningsvis är fläcken nu borta.

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.Oxalsyra finns att köpa i bygghandeln. Förvaras oåtkomligt för barn!

4. Starkast: oxalsyra

Fungerar inget annat är det dags för det tunga artilleriet: oxalsyra.

Oxalsyra bleker en obehandlad träyta och kan även lösa upp mörka rostfläckar från stål (stekpanna, blomkruka, vattenkanna, med mera).

Oxalsyra är effektivt men också mycket starkt, ungefär 3.000 gånger starkare än ättika (!) med ett väldigt lågt pH-värde kring 1,5. Använd alltid skyddsglasögon och någon typ av gummihandskar.

Bland några matskedar oxalsyra (pulver) med cirka dubbel mängd vatten, rör om utan att stänka. Oxalsyra missfärgar rostfritt stål och aluminium, så använd en plastsked för att lägga ut blandningen på fläcken.

Låt oxalsyran verka i några minuter och torka torrt med hushållspapper.

När träytan är blöt så kan det vara svårt att se om fläcken bleknat eller försvunnit. Låt torka och upprepa behandlingen om det behövs.

För att få ett jämnare resultat kan du använda en svagare blandning av oxalsyra och vatten på området runt den ursprungliga fläcken. Då blir det inte så skarpa (och synliga) gränser.

Tänk på att alltid förvara oxalsyra på ett säkert sätt – helst med lås – som barn inte kan nå.

Guide, fläckar, vatten, trä, träbänk, bänkskiva, parkettgolv, oxalsyra, rabarber, värme, strykjärn, bikarbonat, ättika, borste, järn, rost, mörkt, blomvatten, urin.Envisa kaffefläckar brukar gå att skrubba bort med bikarbonat och ättika.
 

Fler artiklar om rengöring:

Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Smarta miljöknepet – tvätta dina mattor i snön

Tvätten luktar illa – gör eget sköljmedel och rensa tvättmaskinen

Så tar du bort fläckar av rödvin från kläder, mattor och möbler
 

Mer om Inspiration
Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Inspiration

Tinder listar de bästa öppningsreplikerna för varje stjärntecken

När det kommer till dejting idag, spelar stjärntecken en allt viktigare roll. Faktum är att en stor andel unga människor ser på stjärntecken som en avgörande...

Inspiration

Så fixar du årets bästa kräftskiva

Kräftsäsongen är här och med den en av sommarens mest älskade traditioner. Med några enkla knep kan du göra kräftskivan till en oförglömlig kväll för dina...

Mest lästa
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...