Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna klassiker med kantareller, blir himmelskt gott!
Text: Pär Brandt
Ska du göra en lista med lättlagad vardagsmat som hela familjen älskar, då hamnar makaronilåda högt upp. Arbetsinsatsen är minimal och det är perfekt en stressad kväll i veckan.
Makaronilåda är också gott att ta med sig i lunchlådan till jobbet. Gör en extra stor sats och lägg det som blir över i frysen.
Men känner du behov av att förnya denna svenska klassiker har vi flera alternativ att testa. Makaronilåda är dessutom enkel att göra vegetarisk och det smakar minst lika gott som de med bacon eller falukorv.
Nedan visar vi standardreceptet som du kan utgå från och lite längre ner i artikeln kommer några tips för att addera mer smak och variation. Buon appetito!
Makaronilåda går hem hos hela familjen och passar perfekt i lunchlådan.
Grundrecept makaronilåda 4 personer
Ingredienser:
- 300 gram makaroner (inte snabbmakaroner)
- 250 gram tärnad bacon, eller korv
- 1 gul lök
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 150 gram riven ost (valfri)
- Ströbröd
- Salt och peppar efter smak
- Smör eller olja för stekning
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 200 grader.
- Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen tills de är al dente. Häll av, skölj och ställ åt sidan. Använd vanliga makaroner då snabbmakaroner lätt blir för mjuka.
- Stek den tärnade baconen (eller korven) i en stekpanna på medelhög värme tillsammans med löken. Häll av det överflödiga fettet från baconet på hushållspapper (häll inte i vasken, då blir det stopp).
- Vispa äggen i en stor skål tills de är väl blandade. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills allt är jämnt.
- Rör i den rivna osten i ägg- och mjölkblandningen. Smaka av med salt och peppar efter smak.
- Blanda i de kokta makaronerna och det knapriga baconet i ägg- och ostblandningen. Rör om så att allt är jämnt fördelat.
- Smörj en ugnsfast form med smör eller olja och häll i makaroniblandningen. Strö över skorpmjöl (ströbröd) och gärna även lite riven ost.
- Gratinera makaronilådan i ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills den är gyllenbrun och bubblig.
- Ta ut makaronilådan från ugnen och låt den svalna något innan servering.
Servera med riven ost och färska kryddor.
Våga variera
Det måste ju inte vara makaroner i lådan. Det går alldeles utmärkt med fusilli, farfelle eller penne. Eller kanske cannelloni?
De som vill addera mer smak fräser ner några klyftor vitlök tillsammans med bacon eller korven. Mer smak från Italien får man via oregano. Och varför inte lite hetta med några droppar Worcestershire-sås eller en klick dijonsenap.
Andra tillbehör som ger fylligare smak är skivade, torkade tomater. Eller färska körsbärstomater som man skär på hälften. Finskuren, färsk chili är också gott.
De som gillar ostsmaken öser på mera ost, kanske väljer en riktigt smakrik variant som exempelvis Västerbottenost.
Vill du ha en sprödare topping kan du byta ut ströbrödet mot panko, som innehåller mer fett.
En del hävdar att makaronilåda ska göras med köttfärssås och det är nästan lika enkelt att svänga ihop. Recept på köttfärssås hittar du på den här länken (öppnas i nytt fönster). Där finns även vintips.
När svampsäsongen sätter igång i början av hösten är det naturligt att ta hjälp dessa fantastiska råvaror. När du tröttnat på kantarellmackor så lägg det gula guldet i makaronilådan istället – det blir en högtidsstund!
Kantareller och fräst babyspenat – mums!
Vegetarisk makaronilåda
Utgår vi från att makaronilådan görs på korv är det inte svårt att hitta vegetariska varianter. Men man kan även ersätta med vegetariska grytbitar, skurna quornfiléer, halloumi eller liknande produkter.
Saknar du smaken av bacon så går det att tillföra lite rökarom, som exempelvis Liquid Smoke. Men dosera försiktigt, det behövs bara några droppar.
Om vi tänker oss att de vegetariska matgästerna även gillar mer smakrik mat så är soltorkade tomater en väldigt god ingrediens som kompletterar (spara oljan till gratängformen). Liksom färska, halverade körsbärstomater och/eller skivad purjolök.
Är det veganer som ska äta så tänk på att quorn innehåller ägg och halloumi är gjort på animalisk mjölk – det är alltså inte veganskt. Halloumi kan även innehålla kalvlöpe och är då inte vegetariskt. Men det finns gott om veganska alternativ, numera.
Har du testat den här? Mac and cheese med ostbågar!
Mac and cheese
Den här varianten är populär i Storbritannien och USA, men inte lika känd i Sverige. En av ingredienserna är lite udda – ostbågar!
Att göra makaronilåda med någon typ av ostsås känner vi till men här används alltså ostbågar. Ta en medelstor påse ostbågar och töm ner i kokvattnet till makaronerna. Med 4 deciliter makaroner blir det lagom med cirka 5 deciliter vatten.
Rör om tills att ostbågarna blivit upplösta och koka sedan makaronerna al dente. Stärkelsen hjälper till att göra såsen krämig.
Krydda med salt och peppar, gärna också ett par vitlöksklyftor. Häll ner allt i en smörad, ugnsfast form och pudra över ströbröd och lite riven ost.
Vill du göra rätten lite nyttigare (nåja …) så lägg till ett gäng halverade körsbärstomater. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.