Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept
Smaktipset PUBLICERAD 8/8/2024

Garam masala kycklinggryta – enkelt och supergott recept

De flesta gillar indisk mat och den här kycklinggrytan kan bli familjens nya favorit. Enkel, snabblagad, billig och kalorisnål om så önskas. Vad väntar du på?

Text: Pär Brandt

Man ska inte krångla till maten för mycket, speciellt inte vardagskvällar när det är ont om tid och hela familjen är vrålhungrig.

Då är kyckling garam masala den perfekta rätten. Snabblagad, prisvärd, gillas av både ung som gammal och är dessutom perfekt till matlådan på jobbet nästa dag.

Den indiska masalagrytan med kyckling är tacksam att variera och går även att göra vegetarisk – eller vegansk. Lite längre ner i texten berättar vi vilka ingredienser du kan använda.

Vill du slå två flugor i en smäll så dubblera receptet. Då har du några garanterat goda lunchlådor som går utmärkt att frysa.

Recept, garam, masala, kycklinggryta, indisk, mat, familjens, favorit, enkel, snabblagad, billig, kalorisnål, curry, tomatkross, kokosmjölk, vitlök, matlåda, halloumi, vegetarisk, vegansk, kikärter, tofu.Enkelt, snabblagat och väldigt gott. Mängden krydda bestämmer du!

Recept garam masala kycklinggryta 4 personer

Ingredienser:

  • 500 gram kycklingfilé
  • 400 gram krossade tomater (en burk)
  • 3 deciliter kokosmjölk
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 2 matskedar curry
  • 2 matskedar smör
  • 1 påse garam masala (cirka 40 gram)
  • 1 matsked ingefära
  • 1 matsked chili eller chiliflakes
  • Matolja till stekningen
  • Salt
Recept, garam, masala, kycklinggryta, indisk, mat, familjens, favorit, enkel, snabblagad, billig, kalorisnål, curry, tomatkross, kokosmjölk, vitlök, matlåda, halloumi, vegetarisk, vegansk, kikärter, tofu.Skär kycklingen i mindre bitar, då går de snabbare att steka.

Instruktioner:

  1. Börja med riset, brukar behöva cirka 30 minuter att koka.
  2. Skölj och skär kycklingen i mindre bitar. Var noga med att rengöra skärbrädan ordentligt efteråt.
  3. Stek kycklingbitarna på medelhög värme i olja och smöret. Se till att få alla delar genomstekta. Lägg kycklingbitarna åt sidan.
  4. Pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs upp löken på medelhög värme med olja i en kastrull, tills den blir mjuk.
  5. Rör ner kryddorna i kastrullen och låt dom ”svettas” i oljan, då frigörs smakerna. Rör även ned tomatpurén på slutet.
  6. Häll ner kokosmjölken och de krossade tomaterna i kastrullen. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan kycklingbitarna så att de också värms upp.
  7. Smaksätt med salt.
  8. Servera tillsammans med riset och gärna också myntayoghurt (se nedan). Garnera grytan med klippt persilja, om du vill. En god grönsallad är också trevligt som tillbehör. Naanbröd är lyxigt – men varför inte när det är fest?
Recept, garam, masala, kycklinggryta, indisk, mat, familjens, favorit, enkel, snabblagad, billig, kalorisnål, curry, tomatkross, kokosmjölk, vitlök, matlåda, halloumi, vegetarisk, vegansk, kikärter, tofu.Har du en sådan här järngryta kan du ställa fram den direkt på bordet, med ett underlägg.

Myntayoghurt

Även till en gryta är det gott med en ”röra” som komplement. Den här gör du på två röda minuter.

Ta 2 deciliter turkisk yoghurt och finhacka ett knippe färsk mynta, rör ihop. Smaksätt med ett par matskedar citronsaft – klart!

Hittar du ingen mynta går det även bra med färsk citronmeliss.

Recept, garam, masala, kycklinggryta, indisk, mat, familjens, favorit, enkel, snabblagad, billig, kalorisnål, curry, tomatkross, kokosmjölk, vitlök, matlåda, halloumi, vegetarisk, vegansk, kikärter, tofu.Har du tid kan du marinera kycklingbitarna dagen innan och låta stå i kylen över natten.

Våga variera

Den här indiska kycklinggrytan är tacksam att variera för att passa alla i familjen. Kanske är det någon som inte gillar kokosmjölk, då kan man ersätta med visp- eller matlagningsgrädde.

