Ramslök - en tidig vårprimör att njuta av
Smaktipset PUBLICERAD 15/5/2024

Ramslök - en tidig vårprimör att njuta av

Ramslök är den första vårprimören som växter vilt i skogar och fuktiga marker runtom i Sverige. En smakrik delikatess som påminner om vitlöken. Men vart hittar man denna gröna skatt och vilka recept kan man använda den till? Läs mer och ta del av alla våra tips gällande ramslöken.

Text: Frida Blom

Hitta ramslök i naturen

Ramslök finns främst i Skåne, på Öland och Gotland, men kan också odlas i trädgården i större delar av landet. Örten trivs bäst i fuktig och näringsrik jord, ofta på platser med mycket skugga och i lövskog. Ramslökssäsongen i Sverige är relativt kort och sträcker sig från slutet av april till mitten av juni – så vänta inte med att gå ut på ramslöksjakt. 

Förväxla inte ramslöken med liljekonvaljen.  Liljekonvaljen är giftig och kan vara farlig att förtära. De påminner om varandra till utseende men kan främst skiljas genom att ramslöken har en vitlöksliknande doft. En annan skillnad är att liljekonvaljens blad ofta sitter ihop två och två, medan ramslöken har singelblad. Ytterligare ett sätt att skilja dem åt är genom att titta på rötterna. Liljekonvaljens rot kan skifta mot rosa, medan ramslökens rot är vit och luktar starkt. Genom att vara uppmärksam på dessa detaljer kan man undvika förväxling och njuta av ramslök utan risk för förgiftning.

ramslök, skog, plockar, kvinna, helt fält med ramslökPå engelska brukar ramslök benämnas som "wild garlic" och visst finns det en tydlig smak av vitlök.

Odla själv i trädgården

För att odla ramslök behöver du skaffa frön, plantor eller lökar och välja en plats med delvis skugga och väldränerad jord. Fröna kan sås direkt i jorden och lökarna planteras i djup fuktig och näringsrik jord. Bästa tiden att plantera är på hösten eller tidig vår. Detta eftersom ramslök behöver väckas till liv med en köldperiod. Efter utförd plantering är det möjligt att skörda den första grödan så snabbt som ett år efter att odlingen påbörjats. 

Skörd och recept

När du har plockat din ramslök kan du använda den på en mängd olika sätt. Du kan hacka den fint och använda den som smaksättning till såser soppor, dressings, marinader och mycket mer. En ramslökspesto är också ett alternativ, perfekt till pasta. Eller varför inte ett ramslökssmör – perfekt inför grillsäsongen. Vi delar med oss av våra 3 favoritrecept – pesto, smör och soppa med ramslök!

Ramslökspesto:

Ingredienser:

En stor näve ramslök

75 gram av valfri nöt eller frö, exempelvis pinjenötter eller solrosfrön

50 gram parmesan

1,5 dl rapsolja (eller ta hälften olivolja och hälften rapsolja)

Några droppar citron

Salta och peppra efter smak

Gör så här:
Mixa ihop alla ingridienser förutom oljan. Häll sedan ner oljan medans du mixar tills att det blir den konsistens du är ute efter. Smaka av med peppar och salt. 

Ramslökssmör

Ingredienser:

100 g osaltat smör, rumstempererat

En handfull färsk ramslök, finhackad

Saft från en halv citron

En nypa salt

Gör så här:

Blanda det rumstempererade smöret och den finhackade ramslöken i en skål.
Tillsätt citronsaft och en nypa salt, och blanda väl tills allt är väl kombinerat.
Placera smöret i en plastfolie eller en smörform och forma det till en rulle eller till den form du föredrar.
Låt smöret stelna i kylen i minst en timme.
Servera ditt färska ramslökssmör på en bit nybakat bröd, eller använd det som en smaksättare till dina favoriträtter.
 

Tips: För en extra smakrik variant kan du tillsätta andra örter som persilja eller timjan tillsammans med ramslöken.

Ramslökssoppa

Ingredienser:

1 stor lök

4 potatisar

1 liter grönsaksbuljong

2 dl grädde

50 g ramslök

Smör eller olivolja

Salt och peppar efter smak
 

Gör så här:

Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i små bitar.
Fräs löken i smör eller olivolja i en stor kastrull tills den är mjuk och glansig.
Tillsätt potatisen och grönsaksbuljongen och låt koka tills potatisen är mjuk, i cirka 20 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt ramslöken. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät.
Tillsätt grädden och rör om tills soppan är jämn och krämig. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick crème fraîche och en kvist ramslök på toppen.
 

Tips: Om du vill ha soppan mer matig kan du tillsätta tärnad bacon eller riven ost.


Fler recept från Smaktipset:

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...