Matlådor som smakar lika bra dagen efter
Smaktipset PUBLICERAD 26/2/2025

Matlådor som smakar lika bra dagen efter

Att laga matlådor behöver varken vara tråkigt eller tidskrävande. Med smarta recept och enkla knep kan du förbereda måltider som är lika goda vid lunch som de var nylagade. Här är fyra recept som håller sig fräscha i kylen och blir riktiga favoriter i matlådan.

Kycklinggryta med kokosmjölk och lime

En krämig gryta med asiatisk touch som behåller sin smak även dagen efter.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Saften av 1 lime
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Skär kycklingen i bitar och bryn i en stekpanna. Lägg åt sidan.
  2. Hacka lök och vitlök. Fräs i pannan tillsammans med currypastan.
  3. Tillsätt kokosmjölk, paprika i strimlor och kycklingen. Låt sjuda i 10 minuter.
  4. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera med ris eller nudlar.

För att riset ska hålla sig luftigt i matlådan, låt det svalna helt innan du stänger locket.

Krämig pasta med kyckling och soltorkade tomater

En smakrik och krämig pastarätt som håller sig saftig även efter uppvärmning.

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g pasta (gärna penne eller fusilli)
  • 300 g kycklingfilé
  • 1 dl soltorkade tomater i olja
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna och häll av vattnet.
  2. Skär kycklingen i bitar och bryn den i en stekpanna.
  3. Hacka de soltorkade tomaterna och fräs dem med kycklingen.
  4. Tillsätt crème fraiche, grädde och pressad vitlök. Låt sjuda i några minuter.
  5. Krydda med basilika, salt och peppar. Blanda med pastan och fördela i matlådor.

För extra smak, toppa med lite riven parmesan innan servering – och varför inte lägga till en näve spenat för mer färg och näring?

Salladen som blev viral – bulgur- och fetaostsallad

Under inspelningarna av tv-serien Vänner åt Jennifer Aniston ofta en näringsrik sallad till lunch. Den blev så populär att receptet började spridas på nätet, och idag är det en favorit för den som vill ha en fräsch och mättande matlåda.

Ingredienser (4 portioner):

  • 4,5 dl bulgur (okokt) – kan bytas ut mot havreris eller quinoa
  • 1 gurka, skivad i halvmånar
  • 2 dl hackad färsk persilja
  • 2 dl hackad färsk mynta
  • 1,5 dl hackad rödlök
  • 2 dl rostade och saltade pistagenötter (eller solrosfrön som alternativ)
  • 5 dl kikärtor (avrunna och sköljda)
  • Saften av 4 citroner
  • 1 dl olivolja
  • Havssalt och svartpeppar efter smak
  • 2 dl smulad fetaost

Instruktioner:

  1. Koka bulgur enligt anvisningarna och låt den svalna.
  2. Blanda bulgur med kikärtor, gurka, rödlök, fetaost, pistagenötter och örter i en stor skål.
  3. Ringla över citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar.
  4. Fördela i matlådor och förvara i kylen.

Denna sallad smakar ännu bättre efter några timmar när smakerna fått sätta sig.

För att matlådorna ska hålla längre – tänk på att låt maten svalna innan du stänger matlådan och ät upp dem inom tre dagar. 

Fler recept från Smaktipset:

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Grekisk potatissallad med tzatziki – perfekt till sommarens grillning

Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigian

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Följ med på resan från druva till vin

Visste du att varje vinflaska du öppnar bär på en historia som börjar i en enkel druva? Från vinodlingens gröna rader till vinglasets djupa toner är resan...

Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Mest lästa
Trädgård

Odla dina egna tomater

Smaken av en solmogen tomat som du odlat själv är oslagbar. Och det är både roligt och faktiskt ganska enkelt att odla egna tomater. Någon gång i februari...

Smaktipset

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Fettisdagen den 4 mars närmar sig och semlor är en svensk tradition som de flesta av oss älskar. Men måste en semla alltid se ut eller smaka som en semla...

Smaktipset

Tips på basvaror för en fattig månad

Vilka matvaror är alltid bra att ha hemma när plånboken sviker? Vi tipsar om basvarorna som gör ditt liv lite enklare och plånboken mycket gladare.