Ramslök - en tidig vårprimör att njuta av
Ramslök är den första vårprimören som växter vilt i skogar och fuktiga marker runtom i Sverige. En smakrik delikatess som påminner om vitlöken. Men vart hittar man denna gröna skatt och vilka recept kan man använda den till? Läs mer och ta del av alla våra tips gällande ramslöken.
Text: Frida Blom
Hitta ramslök i naturen
Ramslök finns främst i Skåne, på Öland och Gotland, men kan också odlas i trädgården i större delar av landet. Örten trivs bäst i fuktig och näringsrik jord, ofta på platser med mycket skugga och i lövskog. Ramslökssäsongen i Sverige är relativt kort och sträcker sig från slutet av april till mitten av juni – så vänta inte med att gå ut på ramslöksjakt.
Förväxla inte ramslöken med liljekonvaljen. Liljekonvaljen är giftig och kan vara farlig att förtära. De påminner om varandra till utseende men kan främst skiljas genom att ramslöken har en vitlöksliknande doft. En annan skillnad är att liljekonvaljens blad ofta sitter ihop två och två, medan ramslöken har singelblad. Ytterligare ett sätt att skilja dem åt är genom att titta på rötterna. Liljekonvaljens rot kan skifta mot rosa, medan ramslökens rot är vit och luktar starkt. Genom att vara uppmärksam på dessa detaljer kan man undvika förväxling och njuta av ramslök utan risk för förgiftning.
På engelska brukar ramslök benämnas som "wild garlic" och visst finns det en tydlig smak av vitlök.
Odla själv i trädgården
För att odla ramslök behöver du skaffa frön, plantor eller lökar och välja en plats med delvis skugga och väldränerad jord. Fröna kan sås direkt i jorden och lökarna planteras i djup fuktig och näringsrik jord. Bästa tiden att plantera är på hösten eller tidig vår. Detta eftersom ramslök behöver väckas till liv med en köldperiod. Efter utförd plantering är det möjligt att skörda den första grödan så snabbt som ett år efter att odlingen påbörjats.
Skörd och recept
När du har plockat din ramslök kan du använda den på en mängd olika sätt. Du kan hacka den fint och använda den som smaksättning till såser soppor, dressings, marinader och mycket mer. En ramslökspesto är också ett alternativ, perfekt till pasta. Eller varför inte ett ramslökssmör – perfekt inför grillsäsongen. Vi delar med oss av våra 3 favoritrecept – pesto, smör och soppa med ramslök!
Ramslökspesto:
Ingredienser:
En stor näve ramslök
75 gram av valfri nöt eller frö, exempelvis pinjenötter eller solrosfrön
50 gram parmesan
1,5 dl rapsolja (eller ta hälften olivolja och hälften rapsolja)
Några droppar citron
Salta och peppra efter smak
Gör så här:
Mixa ihop alla ingridienser förutom oljan. Häll sedan ner oljan medans du mixar tills att det blir den konsistens du är ute efter. Smaka av med peppar och salt.
Ramslökssmör
Ingredienser:
100 g osaltat smör, rumstempererat
En handfull färsk ramslök, finhackad
Saft från en halv citron
En nypa salt
Gör så här:
Blanda det rumstempererade smöret och den finhackade ramslöken i en skål.
Tillsätt citronsaft och en nypa salt, och blanda väl tills allt är väl kombinerat.
Placera smöret i en plastfolie eller en smörform och forma det till en rulle eller till den form du föredrar.
Låt smöret stelna i kylen i minst en timme.
Servera ditt färska ramslökssmör på en bit nybakat bröd, eller använd det som en smaksättare till dina favoriträtter.
Tips: För en extra smakrik variant kan du tillsätta andra örter som persilja eller timjan tillsammans med ramslöken.
Ramslökssoppa
Ingredienser:
1 stor lök
4 potatisar
1 liter grönsaksbuljong
2 dl grädde
50 g ramslök
Smör eller olivolja
Salt och peppar efter smak
Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i små bitar.
Fräs löken i smör eller olivolja i en stor kastrull tills den är mjuk och glansig.
Tillsätt potatisen och grönsaksbuljongen och låt koka tills potatisen är mjuk, i cirka 20 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt ramslöken. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät.
Tillsätt grädden och rör om tills soppan är jämn och krämig. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick crème fraîche och en kvist ramslök på toppen.
Tips: Om du vill ha soppan mer matig kan du tillsätta tärnad bacon eller riven ost.