Matlådor som smakar lika bra dagen efter
Smaktipset PUBLICERAD 26/2/2025

Matlådor som smakar lika bra dagen efter

Att laga matlådor behöver varken vara tråkigt eller tidskrävande. Med smarta recept och enkla knep kan du förbereda måltider som är lika goda vid lunch som de var nylagade. Här är fyra recept som håller sig fräscha i kylen och blir riktiga favoriter i matlådan.

Kycklinggryta med kokosmjölk och lime

En krämig gryta med asiatisk touch som behåller sin smak även dagen efter.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Saften av 1 lime
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Skär kycklingen i bitar och bryn i en stekpanna. Lägg åt sidan.
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs i pannan tillsammans med currypastan.
  3. Tillsätt kokosmjölk, paprika i strimlor och kycklingen. Låt sjuda i 10 minuter.
  4. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera med ris eller nudlar.

För att riset ska hålla sig luftigt i matlådan, låt det svalna helt innan du stänger locket.

Krämig pasta med kyckling och soltorkade tomater

En smakrik och krämig pastarätt som håller sig saftig även efter uppvärmning.

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g pasta (gärna penne eller fusilli)
  • 300 g kycklingfilé
  • 1 dl soltorkade tomater i olja
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna och häll av vattnet.
  2. Skär kycklingen i bitar och bryn den i en stekpanna.
  3. Hacka de soltorkade tomaterna och fräs dem med kycklingen.
  4. Tillsätt crème fraiche, grädde och pressad vitlök. Låt sjuda i några minuter.
  5. Krydda med basilika, salt och peppar. Blanda med pastan och fördela i matlådor.

För extra smak, toppa med lite riven parmesan innan servering – och varför inte lägga till en näve spenat för mer färg och näring?

Salladen som blev viral – bulgur- och fetaostsallad

Under inspelningarna av tv-serien Vänner åt Jennifer Aniston ofta en näringsrik sallad till lunch. Den blev så populär att receptet började spridas på nätet, och idag är det en favorit för den som vill ha en fräsch och mättande matlåda.

Ingredienser (4 portioner):

  • 4,5 dl bulgur (okokt) – kan bytas ut mot havreris eller quinoa
  • 1 gurka, skivad i halvmånar
  • 2 dl hackad färsk persilja
  • 2 dl hackad färsk mynta
  • 1,5 dl hackad rödlök
  • 2 dl rostade och saltade pistagenötter (eller solrosfrön som alternativ)
  • 5 dl kikärtor (avrunna och sköljda)
  • Saften av 4 citroner
  • 1 dl olivolja
  • Havssalt och svartpeppar efter smak
  • 2 dl smulad fetaost

Instruktioner:

  1. Koka bulgur enligt anvisningarna och låt den svalna.
  2. Blanda bulgur med kikärtor, gurka, rödlök, fetaost, pistagenötter och örter i en stor skål.
  3. Ringla över citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar.
  4. Fördela i matlådor och förvara i kylen.

Denna sallad smakar ännu bättre efter några timmar när smakerna fått sätta sig.

För att matlådorna ska hålla längre – tänk på att låt maten svalna innan du stänger matlådan och ät upp dem inom tre dagar. 

Fler recept från Smaktipset:

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning

Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigian

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Mat och dryckeskombinationer som alltid går hem

Att kombinera mat med rätt dryck kan lyfta en måltid från god till fantastisk. Oavsett om du föredrar vin, öl eller alkoholfria alternativ finns det enkla...

Smaktipset

Vad blir det till middag? Smaka på klassiska recept som aldrig går ur tiden

Från det svenska kökets rustika rätter till klassiker inspirerade av internationella smaker – vissa recept blir aldrig omoderna. De bär på en histori...

Smaktipset

Följ med på resan från druva till vin

Visste du att varje vinflaska du öppnar bär på en historia som börjar i en enkel druva? Från vinodlingens gröna rader till vinglasets djupa toner är resan...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Trädgård

Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får en buskigare...

Inspiration

Feng shui i hemmet – så arrangerar du ditt hem för harmoni och välmående

Vill du skapa ett hem som känns mer harmoniskt, lugnt och välkomnande? Feng shui är en uråldrig kinesisk filosofi som hjälper dig att inreda med balans...