Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både middagsgäster och lunchlådan.
Text: Pär Brandt
Alla har vi gjort pannkakor och receptet är så enkelt att många kan det i huvudet. Men det finns några knep som är värda att prova för att förbättra pannkakorna.
Låt dig inspireras av våra tips nedan så ska du se att pannkakorna kan bli ännu godare.
1. Låt smeten svälla
Det här har sällan stressade föräldrar tid med, men det är faktiskt en av de viktigaste ”hemligheterna”: låt pannkakssmeten svälla.
Minst 10 men helst 30 minuter. När smeten sväller så fuktar vätskan mjölet och det blir färre klumpar. Det gör även att pannkakorna håller ihop bättre.
Har du möjlighet så gör pannkakssmeten kvällen innan och låt den stå i kylen. Samma knep kan du använda till våfflor. Ett annat knep är att börja vispa med hälften av mjölken, då blir det enklare att undvika klumpar.
2. Glöm inte saltet
Var inte för feg med saltet i pannkakorna. Vad som är ”rätt” mängd salt är förstås en fråga om individuell smak, men testa gärna att ta lite mer än vad som står i receptet.
Tunna, frasiga och nygräddade pannkakor med en tydlig sälta – och rårörda jordgubbar ovanpå – är helt himmelskt gott!
Med lite träning går det att vända pannkakan i luften. Partytrick!
3. Ha en tunn smet
Det här borde vara självklart men många gör misstaget att ha en alltför tjock pannkakssmet. Vilket funkar till amerikanska pannkakor, men inte till de stora som man gör i en stekpanna.
För att pannkakorna ska bli tunna och frasiga ska smeten vara tunn och lättflytande. Inte som vatten, förstås, men förmodligen tunnare än du kanske brukar göra den.
4. Vaniljsocker
Ett hemligt knep som redan din mormor och farmor kunde. Det blir en lite rundare och fylligare smak med ett par teskedar vaniljsocker. Testa!
Och på tal om socker, om du brukar använda strösocker i pannkakssmeten så testa istället med ett par matskedar flytande honung.
Använd medelhög värme på plattan så att inte pannkakorna blir brända och svarta.
5. Kolsyra
Det här knepet är inte helt nytt och kan också användas för våfflor och vissa kakor. Att addera kolsyra gör att pannkakorna blir frasigare.
Gör smeten lite tjockare, låt den svälla och addera sedan några deciliter kolsyrat vatten innan det är dags att börja grädda pannkakorna. Vispa ordentligt. Har du inget bubbelvatten hemma så funkar det med club soda eller fruktsoda.
6. Inte för varmt
När barnen är hungriga ska det gå undan. Men ha inte för stark värme till stekpannan.
Med för hög värme blir pannkakorna lätt brända och svarta i ytan. Testa dig fram vilken temperatur som är bäst. På en induktionshäll kan man ha 10 lägen eller fler för värme och det kan exempelvis vara 6:an som är bäst, 5 är för sval och 7:an alldeles för varm.
Vispa först mjöl och mjölk, häll sedan ner de vispade äggen och fortsätt röra runt.
Recept pannkakor 4 personer
Ingredienser:
- 3 deciliter mjöl.
- 3 ägg.
- 6 deciliter mjölk.
- 2 teskedar vaniljsocker
- 1 tesked salt
- Smör vid stekningen.
Finns det något barn som inte älskar nygräddade pannkakor?
Instruktioner:
- Vispa ihop mjöl och mjölk. För en stor smet så underlättar det med en elvisp.
- Knäck äggen och vispa ihop gulan och äggvitan.
- Vispa ner äggen i smeten. Vispa noga.
- Tillsätt vaniljsocker och salt när du vispar smeten.
- Låt smeten svälla i 10 men helst 30 minuter.
- Använd en medelhög värme på spisen och grädda första pannkakan. Se hur smeten flyter ut i stekpannan, fyll på med lite mjölk och vispa igen om smeten är för tjock.
- Provsmaka första pannkakan. Tillsätt mer salt och/eller vaniljsocker om du tycker att det behövs.
- Justera värmen på spisen så att pannkakorna inte blir brända.
Florsocker och färska bär, svårare behöver det inte vara.
God topping
Nygräddade pannkakor är ju alltid väldigt gott. Men det är den goda toppingen som gör att du når nirvana!
