Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen
Smaktipset PUBLICERAD 29/5/2024

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Vad sägs om att röra ihop middagen till hela familjen på 20 minuter? Omöjligt, svårt? Inte alls. Svaret är plåtmat! Här får du goda recept där ugnen gör jobbet.

Text: Pär Brandt

Att göra plåtmat var trendigt för några år sedan men har fallit lite i glömska. Synd, tycker vi, och bjuder därför på några tips som är lika lätta att laga som de är goda.

Grunden för plåtmat är att allt rostas i ugnen, i en djup ugnsplåt. Smakerna blir mer intensiva, ungefär som en rostad morot smakar mer än en kokt.

Du skivar upp grönsaker och annat på några minuter, resten av jobbet gör ugnen. Vill du skynda på processen kan du förbereda dig kvällen innan och förvara ingredienserna i kylskåpet.

När ugnen jobbar finns det tid över att göra en ”röra”, en sås (eller flera) som lyfter smakerna till nya höjder.

En annan fördel med plåtmat är att det inte blir så mycket disk att ta reda på i efterhand. Nog så viktigt en vardagskväll när livspusslet ska lösas på minimal tid. Disken går snabbast om du lagt ett lager aluminiumfolie eller bakplåtspapper i botten.

I de här recepten anger vi inte några exakta mängder. Du får helt enkelt fylla plåten med det du tycker är godast. Använder du en varmluftsugn är det ungefär samma temperatur i hela ugnen och då kan man använda både två och tre ugnsplåtar.

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Svårare än så här behöver det inte vara. Hela middagen i ugnen.

1. Chorizo och broccoli

Ställ ugnen på 200–225 grader. Snitta upp korven och skär broccolin (gärna färsk) i medelstora bitar.

Skala och skär rödlöken i ganska stora klyftor. Skrubba potatisen och skär även den i stora klyftor. Skala om du inte gillar potatisskal. Ringla gärna över lite olivolja eller marinad.

Vill du lyxa till det så smula fetaost över plåten de sista 10 minuterna i ugnen. Korv och potatis behöver inte så lång tid, kanske 40 minuter i ugnen. Ingen chorizo hemma? Då går det bra med falukorv också.

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Kyckling, tomat, lök och selleri. Enkelt och gott.

2. Kycklingbröstfilé och tomater

Ställ ugnens värme till 200–225 grader. Tina och skölj kycklingfiléerna. Skölj de små kvisttomaterna och lägg dem hela i plåten.

Skär tomaterna i ganska tjocka bitar, samma sak med den gula löken – stora klyftor. Finstrimla selleri på längden, cirka 10 centimeter långa bitar. Vill du ha lite mer färg så skär även ner 1–2 rödbetor. Pensla med olivolja och kryddblandning.

Kycklingen måste bli ordentligt genomstekt, vilket beroende på storlek kan ta 60–75 minuter. Servera till kokt ris, eller så skär du ner potatisklyftor också i blandningen på plåten.

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Töm kylskåpet och gör plåtmat. Perfekt för ledsen paprika eller tomat som behöver ätas upp snart.

3. Svamp, tomat och fetaost

Ställ ugnen på 200–225 grader. Färska champinjoner är ju gott men det går även bra med champinjoner på burk. Skölj de små kvisttomaterna och lägg dom hela på plåten.

Skölj och skär purjolök i tjocka bitar. Lägg gärna till finstrimlad paprika och helst gul, för det ger ett piggare utseende. Här finns det även skivad zucchini med i blandningen.

Låt plåten stå inne i 30–40 minuter. Ta ut plåten och strö smulad fetaost över blandningen, låt stå i ugnen i ytterligare 10 minuter. Servera till kokt ris, eller så skär du ner potatisklyftor också i blandningen på plåten.

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Blomkål och bacon kompletterar varandra. Barnens favorit.

4. Bacon och blomkål 

Sätt ugnstemperaturen på 200–225 grader. Blomkål och rökt bacon kompletterar varandra smakmässigt.

Skölj blomkålen noga och skär ner så att det blir relativt små buketter. Skär gärna ner purjolök eller gul lök också. Skär baconen i mindre bitare och rör runt dom i pannan.

Låt plåten stå inne i cirka 30 minuter. Ta ut och strö över riven ost, låt stå inne ytterligare 10 minuter. Enkelt men gott!

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Låt ugnen göra jobbet. Mycket enklare kan det inte bli.

5. Blomkål och paprika

Ställ ugnens värme till 200–225 grader. Skölj blomkålen, ta bort de grova stjälkarna och skär ner till relativt små buketter.

