Matlådor som smakar lika bra dagen efter
Att laga matlådor behöver varken vara tråkigt eller tidskrävande. Med smarta recept och enkla knep kan du förbereda måltider som är lika goda vid lunch som de var nylagade. Här är fyra recept som håller sig fräscha i kylen och blir riktiga favoriter i matlådan.
Kycklinggryta med kokosmjölk och lime
En krämig gryta med asiatisk touch som behåller sin smak även dagen efter.
Ingredienser (4 portioner):
- 500 g kycklingfilé
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 1 msk röd currypasta
- 1 röd paprika
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- Saften av 1 lime
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Skär kycklingen i bitar och bryn i en stekpanna. Lägg åt sidan.
- Hacka lök och vitlök. Fräs i pannan tillsammans med currypastan.
- Tillsätt kokosmjölk, paprika i strimlor och kycklingen. Låt sjuda i 10 minuter.
- Smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera med ris eller nudlar.
För att riset ska hålla sig luftigt i matlådan, låt det svalna helt innan du stänger locket.
Krämig pasta med kyckling och soltorkade tomater
En smakrik och krämig pastarätt som håller sig saftig även efter uppvärmning.
Ingredienser (4 portioner):
- 300 g pasta (gärna penne eller fusilli)
- 300 g kycklingfilé
- 1 dl soltorkade tomater i olja
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl grädde
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk torkad basilika
- Salt och svartpeppar
Instruktioner:
- Koka pastan enligt anvisningarna och häll av vattnet.
- Skär kycklingen i bitar och bryn den i en stekpanna.
- Hacka de soltorkade tomaterna och fräs dem med kycklingen.
- Tillsätt crème fraiche, grädde och pressad vitlök. Låt sjuda i några minuter.
- Krydda med basilika, salt och peppar. Blanda med pastan och fördela i matlådor.
För extra smak, toppa med lite riven parmesan innan servering – och varför inte lägga till en näve spenat för mer färg och näring?
Salladen som blev viral – bulgur- och fetaostsallad
Under inspelningarna av tv-serien Vänner åt Jennifer Aniston ofta en näringsrik sallad till lunch. Den blev så populär att receptet började spridas på nätet, och idag är det en favorit för den som vill ha en fräsch och mättande matlåda.
Ingredienser (4 portioner):
- 4,5 dl bulgur (okokt) – kan bytas ut mot havreris eller quinoa
- 1 gurka, skivad i halvmånar
- 2 dl hackad färsk persilja
- 2 dl hackad färsk mynta
- 1,5 dl hackad rödlök
- 2 dl rostade och saltade pistagenötter (eller solrosfrön som alternativ)
- 5 dl kikärtor (avrunna och sköljda)
- Saften av 4 citroner
- 1 dl olivolja
- Havssalt och svartpeppar efter smak
- 2 dl smulad fetaost
Instruktioner:
- Koka bulgur enligt anvisningarna och låt den svalna.
- Blanda bulgur med kikärtor, gurka, rödlök, fetaost, pistagenötter och örter i en stor skål.
- Ringla över citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar.
- Fördela i matlådor och förvara i kylen.
Denna sallad smakar ännu bättre efter några timmar när smakerna fått sätta sig.
För att matlådorna ska hålla längre – tänk på att låt maten svalna innan du stänger matlådan och ät upp dem inom tre dagar.