Har du tid och ork så är förstås hemmagjord sylt svårslaget. Men hinns inte det med så välj sylt i affären med omsorg, det gör stor skillnad.
Färska bär och skivad frukt är också två säkra vägar till en himmelsk upplevelse. Varför inte med en klick vispad grädde på toppen? Man får synda ibland …
Vill du göra pannkakorna till en dessert är det inte heller fel med några matskedar vaniljglass.
Amerikanska pannkakor brukar serveras med lönnsirap och florsocker. Kanske inte gillas av alla, men värt ett försök.
Rivna morötter i pannkakssmeten blir riktigt gott. Servera med en klick gräddfil.
Lite nyttigare
Pannkakor är gott. Förmodligen äter du inte pannkakor så ofta, vilket innebär att några extra kalorier inte behöver vara så farliga.
Men de som vill göra pannkakorna lite nyttigare kan dra ner på smöret och använda en tredjedel grahamsmjöl.
Att blanda i rivna morötter eller banan ger mera ”matiga” pannkakor med en söt smak. Vill du göra något kul och färgmässigt annorlunda så testa med rivna rödbetor i smeten!
Crepes är gjorda på nolltid om du får pannkakor över.
Gör crepes – enkla recept
Om du gör en extra stor sats med pannkakssmet så är det rasande enkelt att efter middagen svänga ihop några crepes till lunchlådan. Eller gör crepes till middag, senare i veckan.
Lägg fyllningen i mitten av pannkakan, rulla ihop och lägg i en smörad, ugnsfast form. Strö över lite riven ost. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.
Inspireras av våra exempel nedan och oavsett vilken fyllning du väljer så blir det alltid gott. Att göra crepes är ett utmärkt sätt att ta vara på rester i kylskåpet.
Svampstuvning
Svamp, salladslök, mjölk, mjöl. Fräs upp svampen, hacka salladslöken och fyll på mjölken, pudra över mjölet och låt sjuda till en krämig fyllning. Blanda i tärnad fetaost om du vill lyxa till det.
Spenat och ricotta
Färsk/fryst spenat, ricottaost, bechamelsås. Hacka och fräs upp spenaten, gör en bechamelsås (smör, mjöl, mjölk) och blanda i ricotta. En variant är att stuva spenaten med smör, mjöl och mjölk. Har du bråttom går det bra med färdigstuvad spenat.
Crepes med köttfärssås, mozzarella och tomatsås.
Kalkon och ost
Rökt kalkon, ädelost, creme fraiche, paprika, salladslök. Rör ihop ädelost och crème fraiche till en smet. Hacka paprika och salladslök. Strimla den rökta kalkonen och rör ner alltihop i smeten.
Keso och skinka
Keso, rökt skinka, purjolök, keso, crème fraiche. Tärna den rökta skinkan, finstrimla purjolöken och rör sedan samman med keso och lite crème fraiche. Blanda i tärnad fetaost om du vill lyxa till det.
Crepes med räkor är en vardagslyx man får unna sig ibland.
Räkor och purjolök
Skalade räkor, purjolök, kaffegrädde, dill, riven ost. Koka upp kaffegrädde och mjöl till en tjock stuvning. Blanda i räkorna, strimlad purjolök, hackad dill och lite riven ost.
Spenat, chèvre och valnötter
Färsk/fryst spenat, valnötter, rödlök, avokado, chèvreost. Finhacka spenat och rödlök. Fräs upp i en kastrull. Tärna avokado, valnötter och chèvreost. Rör ihop alltihop, smaksätt gärna med limesaft och en matsked honung.
Spenat, hackade valnötter, rödlök, avokado och chèvreost. Så gott!
Frysa in pannkakor
Skulle det mot förmodan bli över några pannkakor så kan de stå redo i kylskåpet som mellanmål eller till lunchlådan. Täck över med folie och ät upp dem inom 3–5 dagar.
Vill du ha en nödlösning redo i frysen, till den stressade dagen då barnen är vrålhungriga, går pannkakor utmärkt att frysa. Dela gärna upp i portioner med bakpapper eller folie och förpacka väl så att pannkakorna inte torkar. Hållbarheten är 3–6 månader.
Om du packat de frysta pannkakorna i aluminiumfolie går de lätt att värma upp i ugnen, cirka 175 grader. Räkna med att det tar 10–15 minuter att värma upp. Lagom med tid för att duka bordet och öppna syltburken.