Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept
Smaktipset PUBLICERAD 27/3/2024

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Att samla vänner och familj runt påskens middagsbord är ett härligt sätt att välkomna våren. Men varför inte sätta lite grön prägel på buffén? Använd våra recept för att glädja både vegetarianer, veganer och allätare.

Text: Pär Brandt

Påsken är en härlig tid där vi äntligen kan få extra tid för att samla vänner och familj runt middagsbordet. Men vad ska du bjuda på?

Lite festligt måste det förstås vara, med snygg dukning och påskpynt. Påsken har ju sina förväntningar med ägg, sill, lax och lamm. Det behöver vi inte välja bort. Men varför inte lägga till något grönt och fräscht?

Nu för tiden är det dessutom svårt att bjuda på middag utan att minst en vegetarian eller vegan dyker upp. De ska ju också känna sig välkomnade. Grönt är gott och det betyder inte att man avstår för något utan snarare tillför. De som är allätare får något nytt, helt enkelt.

I den här artikeln ger vi några fräscha, gröna alternativ som gör din påskbuffé till en succé. Gemensamt för dessa idéer och recept är att de går snabbt att laga och kan förberedas innan middagen.

Påskbordet är ganska enkelt att piffa upp med de klassiska attributen.

Stressa inte – planera

Nyckeln till en lyckad påskbuffé är planering. Gör en lista på vad du vill bjuda på och gör inte inköpen i sista stund. Starta förberedelserna en eller ett par dagar innan middagen.

De flesta gillar ”plockmat” där man kan prova små portioner. Det gör det också lättare för dig att pricka rätt bland alla smakriktningar. Inte minst hos barnen.
Var realistisk. Du behöver förmodligen inte 20 olika rätter, fokusera på färre. Ta genvägar där det går. Du måste inte göra allt själv.

De flesta rätter i den här artikeln kan du förbereda en eller ett par dagar innan middagen och ställa i kylen. Det minskar stressen.

Gör middagsbordet festligt med påsktraditionerna på plats. Som målade ägg, fjädrar och gula blommor. Tänk dock på att påskliljor är giftiga för katter och hundar, de kan bli mycket dåliga och i värsta fall få njursvikt.

Flera typer av vegansk caviar finns i de flesta livsmedelsaffärer. Även wasabi, om man vill ha riktig sting.

Vegansk löjrom

Med löjrom, skagenröra och några dillkvistar blir dina kokta ägghalvor både festligare och godare. Man kan även lägga till räkor och/eller kaviar i röran.

Det fina i kråksången är att här finns det alldeles utmärkta, veganska alternativ som smakar riktigt bra. Tångcaviar finns både som röd och svart ”rom”. Samt wasabi, om du vill ha extra sting i såsen.

Även Kalles Kaviar finns i en vegansk variant med rätt blandning av sälta, sötma och rökighet. Prova – du blir förvånad hur lik den är originalet!

Det finns även veganska räkor, som dock har en bit kvar till riktiga räkor när det gäller smak och konsistens. Veganer äter inte ägg men då kan man istället använda avokadohalvor och lägga toppingen ovanpå.

Recept: Sajten ”Jävligt gott” lagar vegansk påskmat

Rostad sötpotatis passar bra till sill och görs enkelt i ugnen.

Grillade grönsaker på plåt

Att grilla grönsaker på plåt blir inte bara gott, det är busenkelt också – dessutom sparar du tid. Vill du fördjupa dig i snabb och god matlagning så rekommenderar vi boken ”Plåtmat” av Julia Tvuesson (se länk nedan).

Inlagd sill hör förstås till påskbordet och den sötman kan du med fördel kombinera med grillad sötpotatis. Väldigt lätt att göra på plåt i ugnen. Skrubba, skär i två halvor och pensla med olivolja – sedan in i ugnen.

På samma plåt kan du göra rostad fänkål. Lakritssmaken i fänkålen funkar fantastiskt bra ihop med sillen. Även små bitar grillad spetskål blir gott. Tänk dock på att spetskål behöver relativt lång tid för att bli mjuk och god.

Recept: Plåtmat med Julia Tvuesson

Recept: Rostad spetskål

En paj är aldrig fel på påskbordet. Gör två olika om det kommer många gäster.

Klassiska pajer

En västerbottenostpaj är dödsenkel att göra och smakar alltid bra. ”Fuska” med färdig pajdeg istället för att svettas. River du osten själv blir det billigare – men snåla inte!

Får du många gäster kan du komplettera med att även göra en broccolipaj med ädelost, också dödssimpel samtidigt som den blir god. Ett bra knep för att göra smaken riktigt fyllig är att använda mer än en ost, exempelvis både ädelost och fetaost.

Recept: Västerbottenostpaj – originalet

Recept: Broccolipaj med ädelost

Några goda röror hör också till, annar blir påskmaten "torr".

Goda röror

Ingen plockmat utan några goda röror på bordet. En god röra adderar smak, kompletterar och tar bort den ”torra” känslan. Visst kan du nöja dig med gräddfil om det är stressigt, men varför inte förbereda något godare?

Vad sägs till exempel om paprikahummus, morotsröra eller ärtkräm? Klicka på länken nedan med 10 goda röror. Vill du göra veganska varianter så leta efter ersättningsprodukter som inte är animaliska.

Den syrliga kronärtskockskrämen är en höjdare. Funkar bra till det mesta, inklusive lax och lamm (om du nu har det). Blir det över kan man bre på smörgås, så god är den. 

Recept: 10 goda röror

Recept: Kronärtskockskräm

Shakshuka går att göra i gryta eller som filodegspaj. 

Filodegspaj shakshuka

Den här rätten är lätt att förbereda, snabb att göra och smakar bra även som ljummen. Skär upp i portionsbitar och var beredd på att den tar slut snabbt!

Filodegspaj shakshuka är en tomatgryta med bakade ägg och passar därför perfekt på påskbordet. Filodeg köper du färdig.

Recept: Filodegspaj shakshuka

Kikärtssallad går att variera i oändlighet. Med russin får man en sötare rätt.

Kikärtssallad med grönkål

Den här matiga och väldigt fräscha kikärtssalladen hämtar vi från Marianne Wilöfs klassiker ”Gröna kokboken”. Eftersom kikärterna ska blötläggas är det bra att påbörja en eller två dagar innan gästerna ska komma. Följande ingår i grundreceptet:

2 deciliter torkade kikärter.
1,5 dl hela vetekorn.
1 knippe persilja.
4–5 schalottenlökar.
250 gram grönkål, färsk eller fryst.
1 deciliter mjölksyrad eller inlagd gurka.
3 medelstora tomater.

Gör en dressing av solrosfröolja, citronsaft, kapris, riven pepparrot och svartpeppar.

Blötlägg kikärter och vetekorn i hett vatten, låt stå till nästa dag. Låt koka i 15 minuter. Skär upp tomater och låt dem rinna av, lägg upptinad grönkål i en sil och låt vattnet rinna av. Finhacka lök, gurka, persilja. Blanda allt med dressing i en skål. Låt gärna stå svalt och dra några timmar innan servering.

De som vill söka stöd i en närbesläktad variant av kikärtssallad kan klicka på receptet nedan.

Recept: Grönkålssallad med dill och kikärtor

Fler recept från Smaktipset:

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...