Skölj och kärna ur paprikan. Använd gärna paprika i olika färger. Skär i medelbreda strimlor och strö över tillsammans med brytbönor (haricots verts). Addera gärna purjolök.

Låt plåten vara inne 30–40 minuter, ta ut och strö på fetaost eller riven ost. In i ugnen ytterligare 10 minuter. Servera som egen rätt, alternativt till en köttbit eller fisk.

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Varför inte bjuda på flera goda såser till plåtmaten?

Såser och röror

Det här är ett ämne som räcker till en hel artikel. Och det är ett område som verkligen inbjuder till experiment.

Men om vi ska göra det enkelt för oss så behöver röra/sås inte vara knepigare än att du utgår från gräddfil, crème fraiche, turkisk/grekisk yoghurt eller majonnäs. Går du på diet går det att minska antalet kalorier genom att ersätta eller blanda ut med lättfil.

Det finns färdiga kryddblandningar som man kan röra ner i ovan nämnda exempel. Men det behöver egentligen inte vara svårare än att du rör ner en rejäl klick (fransk?) senap och kryddar. Spetsa till med pressad vitlök och citron.

Andra exempel på röra/sås är guacamole, ajvar, tzatziki och pesto. Vill du tillföra något med sötma så prova en färdig chutney eller gör den själv, vilket inte är så svårt.

Ett annat gott tillbehör till rostade grönsaker är hummus, gjort på kikärter och sesampasta samt olivolja.

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Grekisk tzatziki. Så enkelt och ändå supergott. Passar perfekt till de flesta rotfrukter.

Några extra tips

Även om det är enkelt att slänga in allt på en ugnsplåt kan det behövas en viss timing. Allt behöver inte lika lång tid i ugnen, helt enkelt.

Temperaturen bör vara kring 200–225 grader. Men alla ugnar är olika och du kan behöva justera både tid och grader. Se till att maten blir rostad, men inte bränd.

Använder du kyckling och rotfrukter kan de vara inne lika länge, cirka en timme. Rotfrukter som morötter grillas ganska snabbt och då kan du skiva dessa i tjockare skivor. Spetskål och fänkål behöver kanske mer tid och då kan de skivas tunnare. Gul och röd lök kan skivas grovt, i stora klyftor.

Nötter, fetaost och russin behöver betydligt kortare tid. Kanske 10 minuter. Då får du ta ut plåten (plåtarna) och lägga till detta på slutet. Se till att inte bränna dig. Halloumi brukar behöva längre tid, kanske 20–30 minuter.

Vill du ha extra smak blir det gott att ringla över en marinad över plåten, innan du ställer in i ugnen. Det kan vara så enkelt som olivolja med kryddor. Läs mer om marinad i den här artikeln (klicka för att öppna i nytt fönster).

Topping kan vara färska kryddor som timjan, oregano, rosmarin, mynta, och basilika. De behöver inte vara i ugnen utan läggs på i efterhand. Samma sak med ruccola och babyspenat.

I de här exemplen ingår det mycket grönsaker men det hindrar förstås inte att du serverar maten till en fräsch grönsallad.

Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Det finns flera böcker för dig som vill ha mer av inspiration och läckra recept med bilder. Här är tre exempel. "Plåtmat: grönt i en långpanna" av Julia Tuvesson, "Mat på en plåt" av Tareq Taylor och "Allt i ett-rätter" av Madeleine Landley.
Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Trött på kokt potatis? Rosta i ugnen istället.
Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Rotfrukter och blomkål är perfekt att rosta i ugnen. Var lite försiktig med rödbetor, har man för många blir allting rött.
Recept, plåtmat, ugn, rosta, grönsaker, kyckling, rotfrukter, blomkål, potatis, tomat, fetaost, bacon, röra, sås, guacamole, tzatziki, pesto, chorizo, gräddfil, crèmefraiche, majonnäs.Gör du mat till två personer så räcker det med en eldfast form. Arbetssättet är samma som för en hel plåt.

Fler recept från Smaktipset:

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt


 

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Är du inte riktigt nöjd med din lasagne? Då ska du absolut prova vår vegetariska ”lyx-lasagne” med extra allt. Dessutom bjuder vi på en hemlighet för att...

Smaktipset

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept...

Smaktipset

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigast...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Trädgård

Så blir du av med getingar - och undvik den farliga trenden!

Getingar kan vara obehagliga och i värsta fall farliga. Men det finns flera knep för att hindra getingplågan i sommar. Använd dock inte bensin - det är...