Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag
Bygg & renovera PUBLICERAD 15/8/2024

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Alla som någon gång målat, eller av andra skäl maskerat, hemma vet att tejpen kan lämna rester när den torkar på en yta. Dessa rester sitter då som berget, speciellt om du lämnat maskeringstejpen under en lång tid. När du väl upptäckt den kan det vara svårt att ta bort den – men vi har knepen.

Metoderna att ta bort maskeringstejp är olika, beroende på vilken yta tejpen sitter på. Glas, plast, trä eller tyg uppför sig på olika sätt när du rengör och du bör därför vara noga med att ta reda på vilket material tejpen sitter på – innan du inhandlar det som behövs för att avlägsna den.

Tejp består av ett ryggmaterial (remsa av papper eller annat material) och ett häftämne (lim). Remsan brukar vara relativt enkel att få bort, däremot brukar delar av limmet bita sig fast i underlaget. Ju längre tejpen sitter, desto svårare brukar det vara att få bort limmet.

Ett generellt råd är att välja tejp av god kvalitet, vilket de välkända produktnamnen brukar ha. Det kan vara frestande att köpa billig "no-name-tejp" men det ångrar du som regel efteråt.

Det finns en uppsjö av olika tejper. Använd rätt typ av maskeringstejp, av god kvalitet. Smal tejp är enklare att "svänga" med, bred tejp är lättare att få rakt.

Ta bort maskeringstejp på glas

Glas är både enklare och svårare att ta bort tejp på än andra material. Fördelen är att ytan är lätt att göra rent, nackdelen att det kan vara ömtåligt och känsligt för repor. Minsta lilla rest av lim syns tydligt, därför gäller det att vara noggrann.  Det bästa alternativet är att ta bort tejpen på glas med kemiska lösningsmedel. 

Gör så här:
Förbered genom att fylla en hink med ljummet vatten och tillsätta rengöringsmedel. Låt stå några minuter. Doppa en ren trasa och applicera på resterna, eller spruta direkt på, men glöm inte att använda skyddshandskar. Lämna medlet en stund och låt medlet bryta ner tejpens lim i minst 15 minuter innan du tar bort tejpen från glasytan. Tvätta glaset efteråt och torka efter med en torr trasa.

Att maskera snyggt och rakt, eller följa en kurvad yta, är lite av en konst. Träning ger färdighet.

Ta bort maskeringstejp från fönsterbleck

I soliga och varma fönster hårdnar tejpresterna snabbt i värmen, därför bör du rengöra så fort du kan för att slippa fläckar som sitter kvar. Här kan gnuggningsalkohol vara till hjälp. 

Gnuggningsalkohol är ett kärt barn med många namn. En del säger tvättsprit eller kirurgsprit och i Sverige brukar den namnges efter produktnamnet T-Röd (Kemetyl) som rödsprit. Tvättsprit brukar bestå av isopropylalkohol eller isopropanol, mellan 68–98 procent. Tvättsprit innehåller tillsatser som ska göra den odrickbar.

Gör så här:
Dra bort tejpen från fönsterblecket – till exempel med hjälp av en plastkniv. Ta en trasa och gnid över tejpresterna, använd fingrarna för att peta bort så mycket rester som mjöligt. Testa gnuggningsalkoholen på ett område för att se att det inte skadar ytan, fukta sedan en trasa och gnid tejpen tills den lossnat helt. 

Ett gammalt knep när man målar är att ta bort maskeringstejpen när färgen är halvtorr. Torkad färg kan annars lossna från underlaget och följa med när du river bort tejpen.

Ta bort maskeringstejp från plast

Visst kan du använda vatten eller svamp men risken är att det inte räcker för att lösa upp det klibbiga ämnet i tejpen. Använd dig istället av matolja för att lösa upp tejpen skonsamt och därmed få bort tejpresterna.

Gör så här:
Häll 1 matsked olja (vegetabilisk eller olivolja) i en liten behållare och doppa en torr trasa i den. Applicera på tejpresten och gnid in den försiktigt. Låt stå i cirka 10 minuter så att oljan får en chans att tränga igenom. När du fått bort alla rester, torka området igen med en mjuk trasa och sedan hela ytan. 

Ta bort maskeringstejp från målat trä

Att få bort maskeringstejp från målat trä är ofta extra lurigt, speciellt när du vill se till att inte skada underlaget. Men med dessa knep blir det enkelt – allt du behöver är en trasa och tvål eller vinäger.  

Gör så här:
Använd fingret för att gnugga över tejpresterna. Torka bort det klibbiga med en fuktig trasa doppad i tvålvatten. Du kan också förbereda lika många delar vatten och vinäger och blanda i en skål om du hellre föredrar det. Ta sedan en bomullspinne som doppats i blandningen och gnugga ytan tills resterna är borta. 

Jodå, universalspray kan lösa många olika typer av fläckar ...

Universalknepet på alla underlag

Limrester på underlaget är alltså det som oftast är problemet. Ett effektivt och skonsamt sätt att lösa upp limrester efter maskeringstejp är att använda universalspray. Det finns flera olika tillverkare men de två vanligaste – som man hittar överallt – är CRC 5-56 och WD-40.

Det fina med universalspray är att de innehåller en blandning av lösningsmedel som mjukar upp lim och får det att lossna från underlaget. Dessa lösningsmedel är relativt skonsamma och skadar (nästan) aldrig underlaget. Till skillnad mot exempelvis aceton som löser det mesta men som också skadar färg, plast och andra underlag. Ett av få ställen man kan använda aceton är på glas.

Spraya på universalsprayen och låt verka några minuter. Torka sedan bort limresterna med en bomullstrasa (gammal t-shirt eller frottéhandduk). Ibland kan man behöva upprepa för att få bort allt lim.


Artiklar för den händige:



Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Borra i betong – så lyckas du med rätt maskin, borr och plugg

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Funderar du på att bygga carport?

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...