Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept
De flesta gillar indisk mat och den här kycklinggrytan kan bli familjens nya favorit. Enkel, snabblagad, billig och kalorisnål om så önskas. Vad väntar du på?
Text: Pär Brandt
Man ska inte krångla till maten för mycket, speciellt inte vardagskvällar när det är ont om tid och hela familjen är vrålhungrig.
Då är kyckling garam masala den perfekta rätten. Snabblagad, prisvärd, gillas av både ung som gammal och är dessutom perfekt till matlådan på jobbet nästa dag.
Den indiska masalagrytan med kyckling är tacksam att variera och går även att göra vegetarisk – eller vegansk. Lite längre ner i texten berättar vi vilka ingredienser du kan använda.
Vill du slå två flugor i en smäll så dubblera receptet. Då har du några garanterat goda lunchlådor som går utmärkt att frysa.
Enkelt, snabblagat och väldigt gott. Mängden krydda bestämmer du!
Recept garam masala kycklinggryta 4 personer
Ingredienser:
- 500 gram kycklingfilé
- 400 gram krossade tomater (en burk)
- 3 deciliter kokosmjölk
- 3 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 3 matskedar tomatpuré
- 2 matskedar curry
- 2 matskedar smör
- 1 påse garam masala (cirka 40 gram)
- 1 matsked ingefära
- 1 matsked chili eller chiliflakes
- Matolja till stekningen
- Salt
Skär kycklingen i mindre bitar, då går de snabbare att steka.
Instruktioner:
- Börja med riset, brukar behöva cirka 30 minuter att koka.
- Skölj och skär kycklingen i mindre bitar. Var noga med att rengöra skärbrädan ordentligt efteråt.
- Stek kycklingbitarna på medelhög värme i olja och smöret. Se till att få alla delar genomstekta. Lägg kycklingbitarna åt sidan.
- Pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs upp löken på medelhög värme med olja i en kastrull, tills den blir mjuk.
- Rör ner kryddorna i kastrullen och låt dom ”svettas” i oljan, då frigörs smakerna. Rör även ned tomatpurén på slutet.
- Häll ner kokosmjölken och de krossade tomaterna i kastrullen. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan kycklingbitarna så att de också värms upp.
- Smaksätt med salt.
- Servera tillsammans med riset och gärna också myntayoghurt (se nedan). Garnera grytan med klippt persilja, om du vill. En god grönsallad är också trevligt som tillbehör. Naanbröd är lyxigt – men varför inte när det är fest?
Har du en sådan här järngryta kan du ställa fram den direkt på bordet, med ett underlägg.
Myntayoghurt
Även till en gryta är det gott med en ”röra” som komplement. Den här gör du på två röda minuter.
Ta 2 deciliter turkisk yoghurt och finhacka ett knippe färsk mynta, rör ihop. Smaksätt med ett par matskedar citronsaft – klart!
Hittar du ingen mynta går det även bra med färsk citronmeliss.
Har du tid kan du marinera kycklingbitarna dagen innan och låta stå i kylen över natten.
Våga variera
Den här indiska kycklinggrytan är tacksam att variera för att passa alla i familjen. Kanske är det någon som inte gillar kokosmjölk, då kan man ersätta med visp- eller matlagningsgrädde.
Vill du ha lite mer tuggmotstånd så blanda i 1 deciliter cashewnötter. Jordnötter funkar också. Se dock upp om det finns någon med nötallergi.
En del hävdar att en garam masala gryta måste innehålla spenat och varför inte? Testa med att lägga till 200 gram färsk eller tinad spenat. Använder du babyspenat så skär bort stjälkarna.
Om du planerar middagen så går det att marinera kycklingbitarna i kylskåpet dagen innan. Läs mer om marinering i den här artikeln (klicka för att öppna i nytt fönster).
Vegansk variant med tofu och spenat.
Vegetarisk gryta
Det enklaste sättet att ersätta kycklingen är med halloumi, eller grillost som det ibland heter. Den går också att marinera och går även att grilla, om man så önskar. Quornfiléer fungerar också bra.
Halloumi och quorn är vegetariska och har man veganer som gäster så är tofu ett bättre alternativ. Tofu är dessutom kalorisnålt.
Tofu finns med neutral smak men tittar du noga på hyllan så brukar det finns flera smaksatta alternativ, exempelvis alspånsrökt tofu. Även tofu går att marinera.
Ett tredje alternativ för att göra en lite mera ”matig” gryta är att blanda i kikärter. De ska inte koka med i grytan för länge för då blir kikärterna mjuka. Det behövs lite tuggmotstånd och struktur även i en gryta.
Garam masala är en kryddblandning och kan därför variera i smak.
Tikka eller garam masala?
Tikka masala och garam masala är kryddblandningar, vilket även curry är. Något förenklat kan man säga att tikka masala är en starkare kryddmix jämfört med garam masala.
Enklast är förstås att köpa en färdig kryddblandning men är man road och har tid så går det givetvis att göra en egen. I de flesta fall är kryddblandningen torkad till ett pulver, men det finns även såser som man kan röra ner i sina grytor.
Både tikka masala och garam masala hittar du i vanliga livsmedelsaffärer. Men letar man runt så finns det många spännande alternativ. Känner du någon från Asien eller Indien så fråga gärna var de brukar handla kryddor – då kan smakerna nå nya höjder!
Som alltid när man lagar mat till hela familjen så gäller det att tänka på barnens smaklökar. De brukar vara lite mer försiktiga med starka kryddor. Därför kan det vara klokt att ha en extra krydda på matbordet för de som vill ha mera sting i smaken.