Recept på ugnspannkaka – snabblagad klassiker som alla älskar
Snabbt, gott och lättlagat, det är så vi vill ha det i vardagen. Ugnspannkaka är en kär gäst på middagsbordet och i lunchlådan. Men varför inte prova våra spännande variationer på grundreceptet?
Text: Pär Brandt
Fläskpannkaka, ugnspannkaka eller tjockpannkaka – kärt barn har många namn! Den här klassikern gillar alla och den går dessutom snabbt att laga.
Just snabbheten är viktig när barnen är vrålhungriga och man precis kommit hem från jobbet. Smeten rör du ihop på några minuter och resten av jobbet gör ugnen.
Men varför inte prova några varianter? Ugnspannkaka är lätt att variera och kanske skapar du en ny favorit, både för familjen och lunchlådan.
En enkel ugnspannkaka behöver kompletteras, men varför inte testa våra varianter?
Grundrecept fläskpannkaka 4 personer
Ingredienser:
- 4 deciliter vetemjöl
- 8 deciliter mjölk
- 4 ägg
- 200 gram rimmat fläsk eller bacon
- Margarin eller matolja för formen
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
- Börja med att förvärma ugnen till 225 grader.
- Skär det rimmade fläsket eller baconet i små bitar eller strimlor. Stek det sedan knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper (häll inte i vasken, det blir stopp då).
- I en stor skål vispar du ihop ägg, vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och fortsätt vispa tills smeten är jämn och utan klumpar.
- Krydda smeten med salt och svartpeppar efter smak. Kom ihåg att fläsket eller baconet redan kan vara salt, så smaka av smeten innan du tillsätter för mycket salt.
- Häll smeten i en uppvärmd, smord ugnsfast form. Fördela det stekta fläsket eller baconet över smeten.
- Ställ formen i den uppvärmda ugnen och grädda i cirka 25-30 minuter, eller tills ugnspannkakan är gyllenbrun och har stelnat helt.
- Ta ut formen eller plåten från ugnen och låt pannkakan svalna något innan du skär den i portioner.
- Servera med grönsallad eller rivna morötter, om så önskas.
- Servera gärna med lingonsylt, där sötma och syrlighet kompletterar varandra. Eller varför inte rårörda lingon (klicka för att läsa recept i nytt fönster).
Använd tjocka ugnsvantar, då är den heta plåten enklare att hantera.
Våga variera
Finns det vegetarianer runt middagsbordet kan man steka bacon eller fläsktärningar i en stekpanna och servera bredvid.
Vill du ha den vegetariska ugnspannkakan fylligare och mera matig går det att ersätta fläsket med grillad halloumi. Du kan även tärna tofu direkt ner i pannan, gärna den rökiga varianten som ger mer smak.
Ska man göra alla glada så gör en ugnspannkaka och servera bacon, tofu och/eller halloumi bredvid.
Vill du göra din ugnspannkaka mera ”matig” – och dessutom addera både färg och smak – kan du riva ner morötter i smeten. En annan variant är rivna, råa potatisar eller någon annan rotfrukt som exempelvis kålrot. Eller varför inte fint skivad purjolök eller fänkål?
De som vill känna sig extra nyttiga kan byta ut en deciliter vetemjöl mot grahamsmjöl. Då blir ugnspannkakan lite stadigare.
Med lite grahamsmjöl blir ugnspannkakan stadigare.
Jag misslyckas – hjälp!
Det är oftast två problem som återkommer när man gör ugnspannkaka: den faller ihop eller fastnar i plåten.
Ugnspannkaka behöver en riktigt varm ugn och man kan faktiskt värma upp till 250 grader och sedan gå ner till 225 när man ställt in plåten eller formen. Därefter får ingen öppna ugnsluckan och nyfiket ”kolla” – då är risken stor att ugnspannkakan faller ihop.
Ett annat husmorsknep är att den djupa bakplåten eller formen ska stå inne i ugnen under uppvärmning. Annars finns risken att mitten på ugnspannkakan blir degig (för att plåten är kallare där) och inte ”växer upp”.
Nästa problem är att ugnspannkakan fastnar i formen eller bakplåten. Först och främst gäller det att plåten är ren från gammal smuts, du kan göra rent med exempelvis bikarbonat (klicka för att öppna i nytt fönster).
Sen gäller det förstås att smörja plåten ordentligt. Låt plåten bli varm, fyll i en klick flytande margarin och låt det smälta margarinet rulla runt i formen eller plåten.
Använd rejäla ugnsvantar när du hanterar heta plåtar, då har man bättre grepp. Se till att inte barnen är i närheten och därmed riskerar att bränna sig.