Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept
Att samla vänner och familj runt påskens middagsbord är ett härligt sätt att välkomna våren. Men varför inte sätta lite grön prägel på buffén? Använd våra recept för att glädja både vegetarianer, veganer och allätare.
Text: Pär Brandt
Påsken är en härlig tid där vi äntligen kan få extra tid för att samla vänner och familj runt middagsbordet. Men vad ska du bjuda på?
Lite festligt måste det förstås vara, med snygg dukning och påskpynt. Påsken har ju sina förväntningar med ägg, sill, lax och lamm. Det behöver vi inte välja bort. Men varför inte lägga till något grönt och fräscht?
Nu för tiden är det dessutom svårt att bjuda på middag utan att minst en vegetarian eller vegan dyker upp. De ska ju också känna sig välkomnade. Grönt är gott och det betyder inte att man avstår för något utan snarare tillför. De som är allätare får något nytt, helt enkelt.
I den här artikeln ger vi några fräscha, gröna alternativ som gör din påskbuffé till en succé. Gemensamt för dessa idéer och recept är att de går snabbt att laga och kan förberedas innan middagen.
Påskbordet är ganska enkelt att piffa upp med de klassiska attributen.
Stressa inte – planera
Nyckeln till en lyckad påskbuffé är planering. Gör en lista på vad du vill bjuda på och gör inte inköpen i sista stund. Starta förberedelserna en eller ett par dagar innan middagen.
De flesta gillar ”plockmat” där man kan prova små portioner. Det gör det också lättare för dig att pricka rätt bland alla smakriktningar. Inte minst hos barnen.
Var realistisk. Du behöver förmodligen inte 20 olika rätter, fokusera på färre. Ta genvägar där det går. Du måste inte göra allt själv.
De flesta rätter i den här artikeln kan du förbereda en eller ett par dagar innan middagen och ställa i kylen. Det minskar stressen.
Gör middagsbordet festligt med påsktraditionerna på plats. Som målade ägg, fjädrar och gula blommor. Tänk dock på att påskliljor är giftiga för katter och hundar, de kan bli mycket dåliga och i värsta fall få njursvikt.
Flera typer av vegansk caviar finns i de flesta livsmedelsaffärer. Även wasabi, om man vill ha riktig sting.
Vegansk löjrom
Med löjrom, skagenröra och några dillkvistar blir dina kokta ägghalvor både festligare och godare. Man kan även lägga till räkor och/eller kaviar i röran.
Det fina i kråksången är att här finns det alldeles utmärkta, veganska alternativ som smakar riktigt bra. Tångcaviar finns både som röd och svart ”rom”. Samt wasabi, om du vill ha extra sting i såsen.
Även Kalles Kaviar finns i en vegansk variant med rätt blandning av sälta, sötma och rökighet. Prova – du blir förvånad hur lik den är originalet!
Det finns även veganska räkor, som dock har en bit kvar till riktiga räkor när det gäller smak och konsistens. Veganer äter inte ägg men då kan man istället använda avokadohalvor och lägga toppingen ovanpå.
Recept: Sajten ”Jävligt gott” lagar vegansk påskmat
Rostad sötpotatis passar bra till sill och görs enkelt i ugnen.
Grillade grönsaker på plåt
Att grilla grönsaker på plåt blir inte bara gott, det är busenkelt också – dessutom sparar du tid. Vill du fördjupa dig i snabb och god matlagning så rekommenderar vi boken ”Plåtmat” av Julia Tvuesson (se länk nedan).
Inlagd sill hör förstås till påskbordet och den sötman kan du med fördel kombinera med grillad sötpotatis. Väldigt lätt att göra på plåt i ugnen. Skrubba, skär i två halvor och pensla med olivolja – sedan in i ugnen.
På samma plåt kan du göra rostad fänkål. Lakritssmaken i fänkålen funkar fantastiskt bra ihop med sillen. Även små bitar grillad spetskål blir gott. Tänk dock på att spetskål behöver relativt lång tid för att bli mjuk och god.
Recept: Plåtmat med Julia Tvuesson
Recept: Rostad spetskål
En paj är aldrig fel på påskbordet. Gör två olika om det kommer många gäster.
Klassiska pajer
En västerbottenostpaj är dödsenkel att göra och smakar alltid bra. ”Fuska” med färdig pajdeg istället för att svettas. River du osten själv blir det billigare – men snåla inte!
Får du många gäster kan du komplettera med att även göra en broccolipaj med ädelost, också dödssimpel samtidigt som den blir god. Ett bra knep för att göra smaken riktigt fyllig är att använda mer än en ost, exempelvis både ädelost och fetaost.
Recept: Västerbottenostpaj – originalet
Recept: Broccolipaj med ädelost
Några goda röror hör också till, annar blir påskmaten "torr".
Goda röror
Ingen plockmat utan några goda röror på bordet. En god röra adderar smak, kompletterar och tar bort den ”torra” känslan. Visst kan du nöja dig med gräddfil om det är stressigt, men varför inte förbereda något godare?
Vad sägs till exempel om paprikahummus, morotsröra eller ärtkräm? Klicka på länken nedan med 10 goda röror. Vill du göra veganska varianter så leta efter ersättningsprodukter som inte är animaliska.
Den syrliga kronärtskockskrämen är en höjdare. Funkar bra till det mesta, inklusive lax och lamm (om du nu har det). Blir det över kan man bre på smörgås, så god är den.
Recept: 10 goda röror
Recept: Kronärtskockskräm
Shakshuka går att göra i gryta eller som filodegspaj.
Filodegspaj shakshuka
Den här rätten är lätt att förbereda, snabb att göra och smakar bra även som ljummen. Skär upp i portionsbitar och var beredd på att den tar slut snabbt!
Filodegspaj shakshuka är en tomatgryta med bakade ägg och passar därför perfekt på påskbordet. Filodeg köper du färdig.
Recept: Filodegspaj shakshuka
Kikärtssallad går att variera i oändlighet. Med russin får man en sötare rätt.
Kikärtssallad med grönkål
Den här matiga och väldigt fräscha kikärtssalladen hämtar vi från Marianne Wilöfs klassiker ”Gröna kokboken”. Eftersom kikärterna ska blötläggas är det bra att påbörja en eller två dagar innan gästerna ska komma. Följande ingår i grundreceptet:
2 deciliter torkade kikärter.
1,5 dl hela vetekorn.
1 knippe persilja.
4–5 schalottenlökar.
250 gram grönkål, färsk eller fryst.
1 deciliter mjölksyrad eller inlagd gurka.
3 medelstora tomater.
Gör en dressing av solrosfröolja, citronsaft, kapris, riven pepparrot och svartpeppar.
Blötlägg kikärter och vetekorn i hett vatten, låt stå till nästa dag. Låt koka i 15 minuter. Skär upp tomater och låt dem rinna av, lägg upptinad grönkål i en sil och låt vattnet rinna av. Finhacka lök, gurka, persilja. Blanda allt med dressing i en skål. Låt gärna stå svalt och dra några timmar innan servering.
De som vill söka stöd i en närbesläktad variant av kikärtssallad kan klicka på receptet nedan.