Vill du ha lite mer tuggmotstånd så blanda i 1 deciliter cashewnötter. Jordnötter funkar också. Se dock upp om det finns någon med nötallergi.

En del hävdar att en garam masala gryta måste innehålla spenat och varför inte? Testa med att lägga till 200 gram färsk eller tinad spenat. Använder du babyspenat så skär bort stjälkarna.

Om du planerar middagen så går det att marinera kycklingbitarna i kylskåpet dagen innan. Läs mer om marinering i den här artikeln (klicka för att öppna i nytt fönster).

Recept, garam, masala, kycklinggryta, indisk, mat, familjens, favorit, enkel, snabblagad, billig, kalorisnål, curry, tomatkross, kokosmjölk, vitlök, matlåda, halloumi, vegetarisk, vegansk, kikärter, tofu.Vegansk variant med tofu och spenat.

Vegetarisk gryta

Det enklaste sättet att ersätta kycklingen är med halloumi, eller grillost som det ibland heter. Den går också att marinera och går även att grilla, om man så önskar. Quornfiléer fungerar också bra.

Halloumi och quorn är vegetariska och har man veganer som gäster så är tofu ett bättre alternativ. Tofu är dessutom kalorisnålt.

Tofu finns med neutral smak men tittar du noga på hyllan så brukar det finns flera smaksatta alternativ, exempelvis alspånsrökt tofu. Även tofu går att marinera.

Ett tredje alternativ för att göra en lite mera ”matig” gryta är att blanda i kikärter. De ska inte koka med i grytan för länge för då blir kikärterna mjuka. Det behövs lite tuggmotstånd och struktur även i en gryta.

Recept, garam, masala, kycklinggryta, indisk, mat, familjens, favorit, enkel, snabblagad, billig, kalorisnål, curry, tomatkross, kokosmjölk, vitlök, matlåda, halloumi, vegetarisk, vegansk, kikärter, tofu.Garam masala är en kryddblandning och kan därför variera i smak.

Tikka eller garam masala?

Tikka masala och garam masala är kryddblandningar, vilket även curry är. Något förenklat kan man säga att tikka masala är en starkare kryddmix jämfört med garam masala.

Enklast är förstås att köpa en färdig kryddblandning men är man road och har tid så går det givetvis att göra en egen. I de flesta fall är kryddblandningen torkad till ett pulver, men det finns även såser som man kan röra ner i sina grytor.

Både tikka masala och garam masala hittar du i vanliga livsmedelsaffärer. Men letar man runt så finns det många spännande alternativ. Känner du någon från Asien eller Indien så fråga gärna var de brukar handla kryddor – då kan smakerna nå nya höjder!

Som alltid när man lagar mat till hela familjen så gäller det att tänka på barnens smaklökar. De brukar vara lite mer försiktiga med starka kryddor. Därför kan det vara klokt att ha en extra krydda på matbordet för de som vill ha mera sting i smaken.

Recept, garam, masala, kycklinggryta, indisk, mat, familjens, favorit, enkel, snabblagad, billig, kalorisnål, curry, tomatkross, kokosmjölk, vitlök, matlåda, halloumi, vegetarisk, vegansk, kikärter, tofu.Kikärter är variant, med eller utan kyckling.

Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd  Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!  Laga din egen korvlåda till jobblunchen Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!  Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!  Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!  Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!  Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!  Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin  Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott! 5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj! Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep Baka pizza på grillen med pizzasten Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!  Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja? Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten  Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott 10 tokiga semlor du inte visste fanns  Varma drinkar att njuta av i kylan  Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om saltGarnera med lite klippt persilja ovanpå. Pressad citron ger mer syra och en skål med chiliflakes adderar hetta för den som behöver det.

Fler recept från Smaktipset

Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning

Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost

Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar

Din nya favorit till vardag och fest – vegetarisk lyx-lasagne

Lättlagad och god plåtmat – hela middagen i ugnen

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter

Så lyckas du vid grillen – Smaktipsets smarta råd

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Laga din egen korvlåda till jobblunchen

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Laga lyxmiddag för en spottstyver – så fixar du räkpastan!

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Billig och supergod grönkålspesto för både middag och lunchlåda

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Klassisk potatisgratäng – enkelt, supergott och snabblagat recept

Greja dundermiddagen enkelt – sno ihop vår lyxiga lax!

Veckans lunchlåda: Så fixar du firren!

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Veckans billiga lunchlåda: kyckling och ris – enkelt, snabblagat och gott!

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Vår älskade köttfärssås – enkelt recept och läckra tips att testa

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...