Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Finns det någon som inte gillar korv stroganoff? Denna svenska klassiker går dock att variera på flera spännande sätt. Frågan är om inte det vegetariska receptet är ännu godare än falukorven?
Text: Pär Brandt
Som vardagsmat är korv stroganoff svårslaget. Gott, snabblagat och billigt. Dessutom praktiskt att ta med sig i lunchlådan.
Här nedan ser du det klassiska receptet. Men läs gärna våra tips för att få en godare, mer kalorisnål eller vegetarisk variant. En vanlig storlek på falukorv är 800 gram, då är det bara att "dubbla" receptet nedan och spara det som blir över till lunchlådor.
Recept korv stroganoff 4 personer
Ingredienser:
- 400 gram falukorv (eller valfri korv)
- 1 stor lök, hackad
- 3 matskedar tomatpuré
- 2 deciliter kaffegrädde (10–12 procent)
- 1 matsked sojasås
- 1 matsked dijonsenap
- 1 matsked paprikapulver
- Salt och peppar efter smak
- Smör eller olja för stekning
- Eventuellt maizenamjöl för redning
- Färsk persilja, gräslök eller dill för garnering
Servera med ris och gröna ärtor, och/eller en grönsallad.
Instruktioner:
- Skär falukorven i tunna, långsmala skivor eller tärningar.
- Hetta upp en djup stekpanna med lite smör och/eller olja på medelhög värme. Tillsätt den hackade löken och stek den tills den börjar mjukna.
- Lägg till korvskivorna i pannan och stek dem tills de är lätt brynta på alla sidor. Häll i paprikapulvret på slutet och låt fräsa 15–20 sekunder.
- Rör i tomatpurén och hetta upp den tillsammans med korven och löken i några minuter för att frigöra smakerna.
- Häll i grädden och rör om tills alla ingredienser är väl blandade, sänk temperaturen.
- Tillsätt sojasås och dijonsenap i pannan och fortsätt röra om.
- Låt korv stroganoffen småputtra på låg värme i cirka 10–15 minuter, eller tills såsen har tjocknat och fått en krämig konsistens. Om du serverar pasta kan du spara en deciliter av kokvattnet (innehåller stärkelse) och använda för att få en krämigare konsistens. Fyll på lite vatten i taget. Vid behov går det även att reda med några matskedar maizenamjöl.
- Smaka av med salt och peppar efter behov.
Servera stroganoffen direkt när den är varm, tillsammans med ris, pasta eller rostade potatisklyftor. En eller två klickar gräddfil på tallriken är också gott. Garnera gärna med färsk persilja, gräslök eller dill för en extra touch av färg och smak.
Stroganoff med tofu är både gott och kalorisnålt. Här tillsammans med bulgur istället för ris.
Vegetarisk stroganoff
Här byter vi ut falukorven mot antingen tofu eller halloumi. Skär på samma sätt i långsmala strimlor och fräs upp tillsammans med lök och tomatpuré.
Vill du ha lite mer smak och karaktär så prova den alspånsrökta tofun. Barnen föredrar nog vanlig tofu då den har en ganska diskret smak, ungefär som falukorv. Har du veganer som middagsgäster är det tofu som gäller, och vegansk grädde.
Även halloumi finns med röksmak om du föredrar det. Halloumi kallas ibland för grillost.
Halloumi går utmärkt att grilla, eller fräsa på ganska hårt för att få färg och smak. Halloumi görs av mjölk från ko, får eller get – är alltså inte vegansk. En del halloumi görs med kalvlöpe (kalvmage) och då är den i strikt mening inte heller vegetarisk.
Inte så vanligt i Sverige, men stroganoff går att servera tlll potatismos också.
Kalorisnål stroganoff
Det går att byta ut grädden mot mjölk i receptet ovan. Som nämns i texten går det att få en krämig konsistens med pastavatten (tack vare stärkelsen) eller reda med några matskedar maizenamjöl.
Det går att hitta korv med en större andel kött, om man vill vara lite nyttigare. Tofu är det snålaste alternativet då det bara innehåller 75–120 kalorier per 100 gram. Falukorv ligger runt 270, som jämförelse. Halloumi ligger kring 300–330.
I många länder är det fullständigt naturligt att ha svamp i sin stroganoff.
Internationell stroganoff
Här i Norden gillar vi falukorv, eller annan korv, i vår stroganoff. Men grundreceptet från 1800-talet är baserat på tunna strimlor av biffkött och det är så man fortfarande äter stroganoff i de flesta länder.
En vanlig ingrediens är svamp, helst någon mera smakrik svamp än champinjoner. Mängden grädde är mindre – eller så använder man gräddfil – och som tillbehör har man gärna en syrlig yoghurt eller crèmefraiche. Ris? Nja, oftare serveras stroganoff ihop med pommes strips.
En kall snaps är aldrig fel till stroganoff.
Dricka till stroganoff
Att dricka rödvin till stroganoff går alldeles utmärkt. Du kan följa de vintips vi beskrev till köttfärssås och pasta (klicka för att läsa i nytt fönster).
Men öl passar i ärlighetens namn ännu bättre till stroganoff. Testa gärna något mera smakrikt än den vanliga, ljusa lagern. Varför inte veteöl? Kallas för weissbier (tyska) och witbier (flamländska), eller prova någon av alla de fina svenska veteöl som bryggs här hemma.
En kall snaps är aldrig fel till stroganoff. Prova några av de klassiska, skandinaviska nubbarna eller testa något annorlunda som Vasa 1628 (Nr 41312).
Stroganov-palatset i S:t Petersburg vittnar om släktens betydelse.
Vem var Stroganov?
Det finns många historier som beskriver hur maträtten biffstroganoff uppstod. Vilken som är mest sann vet vi inte men namnet lär komma från den tatariska adelsfamiljen Stroganov.
Biffstroganoff är för första gången omnämnd i den ryska författaren Jelena Molochovets kokbok från 1871. En fransk kock tog rätten till Paris och vann en gastronomisk tävling 1891, vilket sedan ledde till att rätten blev internationellt känd.
Rätten stroganoff lagas på många olika sätt. I Norden är det mest populärt att använda korv istället för nötkött.