Recept på ugnspannkaka – snabblagad klassiker som alla älskar
Smaktipset PUBLICERAD 8/3/2024

Recept på ugnspannkaka – snabblagad klassiker som alla älskar

Snabbt, gott och lättlagat, det är så vi vill ha det i vardagen. Ugnspannkaka är en kär gäst på middagsbordet och i lunchlådan. Men varför inte prova våra spännande variationer på grundreceptet?

Text: Pär Brandt

Fläskpannkaka, ugnspannkaka eller tjockpannkaka – kärt barn har många namn! Den här klassikern gillar alla och den går dessutom snabbt att laga.

Just snabbheten är viktig när barnen är vrålhungriga och man precis kommit hem från jobbet. Smeten rör du ihop på några minuter och resten av jobbet gör ugnen.

Men varför inte prova några varianter? Ugnspannkaka är lätt att variera och kanske skapar du en ny favorit, både för familjen och lunchlådan.

Fläskpannkaka, ugnspannkaka, tjockpannkaka, recept, snabblagat, lunchlåda, lingonsylt, fläsk, bacon, vegetarisk, halloumi, tofu, morötter, potatis, kålrot, purjolök, fänkål.En enkel ugnspannkaka behöver kompletteras, men varför inte testa våra varianter?

Grundrecept fläskpannkaka 4 personer

Ingredienser:

  • 4 deciliter vetemjöl
  • 8 deciliter mjölk
  • 4 ägg
  • 200 gram rimmat fläsk eller bacon
  • Margarin eller matolja för formen
  • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

  • Börja med att förvärma ugnen till 225 grader.
  • Skär det rimmade fläsket eller baconet i små bitar eller strimlor. Stek det sedan knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper (häll inte i vasken, det blir stopp då).
  • I en stor skål vispar du ihop ägg, vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och fortsätt vispa tills smeten är jämn och utan klumpar.
  • Krydda smeten med salt och svartpeppar efter smak. Kom ihåg att fläsket eller baconet redan kan vara salt, så smaka av smeten innan du tillsätter för mycket salt.
  • Häll smeten i en uppvärmd, smord ugnsfast form. Fördela det stekta fläsket eller baconet över smeten.
  • Ställ formen i den uppvärmda ugnen och grädda i cirka 25-30 minuter, eller tills ugnspannkakan är gyllenbrun och har stelnat helt.
  • Ta ut formen eller plåten från ugnen och låt pannkakan svalna något innan du skär den i portioner.
  • Servera med grönsallad eller rivna morötter, om så önskas.
  • Servera gärna med lingonsylt, där sötma och syrlighet kompletterar varandra. Eller varför inte rårörda lingon (klicka för att läsa recept i nytt fönster).
Fläskpannkaka, ugnspannkaka, tjockpannkaka, recept, snabblagat, lunchlåda, lingonsylt, fläsk, bacon, vegetarisk, halloumi, tofu, morötter, potatis, kålrot, purjolök, fänkål.Använd tjocka ugnsvantar, då är den heta plåten enklare att hantera.


Våga variera

Finns det vegetarianer runt middagsbordet kan man steka bacon eller fläsktärningar i en stekpanna och servera bredvid.

Vill du ha den vegetariska ugnspannkakan fylligare och mera matig går det att ersätta fläsket med grillad halloumi. Du kan även tärna tofu direkt ner i pannan, gärna den rökiga varianten som ger mer smak.

Ska man göra alla glada så gör en ugnspannkaka och servera bacon, tofu och/eller halloumi bredvid.

Vill du göra din ugnspannkaka mera ”matig” – och dessutom addera både färg och smak – kan du riva ner morötter i smeten. En annan variant är rivna, råa potatisar eller någon annan rotfrukt som exempelvis kålrot. Eller varför inte fint skivad purjolök eller fänkål?

De som vill känna sig extra nyttiga kan byta ut en deciliter vetemjöl mot grahamsmjöl. Då blir ugnspannkakan lite stadigare.

Fläskpannkaka, ugnspannkaka, tjockpannkaka, recept, snabblagat, lunchlåda, lingonsylt, fläsk, bacon, vegetarisk, halloumi, tofu, morötter, potatis, kålrot, purjolök, fänkål.Med lite grahamsmjöl blir ugnspannkakan stadigare.

Jag misslyckas – hjälp!

Det är oftast två problem som återkommer när man gör ugnspannkaka: den faller ihop eller fastnar i plåten.

Ugnspannkaka behöver en riktigt varm ugn och man kan faktiskt värma upp till 250 grader och sedan gå ner till 225 när man ställt in plåten eller formen. Därefter får ingen öppna ugnsluckan och nyfiket ”kolla” – då är risken stor att ugnspannkakan faller ihop.

Ett annat husmorsknep är att den djupa bakplåten eller formen ska stå inne i ugnen under uppvärmning. Annars finns risken att mitten på ugnspannkakan blir degig (för att plåten är kallare där) och inte ”växer upp”.

Nästa problem är att ugnspannkakan fastnar i formen eller bakplåten. Först och främst gäller det att plåten är ren från gammal smuts, du kan göra rent med exempelvis bikarbonat (klicka för att öppna i nytt fönster).

Sen gäller det förstås att smörja plåten ordentligt. Låt plåten bli varm, fyll i en klick flytande margarin och låt det smälta margarinet rulla runt i formen eller plåten.

Använd rejäla ugnsvantar när du hanterar heta plåtar, då har man bättre grepp. Se till att inte barnen är i närheten och därmed riskerar att bränna sig.

Fler recept från Smaktipset:

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...